• 瀏覽: 4,646
  • 回覆: 16
警方國安處周一(24日)拘捕一名22歲青年,涉嫌與多個本土犯罪組織有關。消息指他於2019年社會運動期間成為「Black Bloc小隊」成員,多次將防暴警當作活靶射擊,又贊助組織「光城者」製造炸彈。另外,警方調查後亦發現他與他人透過中小企融資擔保計畫下的「百分百擔保特惠貸款」串謀詐騙銀行貸款,涉款470萬元,行動中共拘7人。至今日(26日),該7名被捕男女已獲准保釋候查,須於12月上旬向警方報到。

調查指張男曾以本土極端團夥「Black Bloc小隊」的身分,於2021年5月28日參與燒毀荃灣沙咀道檢測站。並於今年初,與另一名20歲姓丁男子及另一名52姓姚女子「Black Bloc小隊」成員,燒毀政府檢測站。該兩名成員亦分別被捕。調查亦顯示,張男亦同為一詐騙集團成員,他聯同36歲至43歲的兩男兩女,虛構僱用及經營業務,透過銀行向香港按證保險有限公司申請「中小企融資擔保計畫──百分百擔保特惠貸款」,成功詐騙港幣470萬元貸款。

呢班渣真係壞事做盡, 香港警方做得好.

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1881981/即時-港聞-遭國安處拘捕光城者及Black-Bloc小隊成員等7男女-獲准保釋候查

放佢地去釣魚

去布袋澳

拉晒返去慢慢查

咁都俾保釋?
警察傻撚左?

引用:
原帖由 behappy1314 於 2022-10-27 02:52 發表
咁都俾保釋?
警察傻撚左?
俾機會佢地去釣魚

國安局剷除黃畜不手軟, 做得好.

引用:
原帖由 behappy1314 於 2022-10-27 02:52 發表
咁都俾保釋?
警察傻撚左?
疑犯可以在裁判法院首次聆訊時申請保釋。如裁判官仍拒絕其保釋申請,被告可再向高等法院原訟庭法官申請保釋。

假髮連多次疑似呃法援,敗訴要賠5千幾萬都走數的都要批佢繼續掠公帑

咁樣守尾門,怎會唔批佢地保釋?

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-10-27 08:30 發表
國安局剷除黃畜不手軟, 做得好.
但守尾門係邊個,令人泄氣呢!

睇下啦!
高調拉人
又俾保釋
方便暴徒著草
哩D咪係扮做嘢的差佬
吹咩!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-27 09:22 發表

但守尾門係邊個,令人泄氣呢!
司法呢座大山確係好難郁, 唔易搞.

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-10-27 10:52 發表

司法呢座大山確係好難郁, 唔易搞.
其實,中央應用人大來規範司法疆界

現在的司法連不應該管的都霸埋黎管係過份,

仲有,人權法的國際公約唔係規管咁多,而家係已過份干涉巿民但似偏幫黃人同基佬的趨勢,中央都應考慮如何清晰界定佢範疇!

國安千祈唔好放過曱甴!後患無窮

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-27 16:06 發表

其實,中央應用人大來規範司法疆界

現在的司法連不應該管的都霸埋黎管係過份,

仲有,人權法的國際公約唔係規管咁多,而家係已過份干涉巿民但似偏幫黃人同基佬的趨勢,中央都應考慮如何清晰界定佢範疇!
我剛發現,原來人權法係無世界法律基楚喎
不過,《世界人權宣言》僅訂下國際法之一般原則,並無規定會員國必須將這些原則付諸實行[10
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/世界人权宣言

國際人權組織都唔係法定機構,原來係同三姑六婆同級

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]