• 瀏覽: 6,515
  • 回覆: 26
Facebook 群組「雪糕關注組」近日有網民發文,指自己晚上 8 時 43 分到達旺角商場T.O.P的阿波羅雪糕店,同時間亦有另位兩位客人光顧,發文者形容「當時有兩位職員姐姐,佢見到我哋幾個好似大為緊張咁,然後即刻沖去門口落閘。」

Facebook 群組「雪糕關注組」其中一位管理員近日發文,指自己晚上 8 時 43 分到達旺角商場T.O.P的阿波羅雪糕店,同時間亦有另位兩位客人光顧,發文者形容「當時有兩位職員姐姐,佢見到我哋幾個好似大為緊張咁,然後即刻沖去門口落閘。」
帖文亦提到,購買雪糕後,兩位職員要求所有客人取得雪糕後才開閘,「我同佢講我趕時間,於是佢好唔情願咁搵鎖匙去搞開個閘,搞咗2分鐘先開到,然後就無啦啦講晒鋪入面啲人一次過走,連其他食緊雪糕嘅客食咗半嘅都要出門口。」
發文者翻查店舖時間,指該分店營業時間為中午 12 時至晚上 9 時,形容職員在晚上 8 時 45 分便落閘「太誇張」。
事件隨即引起其他網民熱烈討論,有不少網民支持職員做法,形容「阻人收工尤如殺人父母」,亦有網民指出職員除了整雪糕,亦要清洗雪糕機、結帳等,「趕時間咪唔好食囉!你一篇文,分分鐘人地比人照肺,呢間鋪頭既姐姐出名俾心機!唔該反省下啦!」有網民亦舉例,其他零售業、銀行業亦會提早落閘,私家診所亦會提早一小時截止登記應診。
有網民則認為,職員不應直接落閘阻止顧客離開,「做得呢行,個客西,中意收工前一分鐘玩野,你吹佢唔脹,你可以咒罵佢祖宗18代,但無理由落晒閘唔比人走。」
發文者亦有回應網民留言,澄清自己並非指責 15 分鐘前截單有問題,強調「只係明明有兩個staff,落閘反鎖太誇張,仲要係用鎖匙先開到嗰隻。」他亦不滿意有網民批評他沒有同理心,反問「我唔係8:59走入去買,我係8:43入去買杯takeaway嘅雪糕,咁真係有問題?」亦稱自己不清楚清洗雪糕機要多少時間,「間公司應該set個last order早一個鐘,如果我響last order前買,個責任唔係個客度掛...」

阻人收工,梗係大罪啦,人地食飯,收工,自細老媽子都教我地唔好去打搞人……

講起落閘,記起有次去信x睇甜碟,突然間唔知咩事,全層差不多都落閘,喂,大佬呀,做咩至得㗎?好似話冚檔,咁你都要畀人走㗎嘛。
店內仲有幾個人,那時我只想走,仲邊有心情睇碟,點知條友對其他人講(見其他人都買咗):「得㗎嘞,等呢位哥仔揀埋就得㗎嘞。」
大佬,你即係畀壓力我,焗我買啫,最後焗住攞一舊水出嚟,求其搵幾隻叫佢開閘走人……

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/【網絡熱話】臨關門買雪糕-職員落閘阻離開-客人反被公審:阻人收工猶如殺人父母-072027548.html

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

自製新聞博見報宣傳

乜 L 都有關注組

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-10-10 16:04 發表
乜 L 都有關注組
應該要制一個關注關注組

銀行業唔會提早落閘

阿波羅鮮果乳酪雪糕幾好食

好難贏得過今年
逼個仔打飛機
呢個最搞笑新聞

可信性不高, 我肯定無一個服務性行業既打工仔夠膽提前落閘甚至提前15分鐘, 而且如真事呢d人你估佢唔識寫投訴信比佢總公司, 反而係網到亂up

引用:
原帖由 東方紅 於 2022-10-10 16:01 發表
Facebook 群組「雪糕關注組」近日有網民發文,指自己晚上 8 時 43 分到達旺角商場T.O.P的阿波羅雪糕店,同時間亦有另位兩位客人光顧,發文者形容「當時有兩位職員姐姐,佢見到我哋幾個好似大為緊張咁,然後即刻沖去門口落閘。」

Facebook 群組「雪糕關注組」其中一位管理員近日發文,指自己晚上 8 時 43 分到達旺角商場T.O.P的阿波羅雪糕店,同時間亦有另位兩位客人光顧,發文者形容 ...
香港最衰係有劉華……個廣告!

應該設截龍制度,夠鐘就話畀遲來的人知,明天請早,無須落閘咁緊張啦

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2022-10-10 16:07 發表

應該要制一個關注關注組
J2就係有你講呢樣野

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-10-10 16:04 發表
乜 L 都有關注組
係囉,偉哥關注組,避孕套關注組,按摩棒關注組。。。等等等等呢😂

衰客 阻收工

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2022-10-10 16:07 發表

應該要制一個關注關注組
TVB J2 有呀!鄧十郎做主持😁

FAKE NEWS關注組, 萬一間鋪執埋以後唔使開工添

鍵盤翻頁
左右