• 瀏覽: 1,690
  • 回覆: 11
0+3實施|抵港海外旅客增幅少 旅遊業界稱入境團近乎零 半年內或現結業潮

• 2022年10月09日

【有線新聞】入境檢疫「0+3」實施近兩星期,機場入境人數增加約三成三,大部分是香港居民,海外旅客只佔一成。旅遊業議會說入境團近乎零,出境團亦都少,維持多半年旅行社會出現結業潮。

入境檢疫「0+3」實施後,機場入境的香港居民和其他地區訪客人次雖然有起跌,但趨勢都是上升。對比之前「3+4」措施,平均每日有3,600多人次入境,「0+3」實施後平均每日有4,800多人次入境,每日多大約1,200人次,增幅約33%。

不過拆細些看,「0+3」實施前後入境的仍然主要是香港居民,佔整體旅客近七成,其他訪客佔一成,升幅亦是香港居民較大。

旅遊業議會主席徐王美倫:「除了『0+3』,還有回港規定做核酸檢測,變相對休閒旅客完全沒吸引力,商務探親數字都不如預期般理想未聽到有其他地區休閒旅客組團來,近乎零。真的,與那些地區聯絡,他們都是說要暫時等一等,等『0+0』政策及不需要入境核酸檢測。若三至六個月都沒變改,可能有小結業潮,因為看不到前景和沒希望。」

不只入境團沒好轉,旅議會說出境團亦都少,除了因為「0+3」還因為機票貴,希望施政報告有措施津貼業界捱下去。

=========================================================================================================

除咗因為機票價錢, 主因係香港人去日本、泰國呢兩個熱門地點都係自由行多,除咗老人家,冇乜人會跟團。

新聞來源連結:
https://www.i-cable.com/新聞資訊/63555/03實施-抵港海外旅客增幅少-旅遊業界稱入境團/

大把地方唔駛再帶口罩

團費貴左好多 

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-10-9 18:56 發表
0+3實施|抵港海外旅客增幅少 旅遊業界稱入境團近乎零 半年內或現結業潮

• 2022年10月09日

【有線新聞】入境檢疫「0+3」實 ...
  • 很正常, 誰會住3日酒店, 玩又唔方便, 邊到地方唔使自然去邊到, 班官咁醒唔使你提, 根本唔想做外人生意, 去新加坡玩啦

我發覺香港班官員仲係懶懶閒未知危機迫近

一早話左0+3只會推哂d錢出去漏哂比其他國家

仲 + 3 , 真趕客

引用:
    原帖由 CC_CHAN256 於 2022-10-9 19:24 發表
    我發覺香港班官員仲係懶懶閒未知危機迫近
    未必唔知,不過上面20大就嚟開會,梗係睇定啲先啦,買錯邊點算?

引用:
    原帖由 hfceddie 於 2022-10-9 19:27 發表

未必唔知,不過上面20大就嚟開會,梗係睇定啲先啦,買錯邊點算?
    希望快d有好消息
    等得好急

引用:
    原帖由 CC_CHAN256 於 2022-10-9 19:30 發表

希望快d有好消息
    等得好急
    係,我都等緊「自主限關」正式出台。

引用:
    原帖由 CC_CHAN256 於 2022-10-9 19:30 發表

希望快d有好消息
    等得好急
     包帝登基 

以結果為目標,要 生意好呀

中共就係想香港中小企全執笠

主題標籤 #施政報告
    [按此隱藏 Google 建議的相符內容]