• 瀏覽: 10,134
  • 回覆: 51
  • 追帖: 1
+2
🤔其實北約由烏克蘭東擴…所以俄羅斯才出手….
因為這面積或位置是俄羅斯管…

如果北約改為土耳其東擴…咁出手就是伊拉克或伊朗….

🤔之前美國都直接東擴過阿富汗…
直接咁插入去…
但阿富汗周圍是伊朗、巴基斯坦、俄羅斯同中國…其實搞唔掂…

搞唔到阿富汗就改去烏克蘭重新出發…
阿富汗就要1對5,烏克蘭就1對2,白俄同俄羅斯。

🤔所以北約東擴20年前阿富汗就開始了。

如果唔起阿富汗、烏克蘭,就要起印度搞…
咁對手就是巴基斯坦、泰國同中國…

🤔所以今次唔關俄羅斯事…
要看北約東擴由邊一點進攻…
就由果一區國家防守同打….

所以俄羅斯打烏克蘭,伊拉克、伊朗、阿富汗、巴基斯坦、印度、中國、北韓、泰國都冇出聲…
因為他們知道俄羅斯是為他們代打的…所以不會怪他…

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2022-10-22 19:05 發表

直接咁插入去…

如果唔起阿富汗、烏克蘭,就要起 ...
所羅門與中國合作,澳洲和美國也說危害澳洲安全、區域穩定,烏克蘭就在俄國旁邊,難怪俄國擔憂。

如果俄羅斯在墨西哥建導彈基地,美國又覺得無問題,那我們也該怪俄國多疑了。

引用:
原帖由 rayhome99 於 2022-10-22 20:31 發表

所羅門與中國合作,澳洲和美國也說危害澳洲安全、區域穩定,烏克蘭就在俄國旁邊,難怪俄國擔憂。

如果俄羅斯在墨西哥建導彈基地,美國又覺得無問題,那我們也該怪俄國多疑了。
當年古巴導彈危機。蘇聯係古巴放導彈基地嗻。
美軍即刻殺到古巴外海同蘇軍對峙。
差少少就開戰。

呢種事態。係人都唔會無反應。
美國反應更大。

美國政府當年就警告蘇聯。如果係墨西哥有動作。美軍係四個鐘頭之內就會入侵墨西哥

引用:
原帖由 rayhome99 於 2022-10-22 20:31 發表

烏頭唔同 波蘿的海幾件蛋散
係實實在在幾千萬人嘅大國
絕對可以起幾十萬外軍長注
加上俄烏 本身就齊 路網
已經唔係威脅咁簡單

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-10-22 20:55 發表

當年古巴導彈危機。蘇聯係古巴放導彈基地嗻。
美軍即刻殺到古巴外海同蘇軍對峙。
差少少就開戰。

呢種事態。係人都唔會無反應。
美國反應更大。

美國政府當年就警告蘇聯。如果係墨西哥有動作。美軍係四個鐘頭之內就會入侵墨西哥
美國放核彈喺土耳其在先,蘇聯禮尚往來美國就惡人先告狀

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-10-22 20:55 發表
世事沒有咁多如果吧
北約東擴咁多年,俄羅斯也沒有大動作,這次是亞速營在殘殺烏東俄羅斯人,普京才把事情一起算,拿回烏東保護俄民才是目的,所以一開始沒打算打進基輔推翻政權,不過局面發展到今天,普京可能改變主意。
好多年前美國同赫魯曉夫口頭承諾北約唔會擴張

按照《歐洲常規軍隊條約》各國應該裁減軍備,美國慫恿格魯吉亞、波的國家同北約合作,跟住爆發南奧塞梯戰爭

烏克蘭廣場革命後剝奪俄語人口權利,俄羅斯落場前打左八年分離衝突

普京掌權咁耐,歐美一而再而三蠶食地沿利益,北約逐漸形成軍事包圍,容忍都有限度架

烏克蘭在頓巴斯大暈屠殺說俄語的平民是俄羅斯進兵的原因之一。

引用:
原帖由 機龍 於 2022-10-23 12:27 AM 發表

好多年前美國同赫魯曉夫口頭承諾北約唔會擴張

按照《歐洲常規軍隊條約》各國應該裁減軍備,美國慫恿格魯吉亞、波的國家同北約合作,跟住爆發南奧塞梯戰爭

烏克蘭廣場革命後剝奪俄語人口權利,俄羅斯落場前打左八年分離衝突

普京掌權咁耐,歐美一而再而三蠶食地沿利益,北約逐漸形成軍事包圍,容忍都有限度架
班西佬之前同老烏講

放低武器再慢慢商良

之後老烏真係放低晒武器

冇核彈 軍廠支解

之後仲比人洗腦同俄國打

西佬賤到冇朋友

信佢一成,雙目失明

好在祖國夠硬淨

都唔知點解仲有咁多盲毛去奶西

提示: 違規內容已被屏蔽
同意.
講俄羅斯侵略D人, 一系無知, 一系有目的. 國家領導人以自己國家安全為重, 其他野都可以從權.
烏克蘭而家單野,起源於2014年第二次顏色革命.
網上,幫台獨打氣, 誇大美式武器對俄式武器優勢, 同時貶低大陸武器, 系想搵台灣人笨.
打台灣根本無需高精武器, 先幾日叫D台灣人去福建避一避, 發個叔可忍嫂不可忍既文章, 就用火箭砲洗地, 好似NATO打南斯拉夫一樣, 打完, 搵人去打掃戰場, 晤好搞咩搶灘登陸.
晤好搞高精武器宣權, 等D台灣人以為可以曠日持久打落去.

你唔揾借口人地又點會呀曱甴排洩物

引用:
原帖由 過客128 於 2022-10-23 07:45 發表
同意.
講俄羅斯侵略D人, 一系無知, 一系有目的. 國家領導人以自己國家安全為重, 其他野都可以從權.
烏克蘭而家單野,起源於2014年第二次顏色革命.
網上,幫台獨打氣, 誇大美式武器對俄式武器優勢, 同時貶低大陸武器, 系想搵台灣人笨.
打台灣根本無需高精武器, 先幾日叫D台灣人去福建避一避, 發個叔可忍嫂不可忍既文章, 就用火箭砲洗地, 好似NATO打南斯拉夫一樣, 打完, 搵人 ...
話俄毛侵略本身冇問題
點講都係過左邊界

扮盲唔知有科索沃伊拉克 就係正宗西狗,只識對住主人攞尾嘅狗
再睇支持南京條款嗰啲 賤種,連狗都不如

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2022-10-22 19:05 發表

直接咁插入去…

如果唔起阿富汗、烏克蘭,就要起 ...
你所講的可以套返落日本侵華。
估唔到又有人為日本侵華找正當性。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-10-24 13:25 發表

你所講的可以套返落日本侵華。
估唔到又有人為日本侵華找正當性。
支持俄羅斯打柒烏克蘭
就一定要支持日本侵華?
又係依種奇葩邏輯

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]