• 瀏覽: 10,889
  • 回覆: 84
+11
外媒報道有俄羅斯公司欲在港註冊逃避西方制裁,本土研究社翻查過去近兩年公司註冊處新註冊及已更改名稱的公司名單,由今年2月24日俄羅斯入侵烏克蘭至本月10日期間,發現有35間、名稱含有「俄羅斯」或「Russia」的新公司已在香港註冊,比去年同期(2021年2至10月)的13間,確實有明顯增長的趨勢。

中俄vs歐美嘅形勢已成定局
唇亡齒寒
如果俄羅斯輸
下一個被圍堵就係中國
香港亦唔會獨善其身
香港站隊俄羅斯係必須的

香港應該發揮國際金融中心嘅優勢
邀請俄羅斯企業喺香港上市集資

另外要盡力協助俄羅斯繞過歐美嘅制裁
之前安排俄羅斯富商遊艇泊入香港就係好嘅開始

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20221017/bkn-20221017191350552-1017_00822_001.html

講左小粉紅是想香港死

有些敏感事,大家唔講咁白
咪算
唔通你夠guts 當眾摑美國佬一巴? 憑香港?
香港咁把炮,我們777也不用現金出糧

維護國家安全
D人去哂邊?

在港新俄羅斯公司湧現 公司註冊急升近兩倍

歡迎 歡迎 !

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-10-17 21:45 發表
維護國家安全
D人去哂邊?
維護盟友,唔係等於維護自己國家安全?

定係你想講,維護盟友令到自身安全受到威脅?

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-10-17 21:43 發表
有些敏感事,大家唔講咁白
咪算
唔通你夠guts 當眾摑美國佬一巴? 憑香港?
香港咁把炮,我們777也不用現金出糧
97風暴咪摑撚過一次囉

引用:
原帖由 虎榮 於 2022-10-17 21:49 發表

維護盟友,唔係等於維護自己國家安全?

定係你想講,維護盟友令到自身安全受到威脅?
大佬
如果俄羅斯人湧過黎
我地會好唔安全喎

引用:
原帖由 sakito520 於 2022-10-17 21:49 發表

97風暴咪摑撚過一次囉
仲有放咗Snowden去俄羅斯🤣

9成9係洗錢公司,幫俄佬避制裁
分分鐘累埋香港

引用:
原帖由 numan123 於 2022-10-17 21:56 發表

仲有放咗Snowden去俄羅斯🤣
那次是香港扮儍
而不是當眾摑美國佬一巴

香港本來就中國既 俄羅斯系我中國既朋友

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-10-17 21:57 發表
9成9係洗錢公司,幫俄佬避制裁
分分鐘累埋香港
不會有甚麼好帶偈
不過香港各私營公司,金融機構,會自己看著辦
也不用太擔心

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-10-17 21:58 發表

那次是香港扮儍
而不是當眾摑美國佬一巴
扮傻又好、即是明知故放,咁都唔算落面?🤣

提示: 違規內容已被屏蔽
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]