• 瀏覽: 4,346
  • 回覆: 15
+2
不同的輸入法為電腦打字帶來便利,而速度較慢的手寫板則逐漸被淘汰。近日有打工仔在網上發文,提到有新同事在第一日上班時帶同手寫板,而自己當

好多公司係唔畀自己install嘢上部電腦。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1882834/即時-港聞-Juicy叮-新人唔識打中文帶手寫板返工-同事-第一反應load唔切呢樣係咩

咁都得??

HR 點搞架

如果是真香港人, 好平常, 正如我地真香港人最愛的前財爺講, 現在年輕人唔會為在錢工作, 仲要是打邪惡中文字, 佢地淨是識用英文同國語呢D正統文明野

講來講去都是間公司不對, 竟然用中文, 一定要拉去同廣大真香港人道歉

估唔到而家仲有人用手寫板, 而家興裝個免費app叫Mobotext, 直頭將個手機變咗做手寫板連接個pc度。 唔使錢又唔使安裝又方便。

轉行啦 

引用:
原帖由 john_john_138 於 2022-10-31 16:43 發表
估唔到而家仲有人用手寫板, 而家興裝個免費app叫Mobotext, 直頭將個手機變咗做手寫板連接個pc度。 唔使錢又唔使安裝又方便。
我都唔識打中文 用Yahoo手寫輸入 乜App都唔洗install

唔識中文輸入,兩種反應。
1.自己設法解決
2.要求做不涉中文輸入工作
最後會係1長命,除非2係萬中無一專才

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2022-10-31 16:54 發表

我都唔識打中文 用Yahoo手寫輸入 乜App都唔洗install

複雜嘅字
好難手寫

手寫, 首先要識寫lor
唔識咩都唔使講

引用:
原帖由 apo123 於 2022-10-31 16:25 發表
如果是真香港人, 好平常, 正如我地真香港人最愛的前財爺講, 現在年輕人唔會為在錢工作, 仲要是打邪惡中文字, 佢地淨是識用英文同國語呢D正統文明野

講來講去都是間公司不對, 竟然用中文, 一定要拉去同廣大真香港人道歉
弊在啲真香港人連英文都唔L識打。

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-10-31 17:04 發表

複雜嘅字
好難手寫
用英文轉中文囉 例如打win 轉中文"贏"字

我都唔識中文打字
用緊一個十幾年黃金買嘅揀部首再揀字 apps
過程慢就慢啲,勝在夠用兼十幾年都相安無事
如果大吉利是壞咗,我諗我都會買個手寫板

我以前返工都係用手寫板
打個電話叫 IT嚟裝從來無嚕囌

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2022-10-31 17:25 發表
我都唔識中文打字
用緊一個十幾年黃金買嘅揀部首再揀字 apps
過程慢就慢啲,勝在夠用兼十幾年都相安無事
如果大吉利是壞咗,我諗我都會買個手寫板
以前有個粵語拼音輸入法
唔知點解而家無人用 ?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]