• 瀏覽: 3,239
  • 回覆: 23
【Now新聞台】有病人權益組織表示,收到求助指不少醫生拒絕開「免針紙」。據了解,政府計劃設過渡安排,由疫苗接種中心向持「免針紙」願意打針的病人,提供「疫苗通行證豁免證明書」。有承辦商指,當局已諮詢意見及商討安排。 政府暫緩廢除兩萬張涉嫌濫發的「免針紙」,直至高等法院就司法覆核案件作進一步指示,但持有這些「免針紙」的人在生效日期過後,仍要再求診取得醫學豁免書。有病人權益組織表示,收到病人求助,擔心事件影響有需要的病人。香港病人政策連線主席林志釉:「有些人上去見到醫生,醫生說,你現有一張『免針紙』未過期,一告訴他那張就是該七名醫生其中一位開,醫生已經說那我們不處理。有兩萬多市民透過另外一些醫生取,一些市民都會擔心在未來日子,當他們沒被廢除的『免針紙』失效後,亦可能再找不到醫生寫。」早前有消息指,政府計劃為「免針紙」即將屆滿而願意打針的人,提供「疫苗通行證豁免證明書」 ,相關證明會由疫苗接種中心及公立醫院接種站駐場醫護發出。有承辦商指,會配合政府的新措施。康健國際醫療集團營運總監梁國齡:「我們與政府的方向一致,都是想方便到市民,鼓勵到接種疫苗,又容易接受,這個是大家共同方向,相信我的同事都樂

其實病人權益組織如何掌握資訊?靠估?

新聞來源連結:

https://hk.news.yahoo.com/病人權益組織-有病患反映公立醫院不願開-免針紙-051806456.html

金玄棧@玄武子
唔開梗係有原因

而當中大部分「免針紙」有效期是三個月。加上政府有措施便利相關市民,例如可免費、毋須預約下到普通科門診再接受評估,若不適合接種可繼續獲發「免針紙」。而相關市民就算不能進入食肆,仍可買外賣,或到商場看醫生,反對法庭批出臨時禁制令。

https://news.tvb.com/tc/local/63 ... 免針紙續有效-法官指條例無賦權局長廢除

其實病人唔食得藥,你又去食?醫生開俾你五顏六色,又大又細又多,你唔去話有病唔食得!

因為公立醫院一向都係少做少錯

唔做咪唔錯囉

加上開左好易會犯法

引用:
原帖由 SamuraiBlack 於 2022-10-12 13:32 發表
【Now新聞台】有病人權益組織表示,收到求助指不少醫生拒絕開「免針紙」。據了解,政府計劃設過渡安排,由疫苗接種中心向持「免針紙」願意打針的病人,提供「疫苗通行證豁免證明書」。有承辦商指,當局已諮詢意見及商討安排。 政府暫緩廢除兩萬張涉嫌濫發的「免針紙」,直至高等法院就司法覆核案件作進一步指示,但持有這些「免針紙」的人在生效日期過後,仍要再求診取得醫學豁免書。有病人權益組織表示,收到病人求助,擔心事 ...
唔開 即係代表 打針風險 比佢 斷錯症 風險細 寒蟬效應, 依家醫生開免針紙, 一定仔細查看你有關病歷同檢查~~ 對真病人來說是一件好事!!

怕要負責

冇事點開??? 
咳2聲話開張20日假紙睇下點 

醫生唔係唔開免針紙,係唔幫黃人開假免針紙啫,

咪揾笨啦!

引用:
原帖由 Alcohol618 於 2022-10-12 14:23 發表

唔做咪唔錯囉

加上開左好易會犯法
照病情判斷, 有咩易奶野+犯法???

引用:
原帖由 silverseven 於 2022-10-12 14:26 發表
怕要負責
照病情判斷, 有咩要負責???

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-10-12 13:38 發表
有D病真係唔L 打得嫁, 韓嬋效應害L 死人
醫生都話打得就係打得啦,又唔信醫生喇

引用:
原帖由 Alcohol618 於 2022-10-12 14:23 發表

唔做咪唔錯囉

加上開左好易會犯法
政府醫生冇錢收, 冇利益輸送, 除非你俾佢揸吓對波,或春子

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-10-12 13:36 發表
唔開梗係有原因
唔開原因係因為上頭落咗指引叫有針迫針
我喺尼度都講過兩個案例,一個唔開一個開
一個去覆診,醫生話血糖唔穩定,唔應該打,但唔肯開免針紙
叫佢去揾私家醫生,如果都係唔穩定可以要求私家醫生開,話佢可以喺醫健通睇到病歷
結果佢唔去開,到四個月後覆診,政府醫生話當時血糖穩定咗啲,叫佢去打針
另一個心臟有事,入咗院心臟停咗幾次都救番
佢本來有私家醫生免針紙,但住院十幾廿日過咗期
出院得番半條命,問醫生出紙,醫生幫佢出
但話到明下次覆診醫院唔會出,叫佢到時補番去打針
或者揾番自己醫生出
長期病患者,病情可以好反覆,幾時會出事無得估
啱啱覆診時穩定,聽日轉壞再入院又有邊個可憐佢?
話無戒心應該你我都唔信

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]