• 瀏覽: 20,997
  • 回覆: 140
  • 追帖: 1
政府宣布放寬社交距離措施,下周四(11月3日)起燒烤場重開,食肆亦放寬營業時間限制。醫學會傳染病顧問委員會聯席主席曾祈殷今日(28日)指,本港

政府宣布放寬社交距離措施,下周四(11月3日)起燒烤場重開,食肆亦放寬營業時間限制。醫學會傳染病顧問委員會聯席主席曾祈殷今日(28日)指,本港過去兩三個月公營醫療系統中重症比例、住院人數及死亡率亦沒有急劇上升,加上醫管局非緊急服務回復至接近原先情況,故認為放寬是合適。

對於當局指輸入個案增加,曾祈殷認為是預期之內,另一角度而言,確診數字增加反映本港可找出輸入確診個案:「我覺得唔好俾呢啲數字嚇怕咗。」他認為在入境措施有序地進行下,本港有空間慢慢放寬至「0+0」。

重症比例、住院人數及死亡率沒有急劇上升
曾祈殷今日在港台節目《千禧年代》表示,過去兩至三個月即使變種病毒株BA.4及BA.5的個案一直增加,不過重症比例、住院人數及死亡率亦沒有急劇上升,相信原因是本港有高疫苗接種比例。

醫管局非緊急服務回復至接近原先情況
他又指,醫管局非緊急服務回復至接近原先情況,如手術及內視鏡等服務亦得以維持:「相信係一籃子咁去睇,呢個情況係無轉差。」因此他認為,當局日前公布的放寬措施是循序漸進,亦合適現時情況。

燒烤場大部份露天空氣較流通 實可在更早時間重開
在取消餐飲處所、表列處所的營業時間限制方面,曾祈殷指在很早階段亦提出營業時間對疫情影響不大,質疑限制營業時間的科學理據,故現時限制解除是合適;加上進入部份處所要先進行快速測試,他認為不須太擔心。重開燒烤場方面,他指燒烤場大部份是露天,空氣較流通,認為其實可在更早時間放寬。

輸入個案增屬預期內 曾祈殷:反映香港可找出輸入個案
被問到輸入個案增加,曾祈殷認為情況是預期之內,最重要是本港可否「捕捉」到相關人士;又指另一角度而言,確診數字增加亦反映本港可找出輸入確診個案:「我覺得唔好俾呢啲數字嚇怕咗,反而係現行措施可以識別到(確診人士)。」他認為措施有序地進行下,本港有空間慢慢放寬至「0+0」。

至於11月舉行的國際金融領袖投資峰會,他認為峰會舉行時間短,人數亦不是非常多,相關人士入境時須進行檢測,亦相信出席人士已接種疫苗,故風險有限。

0+3 都已經成個月啦,11月又有咁多國際盛事,欖球、投資峰會.... 係唔係時候放寬去0+0啦?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/830184/曾祈殷指放寬防疫合適-有空間放寬至0-0-唔好俾輸入數字嚇怕

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-10-28 13:11 發表
政府宣布放寬社交距離措施,下周四(11月3日)起燒烤場重開,食肆亦放寬營業時間限制。醫學會傳染病顧問委員會聯席主席曾祈殷今日(28日)指,本港

...
欖球賽已經比場內食野啦

零確診時,大家等過身啦~~

玩到每日幾千宗時,無野既,唔好比數字嚇怕~~~

最後原來疫苗推出市面前,從未做過測試~~~
即係唔洗理成效,唔洗理現實

一直吹,一直吹

咁直頭叫政府唔使日日公報數字啦, 冇數字, 咪唔會嚇怕囉。

露營設施幾時也可重開

物競天擇適者生存 磚家要躺平著不設防🤔
諺語「醫者父母心」刀是欺世盜名 呃飯食的磚家🧐

垃圾正苦一早要0+0啦

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-10-28 13:18 發表
咁直頭叫政府唔使日日公報數字啦, 冇數字, 咪唔會嚇怕囉。
直頭要取消新冠肺炎個名,絕對冇病

拜託19磚家不要再為出位而9吹,香港已經很麻煩,別再為功名而添亂,留給政府有關官員處理,你最好收聲。

應該放寬啦,香港要救了,再唔救之後救都冇用

等中央指示

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-10-28 13:11 發表

...
0+0擴疫,
再強檢斂財,
假設每日十萬人中召,
強檢十萬大廈,
一棟大廈幾多人?
每人每日收240!

用這政策增加財政儲備真係神!
之後再派錢,
咁就形成擴疫經濟圈!

香港外向型經濟體 跟大陸個套自封一定仆直!早就應該0+0求生

引用:

...
取消安心出行再講喇,政府

全世界!係得香港今0n9。
人地國家,免打針入境,免口罩,全面放行,香港仲要今落去?你可要求人地,入來,打5針都得架,十針都得,咪吾來姐,你估你香港有寶咩!
搞死自己,康泰都頂吾到喇。
政府!你晒下啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]