• 瀏覽: 10,892
  • 回覆: 61
引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-16 13:10 發表

老人適應力差,本來就唔太會走架啦
享福利啦
政府工,咁嘅料,頂盡咪co頂薪
都唔太得添呀
白眼狼喎,咁多人選點解俾機會白眼狼?
唔合理
對啦;所以你不停問人點解唔走,我就解你聽,
你現在明白啦,唔係唔想走,好多人只是唔捨得褔利和高薪罷了,你估真心喜歡留下

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-10-16 14:01 發表

對啦;所以你不停問人點解唔走,我就解你聽,
你現在明白啦,唔係唔想走,好多人只是唔捨得褔利和高薪罷了,你估真心喜歡留下
仲有適應力差呢
呢個更重要啦

而且只有高薪係你講
福利係我講嘅
講乜解俾我聽
抽我水

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-16 14:02 發表

仲有適應力差呢
呢個更重要啦

而且只有高薪係你講
福利係我講嘅
講乜解俾我聽
抽我水
老人當然適應力差,我一早有講老人,一早有講難以重頭來過,你唔明我解你聽,

你以為只有享福利的垃圾無資格走,但你漏左高薪的老人,他們現在未走,要賺到退休後,

如果退休後走,全部資產都帶走,這批人和資產都是不少,對香港的影響比老綜大得多。

千祈唔好學蘇共二十大

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-10-16 14:27 發表

老人當然適應力差,我一早有講老人,一早有講難以重頭來過,你唔明我解你聽,

你以為只有享福利的垃圾無資格走,但你漏左高薪的老人,他們現在未走,要賺到退休後,

如果退休後走,全部資產都帶走,這批人和資產都是不少,對香港的影響比老綜大得多。
算把啦
老人移民從新適應

你講得比較亂,但我好清楚架喎
既然老人適應力差,佢地對醫療需求亦較大
退休後幾時死無人知
長俸又要驚政府破産(戰爭陰霾)
私人市場一來未必有長俸,一筆過嘅唔知捱幾耐,銀紙貶值(即老美搵全球找數係懲罰持現金嘅老人)二來又驚公司破産,三來疫症外國係宜得老人呢啲咬福利嘅快啲死,清包袱
你下巴輕輕講到乜都唔洗考慮
我地小黃人仲有老人牌超必,佢地帶走大量資産,問你地怕未

好心你啦
你嘅識見認做公務員真係差咗唔止一啲啲囉

Ok I am waiting for bus 

引用:
原帖由 聽黨指揮 於 2022-10-15 19:10 發表

中國共產黨第二十次全國代表大會將於明日在北京召開。香港多所中學昨日在接受香港文匯報訪問時表示,他們會通過早會、班主任課、問答比賽等方式,深入淺出向同學分享箇中重點。有中學校長指出,中共每次全國代表大會對國家以至世界發展大勢,都有着關鍵的啟示作用,自然也關係到每位年輕學生的個人發展,必須讓他們有所認識,但考慮到一般香港學生未必十分了解國家的體制或相關文化,已安排教師先作備課參考,以及在周日起密切關 ...
提防蘇共20大的教訓

引用:
原帖由 ooxx13 於 2022-10-16 12:43 發表

就算你移民去地球上任何國家,都改變吾到任何一個國家嘅政治~

移去火星就得。
不能改變其他國家,最少不會被獨裁國家傷害,趨吉避凶是人類天性,否則不會那麼多大陸人逃難來香港!

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-16 18:12 發表

算把啦
老人移民從新適應

你講得比較亂,但我好清楚架喎
既然老人適應力差,佢地對醫療需求亦較大
退休後幾時死無人知
長俸又要驚政府破産(戰爭陰霾)
私人市場一來未必有長俸,一筆過嘅唔知捱幾耐,銀紙貶值(即老美搵全球找數係懲罰持現金嘅老人)二來又驚公司破産,三來疫症外國係宜得老人呢啲咬福利嘅快啲死,清包袱
你下巴輕輕講到乜都唔洗考慮
我地小黃人仲有老人牌超必,佢地帶走大量資産,問你地怕未

好心 ...
錯了,無論留下定離開,都有好多要考慮,年輕和老人要考慮的都不同,

我說迫到老人都要走時,就是情況極壞的時候,當然是走得動那種,

其實就如一場賭博,外國生活未必很好,但如果中共重回文革時代,那在外國生活的便賭贏了!

97那麼多聰明人都走,拿了外國身份後又回來香港賺錢,其實他們不笨,雖然騰折,但懂得保障自已,

尤其保護了兒女,兒女有了外國籍,又在香港賺錢,是贏家!

引用:
原帖由 peter925 於 2022-10-16 10:59 發表

從來民主就是這樣,唔通你有意見?一定要有人反對先得?
中國e五十幾年有冇進步過

引用:
原帖由 golfboy 於 2022-10-21 20:55 發表

中國e五十幾年有冇進步過
都算有,起咗個太空站。

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-10-21 20:40 發表

錯了,無論留下定離開,都有好多要考慮,年輕和老人要考慮的都不同,

我說迫到老人都要走時,就是情況極壞的時候,當然是走得動那種,

其實就如一場賭博,外國生活未必很好,但如果中共重回文革時代,那在外國生活的便賭贏了!

97那麼多聰明人都走,拿了外國身份後又回來香港賺錢,其實他們不笨,雖然騰折,但懂得保障自已,

尤其保護了兒女,兒女有了外國籍,又在香港賺錢,是贏家!
背書怪不懂思考
至死跳不出所背內容

引用:
原帖由 peter925 於 2022-10-21 21:15 發表

都算有,起咗個太空站。
科技有,政治呢

引用:
原帖由 golfboy 於 2022-10-21 21:54 發表

科技有,政治呢
政治唔掂就唔可能有科技啦。

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-21 21:37 發表

背書怪不懂思考
至死跳不出所背內容
你能指出我是背哪本書嗎?你講不出就是抹黑、發 up 瘋!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]