• 瀏覽: 17,866
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 motivate 於 2022-10-12 01:15 發表

Ukraine Wants to Be NATO’s Friend—With Benefits
Spearheaded by a former NATO chief, the Kyiv Security Compact woul ...
歐洲已經入咗ICU,得番半條命,美國亦唔好得幾多,吸咗歐洲嘅血,只係暫時無事,俄烏戰斗只係過咗7個月,仲有排玩,而且中國都仲未出手...
事實證明歐.美真係好廢,中東油王轉軑支持俄國,知道中.俄聯盟係超強,真係醒目仔!👍

🤣歐豬最先被佢老尾玩死

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2022-10-12 09:33 發表

歐洲已經入咗ICU,得番半條命,美國亦唔好得幾多,吸咗歐洲嘅血,只係暫時無事,俄烏戰斗只係過咗7個月,仲有排玩,而且中國都仲未出手...
事實證明歐.美真係好廢,中東油王轉軑支持俄國,知道中.俄聯盟係超強,真係醒目仔!👍
中東油王轉軑支持俄國,有根本性需要。
畢竟同為產油國,但油價定價權及買賣貨幣均在美國手上。
這對於自國非常不利,現有正有一個世紀機會最回定價權,當然要好好把握啦。

這有幾個好處:
1.美國可以從油價波動中得到差價好處,畢竟價格大致上由美國控制
2.別國外匯儲備必需要有美元成份,畢竟要買能源就要用美元,引致美元持續強勢,手上有大量美元儲備就不會打擊美元
3.產油國必需臣服於美國之下,畢竟一鎖結算系統,由於國家經濟單一,必然崩潰。(例子,伊朗)

美國可以從這剪幾層羊毛,你是產油國會怎樣想呢?
再加上本來相安無事,中東都接受美國剪羊毛,但美國仲要搞中東政權(阿拉伯之春),有機會唔反面就奇啦。

上美國現在不是二十年前一國霸權獨大,經濟上有中國競爭,軍事上有俄國敢於開戰。
再加上美國連中東敵人伊朗/阿富汗都搞不死,就更不怕報復了。
畢竟報復起來,沙特排隊排很後面了。

引用:
原帖由 motivate 於 2022-10-12 01:15 發表

Ukraine Wants to Be NATO’s Friend—With Benefits
Spearheaded by a former NATO chief, the Kyiv Security Compact woul ...
Friend with benefits 在英文的意思是有性關係的炮友

引用:
原帖由 ijkn 於 2022-10-12 10:11 發表
🤣歐豬最先被佢老尾玩死

仿似懸崖上戀愛 其實有多精彩
全憑自欺欺騙我贏得到愛
危牆下的愛 承受太多悲哀
若是錯愛 我不敢揭開
殘酷應該 流淚應該
我恨我應該 躲開
懸崖上戀愛

俄烏之戰~俄佬未入廠,德國跌倒美國食,美國出660億美元援助烏克蘭,己掠奪歐盟過4000億美元資產。

俄國核蛋先係俄佬重要原因, 美國怕嘅係核蛋, 唔係俄軍, 烏俄之戰只係拖住俄軍部隊, 唔係核蛋.

可能拖垮歐洲, 歐洲仲小你, 到時真係做司機.

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-13 11:25 發表

你的數字有出處還是假消息?
https://youtu.be/9mc7wE4T028

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-13 11:24 發表

歐美都有高科技產業
而且沒有樓市爆破
對抗經濟下行能力比中國優勢百倍
歐洲有歐債爆破。
美國有股市爆破。

對抗經濟下行能力誰會更強???

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-13 11:25 發表

美國一向都是民主世界保護者
老尾是世界霸權保護者

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]