• 瀏覽: 5,031
  • 回覆: 42
歐盟領導人星期五(10月21日)在比利時首都布魯塞爾展開第二天會議時重申,歐盟應統一對華戰線,減少在經濟和關鍵技術等領域過度依賴中國。愛沙尼

唔好俾封王一言堂,不過歡迎封王入黎討論,本人絕不做封人呢d趴街行為

統唔統一咪又係要聽美國話

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/828028/歐盟領袖尋求統一戰線-減少過度依賴中國

成愚笨鬼佬圍威喂.

那麼請放棄中國市場,德國汽車滾吧。。。痴人說夢。🤭

首先明白點解依賴?
中國產品,平靚正,先至咁多人買,問下D民眾,願唔願比貴幾成買相同產品先?

引用:
原帖由 wilson_ 於 2022-10-22 09:16 發表
首先明白點解依賴?
中國產品,平靚正,先至咁多人買,問下D民眾,願唔願比貴幾成買相同產品先?
無咗中國產品,唔係貴幾成,係貴幾倍都無貨。🤭
歐盟班白痴,俄羅斯單嘢都未搞掂,仲夠膽嚟搞中國,找死嗎?🤔

沒人叫你地依賴

系你地自己要買 made.in china

這是商業行為,不是靠把口講的

200幾年前 英國也喊不依賴中國茶葉,絲綢,瓷器,但每年都要拿大量白銀來買,年年逆差

最后想出一個輸出鴉片的損招,才扭轉逆差,后來林則徐禁煙,英國佬就發爛渣,發動1842鴉片戰爭

強行賣鴉片

不依賴中國??搞得掂咩,搞唔掂想點??又學100幾年前甘,出八國聯軍嗎?

德國總理
即將訪華
一定會對中國
發出嚴重警告    

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-10-22 09:27 發表
沒人叫你地依賴

系你地自己要買 made.in china

這是商業行為,不是靠把口講的
日用品.天燃氣.石油 都唔想依賴別國,但係國防.外交就走去依賴美國,你班政棍收咗美國幾多好處?🙄

成班人自我感覺良好, 顧掂自己能源問題先, 唔好轉移視線

沒人強迫你購買

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-10-22 09:28 發表
德國總理
即將訪華
一定會對中國
發出嚴重警告    

山長水遠跑離人家國家,警告對方?

哈哈哈哈哈

買咗幾多8件套?

引用:
原帖由 禁言又點 於 2022-10-22 08:20 發表
歐盟領導人星期五(10月21日)在比利時首都布魯塞爾展開第二天會議時重申,歐盟應統一對華戰線,減少在經濟和關鍵技術等領域過度依賴中國。愛沙尼

夠彊首先停買所有中國貨吖, 嘴炮就叻 !

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-10-22 09:33 發表

山長水遠跑離人家國家,警告對方?

哈哈哈哈哈
唔通飲杯茶
食個包 ?

點解唔直接講, 非美不要呢.

伊朗, 俄羅斯, 中國. 全部本來都係歐盟重要既商業夥伴黎.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]