• 瀏覽: 2,246,905
  • 回覆: 7,498
  • 追帖: 186
+1181
引用:
原帖由 大橋上一人 於 2022-12-4 18:42 發表

柳如是係秦淮八艷之一,佢係妓唔係🐔,古時嘅妓要琴棋書畫樣樣精通,當然樣貌都要出眾,妓賣嘅係才藝,娼先係賣肉嘅女子。宋朝辛棄疾《賀新郎》中:“我見青山多嫵媚,料青山見我應如是”,所以佢自己取名為如是。錢謙益雖然怕死,但有才華,曾經金榜提名中一甲進士,唔係咁柳如是都唔會睇上佢。
正如日本藝妓都是賣藝不賣身,而且婚後就會退出

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2022-12-4 12:13 發表
杭州有條友上街帶頭吠,畀警察拉走,你估佢最緊張係乜?

佢大叫大嗌 :“我就說一句,就讓我說一句行不行!我共用單車在那邊還沒還。”

共享單車未還就一直計錢 (由微博支付/支付寶扣錢),佢攞層層被剝削嘅上街抗議工資得 80蚊人仔,如果被行政拘留 7日,共享單車計足 7日費用,佢依鋪蝕到嘔。

https://weibo.com/tv/show/1034:4831976285470765?mid=4831976656470583
其物價不亞於魔都,八十蚊人仔一日去武林廣場冇左

當地一瓶500ml傳化洗潔精要5蚊人仔,算貴

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2022-12-4 12:32 發表
本來大連已經有搞手號召上街舉白紙,點知近日大連寒流到,氣溫驟降,原本話要上街嘅人個個縮喺屋,太凍唔願上街。

就好似明末東林黨領袖之一錢謙益,佢個小妾柳如是說服佢,話崇禎皇帝都吊頸殉國,我哋都應該一齊去跳湖殉國,寧死都唔歸順滿清。去到湖邊,錢謙益摸下啲水話: 唔跳得,水太涼。小妾柳如是見老錢縮沙,於是自己去跳湖,老錢死命拉住佢,勸佢返屋企慢慢從長計議,於是打道回府。

錢謙益殉國水太涼,如 ...
正如絕食四小時或禁食八小時

引用:
原帖由 funny12 於 2022-12-5 14:30 發表

其實香港同依家嘅老尾都幾似,你睇?地鐵又出事喇呢d都係空心化嘅結果無數大學生,仲要壞腦嘅多,造成吹得嘅人多,做得嘅人少
今次是南朝鮮的列車

引用:
原帖由 三級警司 於 2022-12-5 21:08 發表

今次是南朝鮮的列車
我覺得保養維修維護先重點

引用:
原帖由 三級警司 於 2022-12-5 21:03 發表

正如絕食四小時或禁食八小時
或者接力絕食都可以

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2022-12-5 11:14 發表
昨晚央視直播神州十四號航天組員返回地球,期間連線航天科技集團載人飛船系統(神州十四號)總設計師講解技術問題及發展路向。個總設計師外貌成個學生哥咁,年齡唔會好大,唔似尾國 NASA 啲專家大多數係白髮蒼蒼嘅老人。載人飛船系統涉及尖端科技,系統設計要精密安全,唔可以出任何差錯,據航天專家講,飛船安全保證起碼有 99% (世事冇人可以保證 100%)。
正如超級電腦神威太湖之光嘅工作團隊,成班都係後生 ...
臭港不是不搶人才,而是「人棄我取」,其他地方政府千方百計想如何吸納優秀人才定居,面我們剛好相反,為「低端人口」大中小西門大開,在一國兩制下我們可以制定自己的移民政策。以下內容非常政治不正確,左膠請繞道而行。

小紅書用戶「丁鵬輝-天台人在香港」早前分享訪問片段,1名50歲的巴基斯坦裔港人大談在香港的生活,他現職16噸貨車司機,月入達7至8萬元,扣除日常開支後,每月餘下約4至5萬元。該名巴裔港人透露自己育有4個兒子1個女兒,並與母親及妻子同住約480呎的公屋單位,月租4,000元,連同其他生活費,一家八口每月僅花2萬元雖稱花在養育子女開支無法估計,但相信已千萬元。

