• 瀏覽: 4,032
  • 回覆: 18
【Now新聞台】英國首相卓慧思革除財相關浩霆的職務,由前外相侯俊偉接替,同時「轉軚」提高企業稅率,指要令市場對政府財政紀律重拾信心。不過民調顯示,逾七成受訪者指不信任卓慧思,亦有消息指保守黨內部有人開始計劃,將卓慧思拉下台。

很少人留意卓關這次甩轆的另一原因---剛巧碰上女皇駕崩和查理斯登基兩件大事, 轉移了公眾注意力, 少了對減稅的反對聲音, 卓關誤以為公眾接受減稅, 就無加大力度向公眾詳細解釋減稅所得的益處, 和可以克服減稅帶來的害處, 到公眾注意力集中返回減稅問題就尖銳地爆發了, 卓亦因此可能下台, 所以雖然有點賴, 但亦不能排除有命運的安排。

新聞來源連結:

http://news.now.com/home/international/player?newsId=493798

如果又出問題,會唔會又話事前唔知情,唔關佢事。

今次輪到商界反佢

引用:
原帖由 NIK9527 於 2022-10-16 08:12 發表
【Now新聞台】英國首相卓慧思革除財相關浩霆的職務,由前外相侯俊偉接替,同時「轉軚」提高企業稅率,指要令市場對政府財政紀律重拾信心。不過民調顯示,逾七成受訪者指不信任卓慧思,亦有消息指保守黨內部有人開始計劃,將卓慧思拉下台。

很少人 ...
聖誕節前都落硬台

引用:
原帖由 NIK9527 於 2022-10-16 08:12 發表

很少人 ...
呢舊垃圾……

無論加稅好 減稅好
都只係講緊資源分配方向

關鍵係有乜野實際行動
加企業稅之後 咁多出黎既財政收入想點用
而且 而家經濟已經差
加稅 減少企業利潤 令到投入資本支出減少 失業率飊升
到時係可以壓到通膨
但係面臨既 就係經濟衰退 大量中小企倒閉
點樣先可以再振興返個經濟

今次全球金融危機 對經濟既影響 唔會係一年兩年
估計未來幾年 甚至十年 都唔會好得去邊
我都好有興趣想睇下佢地可以點拆呢個局

引用:

很少人 ...
其實當你明白英國稅制,你減完稅又唔去安排填返決口,以為遲下先解決,就已經是誤判,自己過失!
首先,小弟從來唔相信他們是不知道影響,至少學歴放在那裡,沒可能不知,只是決定去賭運氣,希望頂到一,二年!
點知一日都頂唔到。

英國玩完啦!邊度有人敢投資生意

亂了章法

志大才疏

等股市崩潰企業大裁員

朝令夕改,仲要係180度轉軚。

傻閪一條,朝三暮四

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2022-10-16 11:10 發表

其實當你明白英國稅制,你減完稅又唔去安排填返決口,以為遲下先解決,就已經是誤判,自己過失!
首先,小弟從來唔相信他們是不知道影響,至少學歴放在那裡,沒可能不知,只是決定去賭運氣,希望頂到一,二年!
點知一日都頂唔到。
其實傳統上, 政府減稅是老板和打工仔的皆音, 為何英磅會突然大幅插水呢?政府少了收入就自然負債, 普通人都知英磅會轉弱, 卓關這兩個學院派似乎低估了公眾的「執輸行頭慘過敗家」的心理沽磅渣美元保值。

上位叻,不代表做到事,終需見真章。

引用:
原帖由 Proinvestor 於 2022-10-16 12:19 發表
上位叻,不代表做到事,終需見真章。
社會就是如此
不但是外國,不但是政府
就是香港,就是私營公司
上到位之人,往往不是靠實力,才幹
有些人是靠拉關系,擦鞋
有些人是把口吹得頭頭是道,聽佢講野,真係以為佢好有料。
但全部是吹出來,落手做,卻一事無成

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]