• 瀏覽: 31,003
  • 回覆: 78
政府於「免針紙」司法覆核案中敗訴,高等法院裁定醫務衞生局局長無權宣告免針紙失效,二萬張免針紙繼續有效。行政長官李家超表示,醫衞局會聯同律政司研究判詞,再決定稍後的工作,強調政府目的是保障公共衞生。公務員事務局則稱,持涉案免針紙的公務員可正常上班.........

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20221023-1023_00176_041/免針紙涉案--300公僕可上班

奸邪妖獸得勢當道、耀武揚威,正氣小民沉默、無奈。

阿伯用假身分証只求揾份低下工作求生就要坐牢4個月

呢班食公帑, 用假文書破壞防疫,知法犯法的,  明害大家的, 就仲可大搖大擺的回政府部門返工

香港唔係不公平到咁離譜嘛

以前被捉假打針攞注射疫苗證明嘅真係慘

好事來的
攬炒嘛!
等政府冚家剷咪幾好!

騎虎難下.
如果而家打一針, 即係唔成立唔適合打針,但打一針又唔符合疫苗通行症要求。

所以呢班公務員,如果敗訴,只有轉工先得。否則起碼要停工4個月 先打齊3針可以番工。
而家政府唔放棄疫苗通行症的原因,可能都係因為咁。

利申,斷9估

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-23 09:40 發表

呢班食公帑, 用假文書破壞防疫, 明害大家的, 就仲可大搖大擺的回政府部門返工

如果政府肯定道理在佢果邊! 政府應該即時上訴! 仲要即刻上終審法院無謂拖!
但到今日都未話上訴? 代表乜嘢? 政府都唔肯定自己今次做得正確囉!?

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-23 09:40 發表

呢班食公帑, 用假文書破壞防疫,知法犯法的,  明害大家的, 就仲可大搖大擺的回政府部門返工

法律扭曲我對常理嘅認知

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-10-23 09:45 發表

法律扭曲我對常理嘅認知
律政司點解唔即時上訴?

但將冷眼看螃蟹
看它橫行到幾時

呢班一小堆害群之馬
加快處分

廢西政府即刻要果三百係友覆檢就得,二萬就話姐,三百個自己僱員都搞唔掂,垃9圾

繼續傳染同事

區區管治班子點夠十幾萬癌細胞鬥

有L哂紀錄, 升級無望.

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-10-23 09:45 發表

如果政府肯定道理在佢果邊! 政府應該即時上訴! 仲要即刻上終審法院無謂拖!
但到今日都未話上訴? 代表乜嘢? 政府都唔肯定自己今次做得正確囉!?
法官嘅判詞都講左, 某人根本就冇權去廢除呢的針紙, 咁持有呢的針紙嘅人, 當然可以繼續返工, 同埋呢單嘢, 應該不了了之㗎啦, 已經肉酸左一次, 如果再肉酸第二次, 我諗有關人士真係面對唔到。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-10-23 09:45 發表

律政司點解唔即時上訴?
問返官啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]