• 瀏覽: 1,540
  • 回覆: 27
+2
行政會議前召集人陳智思早前在《南華早報》撰文,指港府嚴苛的入境防疫症狀會永久傷害香港。現時入境檢疫實行「0+0」對吸引海外旅客和商界也是無補於事。他促請港府取消所有針對海

他表示,嚴苛的防疫政策導致企業及人才外流。近期的調查結果指,逾三分一的基金公司計劃將地區分公司或總部撤出香港。

大企業走哂,留低的香港人食乜?

仲係唔係大叫‘最緊要走咗唔好返嚟’? 或者‘香港少啲人仲好’?

新聞來源連結:
https://fortuneinsight.com/web/instant-news/3798487/本地|陳智思:嚴苛的防疫政策永久傷害本港-「00」亦無補於事,促請取消所有入境防疫安排/

陳淑莊: 市民支持便支持, 我可以繼續反對囉.
大企業走時人又走
打和啦Super!

新加坡變種爆到九彩
泰藉美國代理人去歎下先啦

做乜唔准檢測?身有屎?

唔檢測你用乜易有人中咗美國實驗室嗰隻八成死亡變種都冇人知架?到時我哋香港人死左都唔知發生乜嘢事!

以前個個刀話,走左果D系甴曱,走左果系穹L。而家又話走左D人才,帶埋$走資,究竟邊樣真?如果走左果D系窮L,應該好多公屋剩番出來?有益社會,少D人咬老綜。

經濟高於生命?

引用:
原帖由 三不像 於 2022-10-23 22:02 發表
以前個個刀話,走左果D系甴曱,走左果系穹L。而家又話走左D人才,帶埋$走資,究竟邊樣真?如果走左果D系窮L,應該好多公屋剩番出來?有益社會,少D人咬老綜。
一直係井底派亂嗡啫

覺得永久傷害香港,咁陳生咪移居新加坡囉,唔使再多講,身體最誠實,行動最實際!
到疫情消失,香港就會回復架啦,邊度係天堂,邊度就會有人材湧入,月會缺亦會圓,地球始終係會轉嘅,唔輪到陳生阻住囉!

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-10-23 23:02 發表
覺得永久傷害香港,咁陳生咪移居新加坡囉,唔使再多講,身體最誠實,行動最實際!
到疫情消失,香港就會回復架啦,邊度係天堂,邊度就會有人材湧入,月會缺亦會圓,地球始終係會轉嘅,唔輪到陳生阻住囉!
今日可能好多基金聽你講,身體力行沽港股走資,半日已經跌800點,重回2009年水位。

引用:
原帖由 onnam 於 2022-10-23 21:43 發表
行政會議前召集人陳智思早前在《南華早報》撰文,指港府嚴苛的入境防疫症狀會永久傷害香港。現時入境檢疫實行「0+0」對吸引海外旅客和商界也是無補於事。他促請港府取消所有針對海

他 ...
零加0咪係取消防疫安排吧

引用:
原帖由 wk221ab 於 2022-10-24 12:25 發表

零加0咪係取消防疫安排吧
仲要入境時驗核酸

引用:
原帖由 onnam 於 2022-10-24 12:13 發表

今日可能好多基金聽你講,身體力行沽港股走資,半日已經跌800點,重回2009年水位。
老強大獲了

陳智思所言非虛,基金公司正在撤出香港,沽港股走資。

港股跌近900點了

跌夠1000點

港股最誠實,唔會錯

上屆政府,佢係行會召集人,而呢啲措施係佢哋諗出嚟,甚至更辣,點解當時佢無出聲?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]