• 瀏覽: 5,959
  • 回覆: 34
國際貨幣基金組織(IMF)近日出具報告顯示,台灣今年人均GDP預計將達35,510美元,不但是2003年以來首次超過韓國,更首次超越日本。據韓媒「Busines

一向比人笑開的呆灣,竟然GDP超韓超日,日YEN 韓WON貶值程度相度可怕

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/台灣新聞/825126/imf預計台灣今年人均gdp達逾3-5萬美元-反超韓國更首次超越日本

2019 26000
2023 16000
東升西降
堅定流呀?萊灣窮L 喎。

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-10-15 23:55 發表
國際貨幣基金組織(IMF)近日出具報告顯示,台灣今年人均GDP預計將達35,510美元,不但是2003年以來首次超過韓國,更首次超越日本。據韓媒「Busines

同美帝賣武器
但有多件 到手依家
錢就俾咗
年最核心的晶片 美國都要轉回本土

小粉紅又計入大陸條數
tsm係佢地的
tsm訂D光刻機又計入自己條數

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2022-10-16 00:32 發表
堅定流呀?萊灣窮L 喎。
人地未致搶二餸飯啦
大台北樓價月月gogogo
咁每個地方都有D窮人
香港係唔少人迫做5毛,其實幾慘

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-10-15 23:55 發表

台灣的工資中位數年薪是1.6萬美元,但人均GDP有3.6萬,只有44%。

中國大陸北京上海工資中位數是1.3萬美元啦,但佢人均GDP只有1.4萬,有92%。
當然,比較落後的地區工資只有約一半。
全國就用七成去計算就是64%囉。

香港呢,工資中位數3萬美元,人均GDP4.6萬,是65%。

美國呢,工資中位數3.5萬美元,人均GDP6.4萬,是55%。

日本呢,工資中位數2.9萬美元,人均GDP4萬,是73%

台灣人均GDP高無用啦,假的,畢竟錢都不是島民的,數字遊戲吧了。
而且台灣的GDP計法明顯有問題啦,比別國大約多了50%。

--
主計總處今天公布109年工業及服務業受僱員工全年總薪資中位數為新台幣50.1萬元,平均每月約4.2萬元

引用:
原帖由 lovewai2 於 2022-10-16 00:41 發表

人地未致搶二餸飯啦
大台北樓價月月gogogo
咁每個地方都有D窮人
香港係唔少人迫做5毛,其實幾慘
你講為左5毛, 甘願做尾國狗果班畜生?

引用:
原帖由 sheung1009 於 2022-10-16 12:45 AM 發表

台灣的工資中位數年薪是1.6萬美元,但人均GDP有3.6萬,只有44%。

中國大陸北京上海工資中位數是1.3萬美元啦,但佢人均GDP只有1.4萬,有92%。

美國呢,工資中位數3.5萬美元,人均GDP6.4萬,是55%。

日本呢,工資中 ...
我識睇民國紀年,109年係2020年,有無2022年數字先

台灣外資走得都走,仲GDP高企?咩計法?

引用:
原帖由 sheung1009 於 2022-10-16 00:45 發表

日本呢,工資中 ...
選舉。。。。蔡婆要做條靚數

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-10-16 01:26 發表

我識睇民國紀年,109年係2020年,有無2022年數字先
吓,民國109年(2020年)係最新囉,係2021年12月出的。
你要再新的咪揾台灣政府攞囉,就算係有都係2022年12月啦。

仲有2022年都未完,點可能有2022啊,未卜先知?

引用:
原帖由 宇宙秘密 於 2022-10-16 01:46 發表

選舉。。。。蔡婆要做條靚數
當然,台灣官方數字比網上圖表,GDP多了接近5000美元。
網上圖表明顯合理很多。(55-65%)

台灣官方工資中位數人均GDP%
2016143842928749%
2017146943160546%
2018151903342945%
2019154383192948%
2020155313163749%

網上圖表工資中位數人均GDP%
2016143842300063%
2017146942500059%
2018151902600058%
2019154382600059%
2020155312800055%

引用:
原帖由 sheung1009 於 2022-10-16 00:45 發表

日本呢,工資中 ...
,鳩噏啦!
北京,上海工資當全國水平。

引用:
原帖由 深藍001 於 2022-10-16 03:21 發表

,鳩噏啦!
北京,上海工資當全國水平。
黃人原來真的唔識中文/閱讀能力差,將文字全吃了。
由於中國只有地區工資中位數,冇全國,才用高收入地區乘七成。

我唔用七成半已經係低估啦。
(1+50%)/2=75%

--

冇中國,台灣係冇可能有呢個數,香港,澳門,一樣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]