• 瀏覽: 32,971
  • 回覆: 209
  • 追帖: 1
+5
點解中國仍然容許美狗用中國嘅稀土製造晶片,然後制裁返中國自己?大國就係咁嘅表現?

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/825 ... utm_medium=referral

標題嚇人,為美國佬吶喊助威,連登仔風格。
實際上中芯上年已經出貨7納米,拜老頭點玩野最多咪倒退兩三年,什麼舊石器時代,只係黃絲嘅幻想。
實際上GPU特色係核心多但係只能作簡單指令。
超級電腦多數係用CPU,核心較少但係可以處理複雜計算。

而且中國早就有國產芯片製造的超級電腦。

好多盲毛以為乜嘢問題都可以透過芯片堆砌算力/AI去解決,事實上就係中國俄羅斯同埋北韓都有已服役高超音速導彈,美國同臺灣都係冇。

因乜解究?因為呢個世界唔係淨係得電腦科學,空氣動力學同飛行器表面熱管理唔係你有電腦就搞得掂。

而且睇下臺積電同埋ASML嘅股價,就知美國只係要佢啲馬仔打七傷拳,冇左中國市場佢哋食屎咩,以後邊有咁多錢做R&D?

好多盲毛就一日到黑將呢啲家用電腦同埋手機先會用嘅先進製程芯片同軍用混為一談,想幫美國佬吶喊助威。事實上美國新武器例如高超音速導彈又唔掂,當代武器例如神盾艦又面臨艦隊老化,經費又唔夠,面臨大量退役,美軍根本頹不能挽。呢啲結構性問題唔係納米製程可以解決到!

我仲係細路嗰陣,外國已吹噓緊PS2晶片好勁,小心中國用嚟做巡航導彈云云。換句話講即係180納米嘅晶片已經可以做巡航導彈。中國28納米係全國產。所以黃絲唔該實際返少少,外國禁運係搞唔死中國軍用晶片。

2000年4月17日日本通產省日前做出決定,將禁止日本新力公司在上個月初才新推出的新一代電動遊樂器PS2的出口,根據通產省的文件表示,由於PS2內部具備高性能的處理器、繪圖晶片與記憶卡,可應用於作為飛彈導彈導航裝置零件,萬一被野心家使用的話,將有可能影響到世界的軍事平衡,因此通產省已經將PS2列為『通常武器通用品』加以管制
由於PS2擁有高性能電腦影像處理能力,加上三維向量生成速度可以在一秒鐘之內輸出三百萬個向量,如果將這樣的晶片放在導航裝置上時,導航裝置會把攻擊目標的影像數據化,一旦導彈接近目標時,裝在導彈前端的攝影機所拍得的影像,就會與數位化之後的影像數據作比較,從而修正導彈的射程提高命中率。而這也是PS2被管制出口的主要原因。
https://news.cts.com.tw/cts/general/200004/200004170041434.html

跟住啲盲毛就退而求其次,話研究武器超級電腦要用最新納米製程。但係睇返現實,美國佬臺灣佬算力好勁,又唔見佢高超音速武器有乜重大突破喎。

美國啱啱爆大肺炎嗰陣,佢哋都話要用超級電腦計算一隻特效藥出嚟,結果而家先整到一啲又貴又廢嘅藥。你估真係有算力乜都搞得掂?

中國製造的,你老美唔好買囉,笨柒,

最簡單,台灣一回歸大陸就解決晒

引用:
原帖由 iWork 於 2022-10-16 16:56 發表
點解中國仍然容許美狗用中國嘅稀土製造晶片,然後制裁返中國自己?大國就係咁嘅表現?

...
美國無法自己加工稀土, 所以根本無法同中國脫勾, 芯片始終要賤賣返比中國...

打到大陸無晶用

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-10-16 17:19 發表
  打到大陸無晶用
老美對住一個俄羅斯都搞唔惦...

老尾咪買舊石器時代D貨品lor
🤭🤭🤭

引用:
原帖由 iWork 於 16-10-2022 16:56 發表

...
陰濕拜登

又係曱甴打飛機貼

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-10-16 17:19 發表
  打到大陸無晶用
無知真可怕

人 + 貨 跟錢走是最后的結果……

引用:
原帖由 iWork 於 2022-10-16 16:56 發表

...
最多只可以話停滯,科技嘢典會後退,用吓🧠

有位師兄咁貼

如果中國是石器時代,糜蟈都只是新石器時代

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]