• 瀏覽: 11,522
  • 回覆: 48
睇嚟民主黨美國中期選舉真係輸到甩脫都唔掂

華府正與盟友磋商,把美國對中國實施與半導體相關的限制,推展至盟友國家,共同打擊中國。同時美國總統拜登(Joe Biden)表示,美國加大發展本土晶片製造投資,已引起中國國家主席習近平的憂慮。

美國商務部副部長埃斯特韋斯(Alan Estevez)在10月27日表示,正與盟友包括日本和荷蘭磋商,把美國針對中國在半導體上的限制措施,擴大至盟友國家。埃斯特韋斯稱這將能進一步阻礙中國獲得先進晶片,開發超級電腦,及製造先進半導體的能力,進一步切斷中國獲得西方技術的可能。

埃斯特韋斯指出,華府目的並非摧毀中國經濟,或全面與中國貿易脫歐,措施會持續至北京願意改變自身行為模式為止。

同日拜登出席紐約美光科技(Micron)活動演說時表示,美光正計劃投資1000億美元加大生產,可讓美國在全球晶片製造的市佔率提升5倍。他又指早前簽署的晶片法案,加大美國對晶片開發與製造投資,可扭轉目前形勢,並已引起中國國家主席習近平的憂慮。

原文網址: 美國擬聯合盟友共同限制出口 打擊中國晶片業發展 | 香港01 https://www.hk01.com/article/830149?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/財經快訊/830148/美商務部指與盟友將達共識-限制對華出口芯片

如果呢一關, 都俾中國攻克咗, 咁美狗點算?

慘咯,中國冇咗五納米晶片冇得做武器咯。

2000年4月17日「日本通產省日前做出決定,將禁止日本新力公司在上個月初才新推出的新一代電動遊樂器PS2的出口,根據通產省的文件表示,由於PS2內部具備高性能的處理器、繪圖晶片與記憶卡,可應用於作為飛彈導彈導航裝置零件,萬一被野心家使用的話,將有可能影響到世界的軍事平衡,因此通產省已經將PS2列為『通常武器通用品』加以管制」
「由於PS2擁有高性能電腦影像處理能力,加上三維向量生成速度可以在一秒鐘之內輸出三百萬個向量,如果將這樣的晶片放在導航裝置上時,導航裝置會把攻擊目標的影像數據化,一旦導彈接近目標時,裝在導彈前端的攝影機所拍得的影像,就會與數位化之後的影像數據作比較,從而修正導彈的射程提高命中率。而這也是PS2被管制出口的主要原因。」
https://news.cts.com.tw/cts/general/200004/200004170041434.html

有啲人日日吹西方的晶片幾勁幾勁,俄羅斯一用伊朗無人機,咪一樣炸到烏克蘭爛融融。

發展下去,即係大家不再通商啦,睇吓點囉

ps5.xbox無得入口中國

遲d整完自己擺係度吽臭

On9打爛歐美d芯片廠,淨係最落後既大陸廠,都係世界第一😂

"正與盟友包括日本和荷蘭磋商,把美國針對中國在半導體上的限制措施,擴大至盟友國家"

老美盟友成日要比老美搵笨7...

咁晶片商開發出嚟啲嘢,唔賣比中國,可賣比邊個?

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-10-28 11:58 發表
睇嚟民主黨美國中期選舉真係輸到甩脫都唔掂

華府正與盟友磋商,把美國對 ...
姐係迫大陸自己整囉

引用:
原帖由 sylm01 於 2022-10-28 23:51 發表
咁晶片商開發出嚟啲嘢,唔賣比中國,可賣比邊個?
用來填大西洋。

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-10-28 12:00 發表
如果呢一關, 都俾中國攻克咗, 咁美狗點算?
晶片唔得啦
根本D產品有spec  要互相夾
好地地就咁買咪算囉

香港不嬲都唔識生產
咪一樣用到全世界最好既野

原本D產品一人做D
人人有飯食唔搞搞震 世界就會和平

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-10-29 01:19 發表

晶片唔得啦
根本D產品有spec  要互相夾
好地地就咁買咪算囉

香港不嬲都唔識生產
咪一樣用到全世界最好既野

原本D產品一人做D
人人有飯食唔搞搞震 世界就會和平
小黃人就唔得...
太空站, 再生能源, 高鐵, 全球定位...., D西人同小黃人咪又睇死中國做唔到..., 點知做到之餘有D仲超級埋佢地...

香港有呀爺睇住梗係好, 有得taobao 又有平能源用...

小黃人除左咀炮, 有咩進步過...

引用:
原帖由 songsong17 於 2022-10-29 01:29 發表

小黃人就唔得...
太空站, 再生能源, 高鐵, 全球定位...., D西人同小黃人咪又睇死中國做唔到..., 點知做到之餘有D仲超級埋佢地...

香港有呀爺睇住梗係好, 有得taobao 又有平能源用...

小黃人除左咀炮, 有咩進步過...
你要明白趴佳黃甴鍾意俾外人管,佢地做西人隻狗都唔想做中國人

".....埃斯特韋斯指出,華府目的並非摧毀中國經濟,或全面與中國貿易脫歐,措施會持續至北京願意改變自身行為模式為止。....."
=============
頂...
洋人是不願今日中國發展迅速,漸漸追過他們,就使賴限制出口,
自己退步就吾比別人進步,咁叫民主自由...

主題標籤 #習近平
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]