• 瀏覽: 32,752
  • 回覆: 94
+2
漂移急轉彎, 肯定打唔成, 準時返工吧 !

Nigger 黑人風球

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2022-10-31 18:26 發表

未必,宜家最大問題係個 氣旋 在 兩個反氣旋拉扯下,會發展成那樣很難說
有可能在海上就會散了,還要觀察近岸時個風的表現。
不過現在香港已經在強風圈內,風力不少是肯定的
明明已增強成為颱風,為何仍要說逐漸減弱呢?雖然天文台之前跟歐美的說法減弱導致預測錯誤,但也不應死要面啊!我們要的是事實的報告!

引用:
原帖由 mthinman 於 2022-10-31 19:17 發表
咩叫星期三稍後?呢個天文台成日作啲令人難明白嘅時間詞語
近年的天文台的表達方式實在很狡滑,他的劣掘語言藝術只會騙到原始人!

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-10-31 16:24 發表
【16:45更新尼格風球最新消息】天文台改發三號強風信號。

---------------------

【13:45更新尼格風球最新消息】天文台表示,隨著尼格逐漸靠近南海北部,本港風勢會在今晚進一步增強,天文台會在下午4時至5時改發三號強風信號。

天文台指,受尼格及東北季候風的共同影響,本港離岸吹強風

...
時速約10公里

尼格行得好慢.....

明明應該明早就掛八號,係都要拖到中午打後先考慮掛!(預測明天)

就咁睇最新嘅路徑圖,應該就掛唔成8號

引用:
原帖由 Cloud1234 於 2022-10-31 20:28 發表
就咁睇最新嘅路徑圖,應該就掛唔成8號
睇個勢應該13:00 左右掛8號

引用:
原帖由 智在必得 於 2022-10-31 20:15 發表
明明應該明早就掛八號,係都要拖到中午打後先考慮掛!(預測明天)
點睇都掛唔成功啦 弱

睇個路徑圖好大機會掛8號風球,應該係聽日下午至傍晚時分

冇咁快, 最快後日上午

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-10-31 16:26 發表
可能有大事發生一定要待在家 外面一滴風都冇
個風自己識儲存,然後一次過發出嚟,嗰時就知驚

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-10-31 16:27 發表

一定唔會8號   
聽日放工有機8號

引用:
原帖由 123people 於 2022-10-31 19:57 發表

明明已增強成為颱風,為何仍要說逐漸減弱呢?雖然天文台之前跟歐美的說法減弱導致預測錯誤,但也不應死要面啊!我們要的是事實的報告!
天氣這東西只能講概率,要100%準確的話不可能

例如一開始個風從地圖上看,預測路徑是顯示吹向廣東到台灣一帶,原因是當時西邊有一個「反氣旋」,所以預測個風向東走;之後左邊出現「反氣旋」後,個預測路徑就變成在兩個「反氣旋」之間,就是現時向上走路徑。

氣旋是有強風圈,烈風圈、暴風圈等等,要達到8號風球需要被烈風圈影響(氣旋如果太近香港,就算不達標也會掛8號)。
天文台暫時預告的11-1,1700的中心風力是120km/h時,那個時候香港還是在強風圈。

引用:
原帖由 ballking113 於 2022-10-31 16:49 發表
唔好影響股市

開市時間不要8號
哪怕冧樹/冧棚架砸死人,最緊要開到個會.....

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]