• 瀏覽: 32,977
  • 回覆: 209
  • 追帖: 1
+5
日日china搞到自己痴痴呆呆

引用:
原帖由 samsam~ 於 2022-10-16 17:37 發表

你打甘大段字先得2毫子收入,真係揾食難 😊
都係師兄你好嘢,你只需打幾隻字已經有五毛收入,多人一倍👍

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2022-10-16 18:17 發表

黃狗根本睇唔明你講乜,亦唔想明你講乜,佢哋活在自己嘅意淫美夢,點叫佢哋都唔會醒。💤   😴

軍用裝備芯片要求係襟捱耐用穩定,抵受得高低溫極端溫差,跟消費電子商品芯片係兩回事。喺月球嘅玉兔月球車唔通要靠尾國芯片? 預警機丶戰機丶太空站丶北斗系統要靠尾國芯片就死得啦,仲打條毛仗咩。
黃狗!收尾國錢有乜唔信?只要尾國話,十倍音速彈射,活人撞音障佢地都信啦!佢地有Q知識!

引用:
原帖由 cup3098 於 2022-10-16 18:34 發表
全國人民,只用國貨,看看歐美吃什麼,掉晒D艾瘋,用華為,開紅旗或五菱汽車。中國萬歲
唔知你曲線定係講真
不過好多香港人幾年冇返過去根本唔知上面發生乜嘢事。
例如深圳的士同巴士已經全部用電動,大部份係比亞迪。
電動私家車已經係主流,大部份都係國產牌子。
基層市民代步一般用國產嘅鋰電池電動單車。
部分貨車同埋泥頭車已經用電動。
燃油車/進口車已經變成稀有動物。

引用:
原帖由 iWork 於 2022-10-16 16:56 發表
點解中國仍然容許美狗用中國嘅稀土製造晶片,然後制裁返中國自己?大國就係咁嘅表現?

...
乜野打回石器時代?好心我地黃屍唔好成日打飛機啦。。。

舊石器時代有晶片咩?

由2018年開始,美國已經用美蘇冷戰模式對付中國,先是貿易戰,二係科技,三係金融,四係地緣政治,五係實戰。依家貿易戰未完,科技戰剛開始,仲有排玩,玩多十多廿年才分勝負!

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2022-10-16 18:45 發表

連登仔咪又係買顯卡,芯片,唔通佢地自己生產咩。
反正有得買,唔急,支持中國慢慢研發,反正西方芯片技術都到左摩已定律,好難再有大突破
近十年唔係摩爾定律
每次都要有新結構同新材料先有突破
而家已經發現再造細落去漏電好嚴重
場效應管太細,無辦法徹底關斷電流。
又要搵到新材料新結構,先可以解決。
未必一定搵得到,亦未必可以商業化。
漏電嚴重即係發熱嚴重,失去咗做細嘅意義。

引用:
原帖由 lctj9 於 2022-10-16 18:46 發表
舊石器時代有晶片咩?
唔係點嘩眾取寵,上電,吸引曱甴出嚟送頭?

伽羅華?
乜水
法輪功新人

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-10-16 17:06 發表
標題嚇人,為美國佬吶喊助威,連登仔風格。
實際上中心上年已經出貨7納米,拜老頭點玩野最多咪倒退兩三年,什麼舊石器時代,只係黃絲嘅幻想。
實際上GPU特色係核心多但係只能作簡單指令。
超級電腦多數係用CPU,核心較少但係可以處理複雜計算。

而且中國早就有國產芯片製造的超級電腦。

好多盲毛以為乜嘢問題都可以透過芯片堆砌算力/AI去解決,事實上就係中國俄羅斯同埋北韓都有已服役高超音速導 ...
5毫真難賺搵食艱難喇

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-10-16 17:06 發表
實際上中心上年已經出貨7納米,拜老頭點玩野最多咪倒退兩三年,什麼舊石器時代,只係黃絲嘅幻想。

好多盲毛以為乜嘢問題都可以透過芯片堆砌算力/AI去解決,事實上就係中國俄羅斯同埋北韓都有已服役高超音速導 ...
黃屎又蠢又冇腦全世界都知

引用:
原帖由 iWork 於 2022-10-16 16:56 發表
點解中國仍然容許美狗用中國嘅稀土製造晶片,然後制裁返中國自己?大國就係咁嘅表現?

...
有錢賺點解唔賺?
封鎖咗就做唔可以再做出嚟?
冇錢點做科研?

引用:

Well said👍👍

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]