• 瀏覽: 99,248
  • 回覆: 834
+28
美國商務部周五(7日)公布新的出口管制,限制向中國出口多款用於人工智能及超級電腦的晶片,同時收緊向中國公司銷售用於生產半導體的設備。分析指,這一系列措施堪稱1990年代以來,美國在出口技術到中國政策上最大幅度的改變,將能透過迫使美國和使用美國技術的外國企業,切斷對中國供貨,阻礙中國晶片產業發展,令其倒退好幾年。中國駐美國大使館批評這是科技霸權,指美方利用技術實力阻礙和遏制新興市場與發展中國家的發展。

美國科技專家指,這看來是過去10年來最廣泛的出口控制,跟前朝特朗普政府針對華為的措施類似,但今次影響更廣泛,禁止向多間中國科技公司出口科技,令中國難以自己生產先進晶片。

老美你好衰囉, 自己研發唔夠中國, 就用埋這些賤招阻中國人進步, 自己打爛自己口嗡的甚麼支持科技研發及商業自由

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1877969/即時-中國-美國宣布新出口管制-或致中國晶片製造業倒退數年

老尾腦中只有猜拿猜拿

中國自己研發喇,咁叻

逼大陸全民大練芯

引用:
原帖由 walkera2006 於 2022-10-9 01:10 發表
中國自己研發喇,咁叻
到時美國屎都無得食

引用:
原帖由 paulchen 於 2022-10-9 01:09 發表
老尾腦中只有猜拿猜拿
係囉, 表現成個儍佬咁喎

Intel , AMD, nvidia,  Qualcom,  samsung,  台積電

大陸得中芯, 仲要唔入流

比老尾鏈爆春代了

期待大陸表演彎道超車(再大波out炒埋

通常短時間有利的政策, 就是長時間冇利的政策.

西方成日以為自己好醒, 其實只是二世祖, 食緊前人留下的老本, 將來中國追上來西方會輸得好慘.

中國本來就是從後追上來, 追得多, 追得少, 都係贏. 怕什麼.

反而美國品牌, 小心將來被中國報復踢出中國市場.

iphone點算

中國應該立即進攻狗國殺死所有美畜奪回北美,搶返所有美畜偷取我哋人類嘅科技 !

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-10-9 01:26 發表
Intel , AMD, nvidia,  Qualcom,  samsung,  台積電

大陸得中芯, 仲要唔入流

比老尾鏈爆春代了
呢咋公司冇咗中國市場啲芯片重可以賣去邊?非洲?

引用:
原帖由 apmichael 於 2022-10-9 02:36 發表

呢咋公司冇咗中國市場啲芯片重可以賣去邊?非洲?
中國有咩芯片市場?
都係代工賣成品去歐美,中國唔做咪搬去東南亞,到時咪東南亞係芯片入口大國

中國可能倒退數年,但美國遲早破產。

引用:
原帖由 kchaha 於 2022-10-9 02:47 發表

中國有咩芯片市場?
都係代工賣成品去歐美,中國唔做咪搬去東南亞,到時咪東南亞係芯片入口大國
中國係全世界最大消費市場呀,智將。

鍵盤翻頁
左右