• 瀏覽: 24,125
  • 回覆: 35
+11
中大近日傳出有新宿生參加宿堂活動時被「大仙」(高年級學生)灌酒一事,事主聲稱飲用大量酒精後失去意識,在床上昏睡期間一度嘔白泡及全身抽搐,最後需由救護車送院治理。中大證實事件,強調如發現有學生違反大學規則,校方將按既定程序處理及跟進。

一名中大新宿生經facebook專頁「New CUHK Secrets」投稿,指自己10月1日凌晨零時參加應林堂現役宿生舉辦之「一東人日」,該活動規定所有東翼新宿生都必須出席,其間在3樓烹飪室進行的「指責」環節中,所有第二年入住應林堂的宿生(二東宿生)站在椅上,要求新宿生為近期「錯事」道歉,又會向新宿生大聲指責,要求大家飲酒謝罪。

又係中大, 又係班趴街係話迎新, 實際係黑社會執行家法欺凌新生

百害無一利的迎新活動,
揾棺材釘釘佢蓋唔好再俾賤學生利用來欺凌同學啦

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1882615/即時-港聞-中大生聲稱遭-大仙-灌酒迫道歉謝罪-嘔白泡全身抽搐送院

曾幾何時, 呢d迎新會搞到學生妹入到去破埋處,

冇校方人員監察的迎新會就唔好俾學生亂黎啦!唔好當佢係大人啦, 佢地係優秀細路, 要監管的

附件

M.jpg(48.28 KB)

"要求新宿生為近期「錯事」道歉,又會向新宿生大聲指責,要求大家飲酒謝罪。"

啦d係學生應出現的欺凌嗎???中大應向公眾證明佢洗底吧,

交出投名狀, 將欺凌人的學生, 斬一警百.

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-30 00:17 發表
曾幾何時, 呢d迎新會搞到學生妹入到去破埋處,

冇校方人員監察的迎新會就唔好俾學生亂黎啦!唔好當佢係大人啦, 佢地係優秀細路, 要監管的
我而家睇睇下呢底相, 這學生好似被其他男生挑開條衭 , 看到裡面的貝殼類生物喎

做學生洗唔洗玩到咁離譜呀, 傳聞呢個女學生隔晚仲同學長密會及上床, 所以佢男朋友更收到這相片, 憤而同呢個女慰安婦分手.

引用:
原帖由 史太夫 於 2022-10-30 00:29 發表
黑暴曱甴大學一早應該執撚咗佢啦,屌你老帽燒納稅人錢教班黑曱甴出嚟 !
開過間雷鋒大學執返好啲精神文明先至講啦屌 !
咪係, 狗改不了吃屎, 暴大改不了蝦蝦霸霸,
中大根本無提出過改善糾正方法,

如果唔重新整頓及改善問題, 校長應第一個被革扯
都唔係作育英才,

係度訓練反中曱甴咁, 留黎冇用

其實, 大學班教棍明唔明學生係要教

書本要教, 德育也要教, 

有學識但冇道德, 出來也只有遺害社會

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-10-30 07:54 發表
5毛咁唔滿意咪返鄉下耕田囉
又唔駛你去讀間大學
咪諗住搶人個位就Okay
而家受害到嘔白泡的唔係香港人??唔係中大學生??

你為了那裡的暴民學子有得繼續欺凌其他學生發聲呀 ??

你唔係咁嘛??

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-10-30 08:17 發表

平時都有人醉駕架啦
你地又撐?又讀咗暴大咩

唔係諗件事先
係諗咗間學校先
諗野都有問題 
所以政府咪立例, 禁醉駕, 發現會被控告

所以車廠咪做足安全, 好似打升撞擊安全指數, 增加保護車內人.

但中大又針對過這班學生迎新活動及禁止校內學生欺凌上做過乜

咪又係扮盲, 爆大鑊時話尊重學生自由, 9就囉,

根本係包庇及培育惡徒出來

不如,
你又嗡下, 中大作過那方面努力去改善這情況??

如果三年都唔做嘢, 香港巿民應做嘢, 要求這班學棍躝!!!!!!

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-10-30 08:42 發表

唔通有人偷鮑魚
叫處長走咩?個世界唔係咁諗野的
偷飽魚那班, 就算係休班警都被拘捕,

唔係好似暴大的教棍, 見學生發生呢D事, 又唔敢幹涉, 又唔敢處罰犯事學生, 根本係懶理去縱容學生的霸凌發生.

好心學下香港警隊的公正不阿吧

引用:
原帖由 家中藍色手袋 於 2022-10-30 08:38 發表

曱甴大學名不虛傳
所以

水準進步遠不如國內院校,
你看美國勇口嗡話香港大學將會研出疫苖, 怎知兩年都跳票喎

但你看國內大學人才研發幾多個品牌疫苖???

香港的大學只教物質但懶理學生道德訓育, 根本就係錯

引用:
原帖由 SimonJZL 於 2022-10-30 08:49 發表
強調如發現有學生違反大學規則? 大量飲酒可以死人,仲要係灌,謀殺啊! 咁都要強調? 
其實, 中大在學生宿舍安排每天多一兩更舍監巡查已可以有效降低這些欺凌事
但懶丫嘛

當中大知道宿舍發生很多活塞活動都懶理

仲要設立避孕套自動售賣機, 
唔管, 反去助推

中大已經犯了大錯

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-10-30 08:59 發表

人地學校鍾意訓斥了事都得
關你屁事咩
你地咁做係抹黑間學校
但佢的學生曾經破害社會為禍香港,

所以, 被社會關注係完全合理

中大到現在仍然未洗底, 仍然冇任何改善係事實,

咁就想叫人唔理唔好關注暴大, 唔係嘛, 暴大的教學安全問題, 係社會的事.

引用:
原帖由 金鴻峰 於 2022-10-30 09:25 發表
根本就取消呢種活動啦冇意思冇意義
我都覺得係, 根本係冇好嘢, 多破事, 咁都俾學生繼續玩這些冇意議嘢???

出事, 大學真係責無旁貸

引用:
原帖由 patrickfioncc 於 2022-10-30 09:46 發表

其實這些迎新活動 , 大學管理層可以出一紙聲明 ,講明大學完全不會參與任何活動設計 , 而一切活動過程 , 大學更沒有作任何評審 , 當出現任何問題 , 包括任何形式的意外 , 一切責任在於主辦者身上 , 而不是大學 , 大學生都 over 18 , 係時候 take 吓 responsibility 尤其 legal. 同時 , 大學應該考慮吓 , 是否應該借出場地 , 做這些迎新活動 ,  ...
這些免責聲明係冇用的呃得邊個

發生這事係學生宿舍內, 大學有監管責任,

唔儘責好教好學生, 貼張免責聲明就9就,

咁冇責任感, 學生辦乜大學, 扮乜嘢係教育學生地方??? 成個生蕃地帶咁

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]