• 瀏覽: 3,464
  • 回覆: 18
英國內政大臣柏斐文(Suella Braverman)宣布辭職后,首相卓慧思(Liz Truss)10月19日表示,尊重內閣保密制度以及維護大臣守則至關重要。

卓慧思在接受柏斐文辭職的信中稱:「我接受你的辭職,尊重你所做的決定。重要的是要維持部長守則及尊重內閣保密(制度)」。
柏斐文是一週內第2名下台的內閣成員。她的空缺由前運輸大臣夏博思(Grant Shapps)接替。
柏斐文曾擔任英格蘭及威爾斯總檢察長、北愛爾蘭法律事務專員,卓慧思上台後獲委任內政大臣一職,前者是保守黨內部右翼勢力的代表人物之一,而且一直在移民政策上,採取更嚴格的措施,惟她擔任內政大臣只有43天之後就辭職,亦為自1834年以來任期最短的一位。
據BBC了解,她曾在下午於國會和卓慧思單獨會面,而且並非因為與政府政策有分歧而辭職,而是違反內閣官員守則,形容是「無心之失」。
柏斐文之後在社交平台公開辭職信,稱自己當天較早時利用私人電郵向一名信任的國會同僚傳送一份關於移民政策的官方文件,但發現此舉違反技術規定,並已即時報告。不過她認為自己身為內政大臣,應保持最高標準,因此辭職是最正確的做法。

由你英明領導, 唔跳船都唔得啦

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/827260/卓慧思接受柏斐文辭職-夏博思將出任英國內政大臣

希望個劏豬凳做多幾年首相

走馬燈又玩迫宮

引用:
原帖由 ufobt 於 2022-10-20 10:40 發表
希望個劏豬凳做多幾年首相
卓胃屍撐著呀英國滅亡靠晒你架

呢條友借小小事跳船,

仲趁機摑咗自己個「親密戰友」柒娘子一大巴掌,

損人益己。

政治的殘酷,可見一斑。

引用:
原帖由 videowatcher3 於 2022-10-20 11:27 發表
呢條友借小小事跳船,

順手摑咗自己個「親密戰友」 柒娘子一大巴掌,

損人益己。

政治的殘酷,可見一斑。

佢唔想好似前財相死貓庭咁既下場

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-10-20 10:58 發表

卓胃屍撐著呀英國滅亡靠晒你架
she do not want to go

引用:
原帖由 百川歸海 於 2022-10-20 11:33 發表

佢唔想好似前財相死貓庭咁既下場
是的。

白刀子進、紅刀子出,

都不是善男信女。

又白換黑 

一個好有技巧嘅跳船行動

惠絲果然惠黃絲,幫手足出番啖氣,將嘲諷手足係低技術移民嘅壞人踢走。

點解唔接受埋自己辭職?

差妹遲早落台,上次話新移民冇貢獻,但佢自己都係移民後代,自己辭職好過被人炒魷

跳船跳得快,好世界

引用:
原帖由 007star 於 2022-10-20 11:34 發表

she do not want to go
咁就好

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]