• 瀏覽: 12,303
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1
+6
【消費券第二期/消費券查詢/合資格消費/PayMe /BoC Pay/八達通/Alipay HK 支付寶/ WeChat Pay/Tap & Go】以八達通領取消費券的市民,如未領取首階

以八達通領取消費券的市民,如未領取首階段尾數1,000元,下周一(31日)為計算合資格消費額4,000元的截數日,錯過後將不能在下月16日領取尾數1,000元。
至於在今年8月7日派發的新一輪八達通消費券,計算合資格消費額的截數日,最早為11月30日,因此最快要等到12月16日才可領取尾數1,000元。

另透過三款電子錢包(AlipayHK、WeChat Pay HK、Tap&Go)四月時領首階段的5,000元消費券的市民也要留意,使用限期為10月31日,逾期未用也會被政府一筆勾銷。

計算首階段合資格消費額10.31死線 最後領取日12.31
經八達通領取消費券,首階段尾數1,000元最早6月16日可領取,惟當時有逾200萬名用戶因合資格消費金額未達4,000元,因此未能如期領取,需等待之後每月16日起的新一次拍卡領取日子。

該期尾數最後領取期限為今年12月31日。仍未領取的市民須注意,其計算合資格消費額最後期限為今年10月31日,若當日仍未達4,000元,則不能在11月16日或之後領取,該1,000元消費券將「送返」政府

今日最後啦!記得用埋佢,如果唔係就益左政府啦

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/829813/消費券-三支付工具首-5000期限10-31-八達通未花四千尾期將取消

1個星期洗晒啦,留得到而家?

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-10-31 09:50 發表
【消費券第二期/消費券查詢/合資格消費/PayMe /BoC Pay/八達通/Alipay HK 支付寶/ WeChat Pay/Tap & Go】以八達通領取消費券的市民,如未領取首階

...
樓主地鐵領取消費券八達通機上面海報是這樣的喎,出年1月16日亦可取得尾數$1000,夠景誰正確?

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2022-10-31 09:56 發表
1個星期洗晒啦,留得到而家?
老人家 未洗唔曬lo
慳得就慳

引用:
原帖由 leungmanman 於 2022-10-31 10:04 發表

樓主地鐵領取消費券八達通機上面海報是這樣的喎,出年1月16日亦可取得尾數$1000,夠景誰正確?
兩個都對,前題是要分清楚那個是適用 "第一階段或首個階段", 那個適用 "第二階段"....

( to refresh your memory, 一萬元消費券 是分兩個階段派發)

有限期架 我未用
個蟹統會有訊息告知我嗎

引用:
原帖由 singch789 於 2022-10-31 12:42 發表

兩個都對,前題是要分清楚那個是適用 "第一階段或首個階段", 那個適用 "第二階段"....

( to refresh your memory, 一萬元消費券 是分兩個階段派發)
即是我理解那一萬元消費券尾二那$2000可以不急於10月31底月哂佢,11月用不哂咪再12月晒佢囉,頂多咪下個月16號再提取尾數$1000,我是這樣理解的技術上無錯嗎?

引用:
原帖由 leungmanman 於 2022-10-31 13:51 發表

即是我理解那一萬元消費券尾二那$2000可以不急於10月31底月哂佢,11月用不哂咪再12月晒佢囉,頂多咪下個月16號再提取尾數$1000,我是這樣理解的技術上無錯嗎?
你打開消費卷app最近開始派既叫第二階段.
佢講緊年頭果批

引用:
原帖由 keungkaka 於 2022-10-31 19:07 發表

佢講緊年頭果批
報導有些混亂
會有人誤
正常人現在己經年頭派4000和1000一早己用哂

仲己派埋用梗2000再2000
絕少人仲未派到第二階段第一期2000
第二期2000

引用:
原帖由 keungkaka 於 2022-10-31 20:07 發表

佢講緊年頭果批
即係訊息有點混亂,樓主原來講年頭第一批的$4000再$1000,的確到現在未洗哂即係唔聽洗(或者人們身家厚呢!?)咁就真係又何必同他們擔心唔夠錢呢?

搞到咁複雜 把撚!

引用:
原帖由 leungmanman 於 2022-10-31 21:00 發表

即係訊息有點混亂,樓主原來講年頭第一批的$4000再$1000,的確到現在未洗哂即係唔聽洗(或者人們身家厚呢!?)咁就真係又何必同他們擔心唔夠錢呢?
八達通
應該第二輪消廢券(8月7日派)只羅到第一期2000
連第二期仲未羅到
因為八達通只入得3000元

如果年頭的第一輪消廢券(4000+1000)
仲未洗哂
可能第二輪5000消廢券的第一期2000仲未派到
人仲未向人投訴?

用得支付寶微信
年頭第一輪消廢卷5000年一早用哂
買口罩,快檢,消毒清潔劑,電器手機買到破產
點會有得蓄起

八達通可能有笨七人蓄起
但只蓄起3000
其他消廢卷仲未攞

引用:
原帖由 leungmanman 於 31-10-2022 10:04 AM 發表

=========
政府所指是第一階段個四千元...

睇完都係唔明~總之盡快洗晒佢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]