• 瀏覽: 11,670
  • 回覆: 79
中電行政總裁蔣東強表示,明年電費上調不可避免,正與政府商討明年電費水平,將適時公布。 蔣東強表示,俄烏戰爭底下,國際燃料市場非常波動,能源危機正在加劇,故能源價格大幅飆升,而香港也不能獨善其身,提到中

中電應該向大陸的電力公司學習,蝕住發電都唔應該加電費,反正你地公司又唔係無錢!每年蝕50億,頂幾年一定得啦!唔應該將成本分攤俾市民大眾。再咁搞政府應該收回中電變成公營機構,保障人民利益!

新聞來源連結:
https://topick.hket.com/article/3384041/【電費】中電稱明年加電費無可避免 正與政府商討電費水平

又加價

通賬加劇。 

上次屯元天大停電,虧你仲好意思加電費

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-10-26 14:26 發表
又加價
香港應該學習祖國咁實行電費管制,政府話幾多就幾多,保障人民利益

無良公司又想加價 小市民點頂得住貴電費 

引用:
原帖由 長谷川先生 於 2022-10-26 14:31 發表
無良公司又想加價 小市民點頂得住貴電費 
政府其實有無權收回港燈同中電?到時變國企就唔需要賺錢

之前油價30蚊時, 又唔見你話減電費無可避免

但怎樣看,中電的電費便宜過港燈

佢都加得好密下

呢個垃圾政府肯定同意加費

改例對付佢 咁多人執笠水深火熱財赤輸股票

引用:
原帖由 HEGSWF 於 2022-10-26 14:28 發表
上次屯元天大停電,虧你仲好意思加電費
設計對白: 加價增加資源用作維修保養, 防止同類事情作發生

加價唔緊要,加派息頂返起個股價就係了。

引用:
原帖由 101708858 於 2022-10-26 14:32 發表

政府其實有無權收回港燈同中電?到時變國企就唔需要賺錢
特區需支付一筆過龐大費用用作收購二電發電設備需要1千多億港元

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]