• 瀏覽: 579
  • 回覆: 14
外媒報道,部分俄羅斯企業為規避歐美制裁,研究將業務遷來香港,甚至有指俄企擬在港籌集資金。金管局發言人表示,根據香港法律,銀行沒有義務遵守外國政府實施的單方面制裁。

外媒報道,部分俄羅斯企業為規避歐美制裁,研究將業務遷來香港,甚至有指俄企擬在港籌集資金。金管局發言人表示,根據香港法律,銀行沒有義務遵守外國政府實施的單方面制裁。
歐美多國制裁的俄羅斯富豪郵艇停泊本港,引發俄羅斯資金在港活動關注。
金管局表示,會不時提醒銀行,謹慎評估及妥善管理業務營運涉及的所有相關風險,盡力公平對待客戶。發言人指,本港銀行業對俄羅斯的風險敞口很小,從銀行業收集的數據顯示,至6月底,銀行業對俄羅斯風險承擔總額8億港元,佔銀行總資產不足0.01%。
彭博社引述至少3間香港律師行報道,稱它們接獲俄羅斯大型企業接洽來港,尋求在「友善的司法管轄區」落腳,當中涉及超市、支付服務等行業,亦包括俄羅斯國有企業。報道稱有關計劃僅屬初步階段。
特首李家超昨日出席行會前被問及相關問題,並無正面回應是否歡迎俄羅斯資金來港,稱任何事情或活動一定要按香港法律處理,重申某國家單方面的行動在香港沒有法律基礎。

金管局發言人表示,根據香港法律,銀行沒有義務遵守外國政府實施的單方面制裁。

呢個新聞非常有趣, 香港唔遵守國際條例, 仲可以叫世界金融中心?
你沒有義務遵守外國政府實施的單方面制裁, 唔通你自己同自己
打飛機?

呢條ON9 發言人, 可以炒得

新聞來源連結:
https://hk.finance.yahoo.com/news/開綠燈-俄企為避制裁研轉移業務來港-金管局-沒義務遵守外國單方面制裁-063809337.html

狗會在我腳下,大細掌於手中
哪個再敢多說話,夷平狗會是誰
哪個可以稱霸,誰人戰績高過孤家
高高在上 諸君看吧 朕之戰績美好如畫
登山踏霧 指天笑罵 捨我誰堪誇
金管局不負責任亂點一通,真正受害嘅係不遵從制裁指引銀行,唔係金管局

正呀 向9千點衝呀

引用:
原帖由 walkera2006 於 2022-10-13 21:13 發表
金管局不負責任亂點一通,真正受害嘅係不遵從制裁指引銀行,唔係金管局
而家香港只有擦鞋仔

引用:
原帖由 ~CHEMISTRY~ 於 2022-10-13 21:50 發表
正呀 向9千點衝呀
9000 點?

咁樂觀?

有呢班死蠢, 咩都有可能

美畜制裁變國際條例?黃狗心智真係異於常人,聯合國條數美畜都未找,叫美畜找埋先講嘢啦

引用:
原帖由 billy80 於 2022-10-14 06:59 發表
美畜制裁變國際條例?黃狗心智真係異於常人,聯合國條數美畜都未找,叫美畜找埋先講嘢啦
你有實力, 可以反制

引用:
原帖由 tailo88 於 2022-10-14 07:05 發表

你有實力, 可以反制
而家香港政府咪唔撚吊佢囉,鳩唔撚答柒!

因為香港唔係老美條狗...就係咁簡單!

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-10-14 07:40 發表
因為香港唔係老美條狗...就係咁簡單!

咁脫離世界經濟, 自己打飛機

或者靠祖國打救

引用:
原帖由 tailo88 於 2022-10-14 06:54 發表

而家香港只有擦鞋仔
仲有少量曱甴

引用:
原帖由 tailo88 於 2022-10-14 07:41 發表

咁脫離世界經濟, 自己打飛機

或者靠祖國打救
曱甴思維真係好智障, 沒老美就不能生存了嗎? 唔怪得咁多飛曱甴跳落街了...因為老美爸爸拋棄咗你!

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-10-14 07:47 發表

曱甴思維真係好智障, 沒老美就不能生存了嗎? 唔怪得咁多飛曱甴跳落街了...因為老美爸爸拋棄咗你!

一個連歷史都無讀既垃圾

你覺得佢會知道d咩?

老尾單方面制裁,叫佢食屎啦

提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]