• 瀏覽: 8,969
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
+5
以八達通領取政府消費券的市民留意,如果尚未領取2022年消費券第一階段的尾期1000元,須在10月31日或之前累積夠4000元「合資格消費」,才能於11月16日領取該1000元消費券。如「合資格消費」累積總額於10月31日或之前仍未達到指定要求,將不會獲發尾期消費券1000元。

最後2 日衝刺。
8 月發放第一期,10 月又發放第 2 期,中間 9 月沒有發放。
除非好少用八達通,而所有用的都是用來交水電煤、學校費用。
否則呢 4000 蚊,加埋中間自己入數,3 個月用 4000,即每日只用三十多元,都用不到?

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/熱點/article/20221029/s00024/1667025225159/消費券2022-八達通首階段尾期千元11月16日最後一次發放-10月31日前合資格消費須夠4000元

引用:
原帖由 kkk168 於 2022-10-29 18:44 發表
以八達通領取政府消費券的市民留意,如果尚未領取2022年消費券第一階段的尾期1000元,須在10月31日或之前累積夠4000元「合資格消費」,才能於11月16日領取該1000元消費券。如「合資格消費」累積總額於10月31日或之前仍未達到指定要求,將不會獲發尾期消費券1000元。

...
八達通係可以識別消費類別, 唔係由你決定要交水電煤費用.

引用:
原帖由 kkk168 於 2022-10-29 18:44 發表

...
第三期, 唔係12月16日領取1000元消費券咩 ?

引用:

...
消費券好似唔可以交租同交水電煤費喎

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-10-29 19:00 發表

內文講第一階段,你第二階段是12月16日領取1000元消費券

引用:
原帖由 小鞦韆 於 2022-10-29 19:12 發表

內文講第一階段,你第二階段是12月16日領取1000元消費券
明白

引用:
原帖由 小鞦韆 於 2022-10-29 19:12 發表

無錯, 新聞都講到唔清唔楚, 好多人睇到都四圍問
第一階段4千都未用完真係好奇怪囉 😒

八達通好麻煩啫  我用支付寶一清二楚 

亂七八糟

好亂,自己有無都唔知,到時du下啦

相信應該九成人洗突

用現金再增值

不怪得劏房波去渡假

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2022-10-29 19:57 發表
八達通好麻煩啫  我用支付寶一清二楚 
我又唔覺, 我有用八達通app, 又可以拎消費劵, 又可以睇到一清二楚, 見人用其他支付工具要成日泊幾次都比唔到, 真係好麻煩

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-10-29 19:00 發表

我睇錯,以為是呢一期。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]