• 瀏覽: 8,277
  • 回覆: 77
+2
新冠疫苗接種計劃開展至今逾1年半,本港至今的第3針接種率已達79.8%,也有逾47萬人打了第4針。香港醫院藥劑師學會的調

「更有家長認為疫苗接種對預防感染沒有幫助,亦無助社會復常」生仔真係要考牌

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20221009/bkn-20221009122710228-1009_00822_001.html

這條路是自己選擇的。

打左,有副作用是人地的錯甚至賴落政府到因為係政府逼你打的,無人敢話你錯。
無打,有重症或死埋個個一定話父母錯,自己都會怪自己點解咁錯。

政府唔使強迫任何人打針,任何人只要簽下自願放棄打針及確疹後自費私家醫療,不用任何政府醫療資源,其實唔打無所謂。

其實小朋友出世到兩歲
最低限度已經打過以下咁多種疫苗
卡介苗,乙型肝炎,白喉,破傷風,百日咳,小兒麻痺,肺炎,麻疹,德國麻疹,腮腺炎,水痘

點解佢哋唔去反對打以上咁多種疫苗?
新冠疫苗只係抗原唔同
同以上咁多種其實冇大分別
唔放心mRNA係新嘢
咪打滅活囉
證明有心人抹黑新冠疫苗
真係非常成功

引用:
原帖由 wsp 於 2022-10-9 17:06 發表
其實小朋友出世到兩歲
卡介苗,乙型肝炎,白喉,破傷風,百日咳,小兒麻痺,肺炎,麻疹,德國麻疹,腮腺炎,水痘

新冠疫苗只係抗原唔同
唔放心mRNA係新嘢
咪打滅活囉
證明有心人抹黑新冠疫苗
真係非常成功
東方咁講

疫苗開打錄67死 目睹至親中風癱瘓 市民抗拒打針陷兩難原文網址:疫苗開打錄67死 目睹至親中風癱瘓 市民抗拒打針陷兩難 | on.cc東網 | 港澳 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220226/bkn-20220226211311189-0226_00822_001.html

引用:
其實小朋友出世到兩歲

新冠疫苗只係抗原唔同
唔放心mRNA係新嘢
咪打滅活囉
證明有心人抹黑新冠疫苗
真係非常成功
x2

引用:
原帖由 花生之友 於 2022-10-9 16:56 發表
打左,有副作用是人地的錯甚至賴落政府到因為係政府逼你打的,無人敢話你錯。
無打,有重症或死埋個個一定話父母錯,自己都會怪自己點解咁錯。
要人地認錯好困難
乜9都係你個仔自己問題
家長可以點證明?

快D 4針通行證

上屆政府一直都用嚇唬政策迫針
今屆政府亦無分別,報導只會將個別兒童嚴重反應嘅吹到最大
除咗到了如今藥苗接種不見得特別有效外
看看以前流感針接種,十個人無得三個打,政府社會一向都相安無事
我年年都打流感針,朋友知悉,多數會回一句"乜你咁夠膽"
或說多年未有催谷流感針係因為有藥醫
今日新冠不是同樣有口服藥?
兒童接種疫苗,外國早有報導不少副作用,但始終是小眾
小小兒童。現時接種可能真有短期好處,但長長的以後幾十年,誰能保証?
我認識多個有小朋友的父母,真的不少都抗拒子女去接種
說的都是唯有多教育,少參加集體活動,少往外面進餐,戴好口罩洗好手
更有兩個大致地說,不接種,染了,是不好彩,副作用一般也是短期
真的有更嚴重後果,只能說是更不幸,但機率有幾多
但若因種了產生某些今日未發現長期副作用,父母擔心會是一生一世的,只會比中了的情況更差
嚇唬,無故迫針,強制迫針,結果就是出了兩萬張假免針紙或索性自我隔離
政府迫針,並無不對,但總應該留合理空間,順應就算是小眾嘅民意
父母,誰不關心自己的孩子,抗拒,總是有一定的道理

的確, 接種疫苗是個人決定, 絕對有權不接種... 不過, 事實證明接重疫苗可以大幅度降低重症出現, 亦降低小童染疫後出現重症及腦炎的機會... 有晒例子做比較, 是生是死是嚴重後遺症都是... 條路自己揀...

咁得意,我去圖書館見到個個細路都打咗2至3針

引用:
其實小朋友出世到兩歲

新冠疫苗只係抗原唔同
唔放心mRNA係新嘢
咪打滅活囉
證明有心人抹黑新冠疫苗
真係非常成功
不要扭曲
特事特辦

引用:
原帖由 lovewai2 於 2022-10-9 17:19 發表

要人地認錯好困難
乜9都係你個仔自己問題
家長可以點證明?
你諗你,咁咪唔好打囉!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]