• 瀏覽: 7,244
  • 回覆: 25
引用:
原帖由 自脫胸圍屈.非禮 於 2022-11-1 14:53 發表
有網民日前遺失八達通,在查閱消費紀錄時卻發現已被人盜用,並在10小時內損失約450元。部分網民根據相關紀錄推測賊人的「路線圖」,而其中

唔洗個人八達通先追蹤到。每張card 個ID唔一樣 入地鐵一嘟閘  CCTV都影到你個樣

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2022-11-1 17:06 發表

記得八達通咭no. 先利害~~
呢位大陸師兄有誤會了,這是八達通的apps,登記後便可以看到消費細節,但留意大部份都只是簡述,例如搭地鐵巴士就只會寫九巴或新巴或地鐵,買嘢就算出鋪頭名,都唔會睇到係邊一間鋪,淨係寫百佳7仔嗰種,當然八達通公司有能力睇的

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2022-11-1 17:06 發表

記得八達通咭no. 先利害~~
我有寫低自己八達通咭no.用黎上網check交通費.

我亦有寫低父母八達通咭no.
派消費卷時, 幫佢地登記. 唔駛佢地搞.

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2022-11-1 17:14 發表

呢位大陸師兄有誤會了,這是八達通的apps,登記後便可以看到消費細節,但留意大部份都只是簡述,例如搭地鐵巴士就只會寫九巴或新巴或地鐵,買嘢就算出鋪頭名,都唔會睇到係邊一間鋪,淨係寫百佳7仔嗰種,當然八達通公司有能力睇的
我用 實體八達通 冇綁定八達通apps
不過你係大陸應該熟過我, 因為支付寶/微信一早有記錄追縱功能~~

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2022-11-1 17:25 發表

我用 實體八達通 冇綁定八達通apps
不過你係大陸應該熟過我, 因為支付寶/微信一早有記錄追縱功能~~
所以喺大陸犯罪率係越來越低

引用:
原帖由 victorkc 於 2022-11-1 15:57 發表
A1有蛋糕賣嫁,一個蛋糕二百幾蚊好正常,點會買二百幾蚊麵包喎。
家陣啲麵包貴撚到十幾蚊個(鬼佬牌上到去廿幾三呀蚊),買廿個都夠數啦

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-11-1 15:42 發表
用八達通消費,一定有紀錄,若果警方肯做,一定拉到人,如卡已登記自動增值功能或用作領取政府消費券,被盜用的話,損失可能更大,甚麼不記名八達通卡不設報失服務,只是八達通公司和警方卸責的藉口
一定耍走你啦
又唔係咩大案
同你拎cctv睇幾耐呀

引用:
原帖由 505249341 於 2022-11-1 16:23 發表

不過精力吾會放系尼d細野到
捉曱甴

引用:
原帖由 自脫胸圍屈.非禮 於 2022-11-1 14:53 發表
有網民日前遺失八達通,在查閱消費紀錄時卻發現已被人盜用,並在10小時內損失約450元。部分網民根據相關紀錄推測賊人的「路線圖」,而其中

所有8達通都可以追蹤之前嘅使用資料

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2022-11-1 15:25 發表
D人真係好貪心…
是否新移民所作所為

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-11-1 15:42 發表
用八達通消費,一定有紀錄,若果警方肯做,一定拉到人,如卡已登記自動增值功能或用作領取政府消費券,被盜用的話,損失可能更大,甚麼不記名八達通卡不設報失服務,只是八達通公司和警方卸責的藉口
所有電子消費都一定有紀錄,要查都查到,呢個好make sense
不記名八達通報失就無得查, 偷個個泊一泊卡記左資料, 認話自己都無得同佢嘈

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]