• 瀏覽: 13,252
  • 回覆: 74
+4
美國一名父親日前陪同兒子觀看大學籃球賽的照片在網上引起熱議。該名任職礦工的父親看起來滿身煤灰,但因為兒子是第一次在現場觀賞比賽,因此來不及梳洗,便在下班後隨即趕現場,令不少人包括相關籃球隊教練亦甚為感動。

近日有一張照片在網上引起熱議。在相片中可見,一名相信是剛下班父親穿著制服,並看起來滿身煤灰,與年幼的兒子坐在籃球場邊觀賞肯塔基大學的籃球比賽。傳媒隨後找出該名父親的身份,為在肯塔基州派克維爾(Pikeville)礦山工作的礦工麥基爾(Michael McGuire)。報道指,麥基爾在下班後隨即趕到球場陪同兒子伊斯頓(Easton)觀賞比賽,並引述麥基爾指,若自己回家洗澡,便會錯過半場比賽,但這次是兒子第一次在現場觀賞比賽,因此不希望錯過賽事。

成身黑9抆抆咁0既扮相, 又真係幾搶眼球0既

但老美的工作環境質素原來只是停在第三世界級別

看佢眼框眼皮全鋪滿灰, 口部又係同樣,

說明條友冇帶眼罩及口罩工作, 遲早肺塵埃死,

美國勞工部門怎監管架, 冇足夠PPE俾工人的礦場都批佢開工??職工盟應過去為美國勞工爭取權益唔唔係煩住香港, 躙去美國唔好返黎啦

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1882528/即時-國際-美國礦工父全身煤灰陪兒看球賽-感動籃球隊教練

我唔信呢個父親會急到面揾布抺下塊面都冇時間囉, 

你張相係咪造型照, 煽美國温情咋???

唔夠時間洗面,但係雙手咁白淨

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-30 01:00 發表
我唔信呢個父親會急到面揾布抺下塊面都冇時間囉, 

你張相係咪造型照, 煽美國温情咋???
廿年前有一本書叫心靈雞湯。

引用:
原帖由 禁言又點 於 2022-10-30 01:26 發表
唔夠時間洗面,但係雙手咁白淨
仲有, 如佢有帶口罩, 通常會係防毒面具一類, 或豬咀,
又怎會個口冇口罩痕跡???

呢單嘢好可疑喎

件衫點解會咁乾淨
又玩溫情牌比黃畜自High

開心咪得 關黃藍撚事咩

尾國野,不要問,只要信!
今日其實冇返工,去咗情婦度偷完情,又要話你聽?

唔好玩啦,,礦場離市區起碼幾百公里啦

引用:
原帖由 夜來人 於 2022-10-30 01:48 發表
開心咪得 關黃藍撚事咩
你試下大陸人咁身勢帶個仔坐地鉄丫嗱, 你會咁反應,

美國嘢唔理真假, 總之就囫圇吞棗的去接受, 咪黃人本色囉

引用:
原帖由 棧道 於 2022-10-30 02:00 發表
唔好玩啦,,礦場離市區起碼幾百公里啦
無毛巾, 都會揾張廁紙都抺吓塊面啦,

美國係欠公廁, 定係窮連抺面的廁紙 都攞唔出?

好假 

睇落怪怪地,萬聖節洋人愛Cosplay

又要嬲了

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-30 02:05 發表

你試下大陸人咁身勢帶個仔坐地鉄丫嗱, 你會咁反應,

美國嘢唔理真假, 總之就囫圇吞棗的去接受, 咪黃人本色囉
發生喺大陸,黃撚就會話係失禮,出醜,
發生喺美國, 就係溫情囉

主題標籤 #口罩
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]