• 瀏覽: 7,624
  • 回覆: 12
德國總理訪華,時間在習大大連任之後。估計他想請中國出手擺平俄烏之局。
習大大應該虛與委蛇,滿口「沒問題」。但

拖死歐洲對中國利多于弊;歐洲垮了之後,美國少了個大財源,而且做得賊阿爸,子弟有困難,多少也得接濟。俄烏戰局未完,對于中美都是消耗戰。問題是「誰耗得起」?
美俄轉弱才是中國之機。中國騰出手來好整以暇;慢慢調理一帶一路。

哈哈哈哈
大賊阿爸
欺欺霸霸
終于敗家
風水輪轉
大利中華
東升西墜
帶路開花

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-10-24 11:33 發表
德國總理訪華,時間在習大大連任之後。估計他想請中國出手擺平俄烏之局。
習大大應該虛與委蛇,滿口「沒問題」。但

拖死歐洲對中國利多于弊;歐洲垮了之後,美國少了個大財源,而且做得賊阿爸,子弟有困難,多少也得接濟。俄烏戰局未完,對于中美都是消耗戰。問題是「誰耗得起」?
美俄轉弱才是中國之機。中國騰出手來好整以暇;慢慢調理一帶一路。

哈哈哈哈
大賊阿爸
欺欺霸霸
終于 ...
習大大會面對從容地說:
中國從來不干涉別國內政,最後來一句弦外之音;更不會為虎作倀

最好拖死埋老美!

引用:
原帖由 zhangduan 於 2022-10-24 12:18 發表

習大大會面對從容地說:
俄烏戰爭唔係內政,不過會用官腔去應對: 中國一貫立場,希望衝突雙方以和平方式化解分歧。。。。

我最想普京掟埋戰術核彈, 係最有利於中國.
核彈唔係想像中咁可怕, 架仔食咗兩粒核彈, 都冇嚴重而長遠的後遺症.

引用:
原帖由 zhangduan 於 2022-10-24 12:18 發表

習大大會面對從容地說:
中俄是上合始創成員,根據共同合作防務原則中國有法理責任支援俄國現時的軍事行動。否則如何展示誠信?

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-10-24 19:47 發表

中俄是上合始創成員,根據共同合作防務原則中國有法理責任支援俄國現時的軍事行動。否則如何展示誠信?
[上合]的軍事行動係打擊恐怖主義組織, 即係要把烏克蘭定性為ISIS??? 北約都係ISIS???

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-10-24 20:11 發表

[上合]的軍事行動係打擊恐怖主義組織, 即係要把烏克蘭定性為ISIS??? 北約都係ISIS???
你真不懂還是明知故問?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-10-24 19:16 發表
我最想普京掟埋戰術核彈, 係最有利於中國.
核彈唔係想像中咁可怕, 架仔食咗兩粒核彈, 都冇嚴重而長遠的後遺症.
應該唔會,因為你掟我又掟,愈掟愈狠。開咗頭就好難收科。

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-10-24 20:26 發表

你真不懂還是明知故問?
有冇見到司機???

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-10-24 20:43 發表

有冇見到司機???
鄉土金像會員就是這種水平

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-10-24 19:47 發表

國家利益第一;美國點燃戰火,中、美出資,俄羅斯出人,在烏克蘭打仗。
美國唔想縮,中國依家都唔想。

普京都未請習大大幫手, 反而歐豬開始急了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]