• 瀏覽: 5,798
  • 回覆: 41
香港人力資源管理學會副會長陸國坤表示,本港人才流失嚴峻,統計處年中人口統計顯示,過去一年有逾11萬人淨移出。學會在8至9月進行「大離職潮」調查,發現以移民理由辭職的管理層有37%,基層則有24%。他說跨國公司數目亦減少,反映本港人才缺口擴大。 陸國坤在本台節目《千禧年代》說,發現資訊科技及數碼工種招...

移民走咗d管理層人員,本來以為留低既人可以位,點知企業都一齊離開,上流機會可能反而減少。

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1670764-20221013.htm?spTabChangeable=0

陳淑莊: 市民支持便支持, 我可以繼續反對囉.
能留下來的
才是最好

可能有人唔記得香港通街大學生,竟然話無人才,大學教緊什麼?

港人話唔需要乜跨國公司,只需要特色人情味小店

以前俾大財團搶貴晒啲舖,而家大財團走左,平舖租用黎開彈牙雲吞麵就對了

唔止多左上流機會,仲多左創業機會

引用:
原帖由 onnam 於 2022-10-13 12:24 發表
香港人力資源管理學會副會長陸國坤表示,本港人才流失嚴峻,統計處年中人口統計顯示,過去一年有逾11萬人淨移出。學會在8至9月進行「大離職潮」調查,發現以移民理由辭職的管理層有37%,基層則有24%。他說跨國公司數目亦減少,反映本港人才缺口擴大。 陸國坤在本台節目《千禧年代》說,發現資訊科技及數碼工種招...
日日都係到鳩UP
搶乜鳩人材
人陸咪大把囉
一輸入就話唔顧本地飯碗
醫療界咪出咗聲囉

人才流失唔係講果班自製武器自製炸彈班黃狗嘛

係人材都唔黎香港
容乜易比人插完之後
條福乖比官判都係受5年
完全無法律保障人生安全

的確走咗好多打燒砸既專才, 但香港應該不需要這些

再講「跨國公司數目減少」主因係香港被美國制裁, 先取消香港特殊貿易地位再攪咩香港人權報告, 而且很明顯想同中國對立, 咁跨國公司自己避免這塘渾水, 就算有專才肯來香港, d跨國都唔會返唻.

移民入境政策、稅務優惠措施, 以至置業貸款及投資計劃等等 .....
還有醫療及教育方面配合。

輪都輪到出嚟噏一下,否則連依個會長都人材被流失

引用:
原帖由 賭爸 於 2022-10-13 12:31 發表

日日都係到鳩UP
搶乜鳩人材
人陸咪大把囉
一輸入就話唔顧本地飯碗
醫療界咪出咗聲囉
透過專才計劃嚟香港的幾萬大陸專才,8成都選擇離開香港,得幾千人留低。

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2022-10-13 13:00 發表
係人材都唔黎香港
容乜易比人插完之後
條福乖比官判都係受5年
完全無法律保障人生安全
平日循規蹈矩,謹言慎行,邊個得閒拉你?

搶乜鳩野呀,深圳河以北明明有14億人材

香港每年有過萬大學生畢業,咁夠竟欠什麼人才?
依家連做地盤丶外賣都有大學生,仲想點

跟國家恢復通關後,真正的人材會自動來!

現在的一般只系二/三線人材,其餘的便多數是不滿現實的後生一代,由他們去吧!

在外面捱過受過苦難,便會知道老家是好是壞!

日日上來爭論其實相當無聊.

😑

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]