• 瀏覽: 29,889
  • 回覆: 9
+2
布林肯 : 衝呀! 叫你同我衝呀! 契弟!

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-11-3 11:39 發表
點解要咁做呢?人地生產晶片都唔得? 
時空背景

奧巴馬 : 美國要再領導世界一百年, 唔可以被中國制定規則

4年後, 敗登 : 在我任期 都唔可以被中國超越
到咗敗登 年縮水到最多
美國時日無多

美國怕中國怕得要命, 矛招盡出  

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-11-3 11:52 發表
老尾又想搵荷蘭笨
荷蘭就開張blank cheque 比美國 拿! 攞去 我啲貨唔賣去中國市場 唔通賣去火星

引用:
原帖由 cll4793 於 2022-11-3 11:56 發表
吊佢老美用顏色革命,經濟制裁恐嚇威脅荷蘭政府了。DKLM!
經濟制裁恐嚇威脅別國, 美國有個term叫 脅迫外交

引用:
原帖由 hundredhundred 於 2022-11-3 12:12 發表
其實🇺🇸唔想荷蘭賣晶片技術俾中國好簡單,買起曬荷蘭技術同機器,做全球獨家代理,到時想賣邊個就賣邊個,唔想賣邊個就唔賣,最怕老尾唔想俾錢又唔俾人賺錢。
錢可以解決的問題就不是問題,問題是唔夠錢。
美國買咗就無架啦 搬廠搬寫字樓去美國 荷蘭想唔想甘先

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-11-3 12:18 發表

交稅俾邊個政府 ?
交稅俾美國政府 荷蘭廠得返一塊空地 交地稅比荷蘭政府就得

引用:
原帖由 yeungph 於 2022-11-3 12:23 發表
聽你講之後,請問有咩著數?
契弟係要嚟替死 邊個契弟夠膽同大佬要著數

引用:
原帖由 siupercy 於 2022-11-3 12:26 發表
韓國同 ASML 已經話左比世界聽,你次次機關算盡只識擺人地上枱黎 show hand, 最後只會大家越行越遠。當然我始終覺得中國都有少少責任,就係比人覺得太好蝦,人地就係覺得而家點玩你,遲 d 個勢唔對既時候,都可以同你做番生意。中國應該要比人覺得你係會記仇,遲 d 中國攪掂晶片就係你乞食之時。
你班契弟積弱 符合美國利益繼績做大佬

布林肯同ASML CEO講 : 知唔知 法蘭西阿爾斯通 係點死

引用:
原帖由 海灘紅色的師兄 於 2022-11-3 17:18 發表

可能得4年
可能得2年 中期之後單腳跳 變跛腳鴨正苦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]