• 瀏覽: 5,722
  • 回覆: 23
在港亦有出售的印尼喜達(Mie Sedaap)撈麵及即食麵捲入食物安全風波。新加坡和泰國食安部門近日表示,於喜達部分口味產品上驗出歐盟禁用的致癌農藥環氧乙烷(ethylene oxide),需要緊急回收。

其中新加坡食品局10月8日及11日先後表示,累計6款喜達即食麵驗出環氧乙烷殘留,指示零售商需要回收,當中包括兩款杯麵和4款袋裝麵,均為印尼國內生產,分別為:
產品名稱:Mie Sedaap Kari SpesialInstant Cup Noodles(81g)(特色咖喱味)有效日期:2023年3月27日

呢方面香港人醒, 不嬲超巿話俾人買晒D即食麵, 但留返低的係咩嘢;

都知港人都會自動避開.

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1881474/即時-國際-新加坡等地回收多款印尼撈麵-涉殘留致癌農藥環氧乙烷-附名單

有無:印尼數千萬人示威不滿新加坡政經混亂?

呢隻無食過,通常買營多

我覺得新加坡係唔係太過自高自大呢
有無咁多要求啊。
環氧乙烷 除左做農藥 仲做殺菌劑。
全世界都用呢種化學物質做一種產品個消毒喔。仲要有嚴重殘留。

口罩啊!

口罩就係用環氧乙烷消毒架。所以醫院用手術口罩你會聞到有少少刺鼻。

咁全球包括佢新加坡帶左幾多罩呢?
又唔見佢取消個環氧乙烷消毒?

引用:
原帖由 XEO 於 2022-10-25 01:53 發表
呢隻無食過,通常買營多
呢隻好似都少人買, 可能香港人的第六感掛

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-25 07:23 發表

呢隻好似都少人買, 可能香港人的第六感掛
其實正常,香港人唔係成日食印尼撈麵,就算一日突然想食,第一時間都係諗起營多先

我有幾包Indo Mie。

引用:
原帖由 大腳傳中 於 2022-10-25 07:28 發表

其實正常,香港人唔係成日食印尼撈麵,就算一日突然想食,第一時間都係諗起營多先
營多個試味總監,6十幾碎瓜咗

最安全我諗係去麵鋪買全蛋麵。。蝦子麵那些回家吃!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-25 11:43 發表

營多個試味總監,6十幾碎瓜咗
咩事瓜先?仲有,間唔中一包,同經常試,唔同架喎

好彩無食

引用:
原帖由 大腳傳中 於 2022-10-25 12:34 發表

好似係cancer ......

引用:
原帖由 大腳傳中 於 2022-10-25 12:34 發表

嗡錯嗡錯,營?那位邊係60幾掛!

係59先啱

https://www.hk01.com/即時國際/580980 ... nuk-nuraini去世-終年59歲

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-25 01:01 發表
在港亦有出售的印尼喜達(Mie Sedaap)撈麵及即食麵捲入食物安全風波。新加坡和泰國食安部門近日表示,於喜達部分口味產品上驗出歐盟禁用的致癌農藥環氧乙烷(ethylene oxide),需要緊急回收。

其中新加坡食品局10月8日及11日先後表示,累計6款喜達即食麵驗出環氧乙烷殘留,指示零售商需要回收,當中包括兩款杯麵和4款袋裝麵,均為印尼國內生產,分別為:
產品名稱:Mie Sedaap K ...
最有益其實係食罐頭+意粉(全麥)

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-10-25 01:07 發表
我覺得新加坡係唔係太過自高自大呢
有無咁多要求啊。
環氧乙烷 除左做農藥 仲做殺菌劑。
全世界都用呢種化學物質做一種產品個消毒喔。仲要有嚴重殘留。

口罩啊!

口罩就係用環氧乙烷消毒架。所以醫院用手術口罩你會聞到有少少刺鼻。

咁全球包括佢新加坡帶左幾多罩呢?
又唔見佢取消個環氧乙烷消毒?
自大?
尼又是全世界食物安全標準

你講口罩
果隻口罩驗到有就不合格

總之做不到標準
含甚麼有害成份就不合格
中葯制丸一樣西方嚴格標準才入到世界市場

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]