原文網址: 巴裔港人做運輸月入$8萬 公屋月租$4000 2原因不做警察寧開貨車 | 香港01 https://www.hk01.com/article/843 ... utm_medium=referral

為什麼我們不能吸引優質人才來港,而自詡於「共融」「多元文化」?就是長久以來沒有民族意識教育就學人講平等,難聽d就是另類奴才教育,腰杆子比「多元文化」挺不起,我們要擇優而不是排劣!當然左膠如港台、平雞燴等甘之如飴,但對我們社會整體有什麼得益?

引用:
原帖由 三級警司 於 2022-12-5 23:46 發表

臭港不是不搶人才,而是「人棄我取」,其他地方政府千方百計想如何吸納優秀人才定居,面我們剛好相反,為「低端人口」大中小西門大開,在一國兩制下我們可以制定自己的移民政策。以下內容非常政治不正確,左膠請繞道而行。

小紅書用戶「丁鵬輝-天台人在香港」早前分享訪問片段,1名50歲的巴基斯坦裔港人大談在香港的生活,他現職16噸貨車司機,月入達7至8萬元,扣除日常開支後,每月餘下約4至5萬元。該名巴裔 ...
好老實,除咗南亞人,仲有新移民,尤其是以「二奶」或者假結婚落嚟嗰d, 我個人都覺得唔係人材嚟

中國連續三個月汽車出口世界第一,全年出口量將超過三百萬輛,預計明年將會取代日本成為全年世界第一出口大國。

鄧局長,説得對

附件

2AD7555D-4B3D-4B6D-93DA-3CB73218C036.jpeg(191.01 KB)

引用:
原帖由 太大星 於 2022-12-6 21:31 發表
中國連續三個月汽車出口世界第一,全年出口量將超過三百萬輛,預計明年將會取代日本成為全年世界第一出口大國。
連82台周三晚bla bla blah 試新室都講BYD——以前他們十分看不起國產車

不過提及汽車往往只講乘用車(私家車),很少講商用車,現在香港都多左人買重汽了,日本重型車有咩好?

引用:
原帖由 owan12345678 於 2022-12-6 21:51 發表
鄧局長,説得對
支持5年後上馬..…..取消雙重國藉!!

哀帝說他可以隨時和大帝坐低傾二毛,但條件是大帝要完全撤軍,即是跪低!夠清楚了,不想結束戰爭的是哀帝,那麽,大帝可怎樣做?
五十七萬大軍已集結,就等天氣,戰場上拿不到不到的,談判桌怎可能拿,就開干吧!

引用:
原帖由 三級警司 於 2022-12-6 22:45 發表

連82台周三晚bla bla blah 試新室都講BYD——以前他們十分看不起國產車

不過提及汽車往往只講乘用車(私家車),很少講商用車,現在香港都多左人買重汽了,日本重型車有咩好?
BYD落咗廣告啫, 聲夢同台慶都有BYD啦, 某汪更加話自己鐘意benz多啲靠害添

"磊哥"有料爆.......

我得到了一些小道消息,分享一下
1:就在中國宣布第九版入境7+3之后,丑國緊急通過了一筆高達6.5億美元的宣傳經費。
2:英國也同時行動了,十一月起很多之前去英國的曱甴,開始陸續借返港潮返港,這些人不少都是當初米英聯手在烏克蘭培訓的中堅曱甴,這些人在前陣子白紙運動上已經露頭了,在廣州還有幾個被抓了。
3:反賊十二月的主題是責任與憤怒,方向是罵土共放開太快,不顧人命,還有就是罵大家頂了三年,卻沒有在三年窗口期做好準備,主要爆破口在兩廣和北京。
另外反賊群組,在大量招人特別是懂沿海地區方言的人,而且特別着急,據說是丑國判斷兔子死亡到一定數量之后,又會借民意轉彎(這種轉彎意味着有些決策者必然要負責)窗口期有限...所以招的很急

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]