• 瀏覽: 6,002
  • 回覆: 24
2022年10月18日週二 下午8:07

【Now新聞台】據知,港府未來會加大資源研發及製造第三代晶片,香港應用科技研究院建議增撥資源,吸引美籍華裔科研人才來港,推動國家半導體發展

這塊細小的第三代半導體晶片未來可以廣泛應用在電動車、電腦等。據了解,政府未來會加大資源研發及製造第三代晶片,包括成立結合大學及商會的聯盟。

香港應用科技研究院一直在研發第三代晶片技術,院方估計,如果政府撥出資源,吸引美籍華裔科研人才來港成為國家生力軍,推動未來10至15年半導體晶片量產和普及化。

香港應用科技研究院行政總裁葉成輝:「因為內地芯片商企業可能現時比較難招聘美國籍的華人,如果美國籍華人願意聚居香港,這些技術可以帶給國家,可以說是最先進、最優勢領域,去到後面可以帶動整個國家半導體發展。」

我手上這塊是應科院正在測試的第三代半導體技術晶片,體積非常細,肉眼未必看得清楚,但應用時用少一些配件,可以達到同一效果。

要有效果,先要土地資源配合。元朗回收廠「喵坊」土地有機會列入發展微電子計劃,可能會撥給應科院等機構研發第三代晶片技術。

科技園稱,元朗微電子中心將開始招標,預計明年底落成,已接獲不少本地及海外查詢,預期2024年啟用。
===============================================================================================

吸引美籍華裔科研人才來港成為國家生力軍?  係咪應該首先攪清楚美國個禁令有冇豁免香港先?  香港係中國一部份喎?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/消息-政府加大資源研發第三代晶片-120703943.html

有撚人黎咩
中國香港唔係中國呀?
哦,依家制裁唔包括香港下話?
好,
呢頭開公司起埋個廠
果頭啲黃皮白芯就要辭工
因為呢,美國一句:
中國香港係中國的一部份,
享有與中國同等嘅待遇。

中國香港就是中國的!
不服來辯。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-10-18 21:19 發表
2022年10月18日週二 下午8:07

【Now新聞台】據知,港府未來會加大資源研發及製造第三代晶片,香港應用科技研究院建議增撥資源,吸引美籍華裔科研人才來港,推動國家半導體發展。

這塊細小的第三代半導體晶片未來可以廣泛應用在電動車、電腦等。據了解,政府未來會加大資源研發及製造第三代晶片,包括成立結合大學及商會的聯盟。

香港應用科技研究院一直在研發第三代晶片技術,院方估計,如果 ...
唔明點解要俾錢果啲所謂"美籍華裔科研人才"喎?攞咗美籍唔怕人地做間諜呀??Anyway,以國家10幾益人咁能強大,唔通就無人才???咁之前既高等教育做咗咩????之前唔係使咗好多億去發展芯片行業咩?????啲錢使咗落咩人度??????啲人去晒邊???????

引用:
原帖由 Mrslow 於 2022-10-18 21:23 發表
有撚人黎咩
中國香港唔係中國呀?
哦,依家制裁唔包括香港下話?
好,
呢頭開公司起埋個廠
果頭啲黃皮白芯就要辭工
因為呢,美國一句:
中國香港係中國的一部份,
享有與中國同等嘅待遇。

中國香港就是中國的!
不服來辯。
世事都被你看透了。

咁大個政治風險,邊個肯埋堆?

香港應用科技研究院行政總裁葉成輝:「因為內地芯片商企業可能現時比較難招聘美國籍的華人,如果美國籍華人願意聚居香港,這些技術可以帶給國家,可以說是最先進、最優勢領域,去到後面可以帶動整個國家半導體發展。」

你講到咁白 高級黑?
當美國係盲?

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-10-18 22:13 發表

你講到咁白 高級黑?
當美國係盲?
兩方面
美藉華人,在美國也被岐視,甚至監視
川建國搞出來

如果當中有人覺得,留在美國不會有好發展,甚至被CIA調查的風險
來香港發展,只要條件吸引,保証有香港身份証+特區護照,不強制佢放棄美國護照
香港相對開放的社會,可能有得搞

點解要請美國籍既人唔請中國籍既人?覺得美國技術勁好多?  中國有件9x歲既阿婆識整喎 

全民大練晶

玩晶片?叫十大富豪每人嘔100億出來先有得玩

咁易? fight低 intel?

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-10-18 22:23 發表

兩方面
川建國搞出來

如果當中有人覺得,留在美國不會有好發展,甚至被CIA調查的風險
來香港發展,只要條件吸引,保証有香港身份証+特區護照,不強制佢放棄美國護照
係美國強制取消佢哋美國護照!

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-10-18 22:23 發表

兩方面
川建國搞出來

正如當年的航天之父

中國人, 要有自己的中國晶

引用:

兩方面
川建國搞出來

我就不嬲最愛國
不過唔會吓吓都為咗畀人知
我愛國講出黎囉

畀我真係想咁做都唔會講出黎
低B 唔知而家係乜環境 想攬炒

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]