• 瀏覽: 8,828
  • 回覆: 54
+3
聯合國大會以大比數通過譴責俄羅斯非法吞併烏克蘭四個地區的決議,呼籲所有國家不要承認俄羅斯宣布的任何邊界變化,並要求莫斯科立即無條件撤銷相關決定。決議同時重申烏克蘭在國際公認邊界內的主權、獨立、統一和領土完整。 決議在聯大193個成員國當中,獲得143票贊成,俄羅斯、敘利亞、北韓、白俄羅斯和尼加拉瓜5個國家反對,中國、印度、南非和巴基斯坦等35個國家棄權,其餘國家並無投票。
烏克蘭駐聯合國大使基斯利齊亞說,投票結果表明俄羅斯無法恐嚇世界。美國駐聯合國大使格林菲爾德在投票前,敦促所有國家發出世界不會容忍以武力奪取鄰國土地的信號。 俄羅斯駐聯合國大使涅邊賈說,決議被政治化並公開挑釁,可能破壞以外交方式解決危機的努力。 中國常駐聯合國副代表耿爽表示,中國投棄權票是因為認為決議不會有幫助,聯大採取的任何行動都應該有利於局勢緩和,有利於早日對話,有利於推動政治解決這場危機。

每個國家嘅主權和領土完整都應該得到尊重,每一寸都系尊嚴!!!
台灣和香港都系祖國嘅核心利益,系核心中嘅核心,主權問題不可談判更不可退讓。
希望香港嘅小朋友都能有咁思想認識與自覺,喺香港土地上,唔好再發生侮辱國旗輕視國歌之事。
每個人面對國旗,自然產生崇敬熱愛之情,自覺地肅立注視。正如內地詩人艾青所言:「點解我嘅眼裡常含淚水,因為我對呢片土地愛嘅深沉」。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/聯大通過譴責俄羅斯非法吞併烏克蘭四個地區的決議-211403718.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAI1We3upd_ztq4_2UWKT4Fk3PSg_FhXtAL_Weif1eVKjFb8KEl77wTgK55trdEg8mGjNcVH4f85eE2kzrFnQ9y9tUdnKOgiBFknFyfWqcO9elJsnKEcxo3j0QYdufxEIw7cmOq220WBUj8aA-JFIFno-RPZFEHWoKGdlre9xpCKh

附件

FLAG.jpg(41.49 KB)

FLAG

LOVE HongKong  LOVE China
聯合國再次向世界展示「無實力既憤怒」

正明公投係非法,唔好立亂公投

全球193個國家,美國用軍事力量搞咗180幾個,仲好意思出嚟柒?

聯合國夠承認「一個中國」及中國在台灣島有主權, 但對老尾同西方既挑撥視而不見
聯合國對國家邊境既定義睇唻並不清晰及無約束力

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2022-10-13 09:35 發表
正明公投係非法,唔好立亂公投
除左展示「無實力既憤怒」,仲展示「馳名雙標」 

每個國家領土完整必須尊重仆街!班西人不停想分裂中國完整領土聯國有無出過聲

聯合國可以做D乜,
又制裁?

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2022-10-13 10:35 發表
聯合國可以做D乜,
又制裁?
製裁乜鬼,美國仲買緊俄國啲正野,有美國源源不絕輸血,俄國無得輸

歡迎 @hfceddie  , @NIK9527  入黎討論,我地正常人會接納佢地

布丁損兵損經濟
換一片爛地

到頭來得個吉

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-10-13 09:31 發表
聯合國再次向世界展示「無實力既憤怒」
咪係聯合國都通過幾十次要美國撒走對古巴的制裁

美國幾十年黎聽了幾十次又咪冇郁過

引用:
原帖由 油站緊慎的表姐 於 2022-10-13 09:28 發表
聯合國大會以大比數通過譴責俄羅斯非法吞併烏克蘭四個地區的決議,呼籲所有國家不要承認俄羅斯宣布的任何邊界變化,並要求莫斯科立即無條件撤銷相關決定。決議同時重申烏克蘭在國際公認邊界內的主權、獨立、統一和領土完整。 決議在聯大193個成員國當中,獲得143票贊成,俄羅斯、敘利亞、北韓、白俄羅斯和尼加拉瓜5個國家反對,中國、印度、南非和巴基斯坦等35個國家棄權,其餘國家並無投票。
烏克蘭駐聯合國大使基斯 ...
美國最先把烏克蘭從蘇聯分列出去點計??

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-10-13 10:50 發表
歡迎 @hfceddie  , @NIK9527  入黎討論,我地正常人會接納佢地
nik?原來都係佢?怪唔得都唔知乜頭乜路俾佢ban咗啦

這個大眾朋友入黎論壇主要入黎ban人,唔同人討論

真係唔明佢入黎論壇做乜

假的~一個由公仔會老媒體構建出嚟的 虛擬世界

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]