• 瀏覽: 4,988
  • 回覆: 37
美國傳媒周五(7日)報道,美國政府為中國大陸攻台進行兵棋推演,計劃在解放軍全面攻台的最壞情況下,撤走台灣半導體生產商台積

笑話,事實係科研人員陸續離開尾國

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20221008/bkn-20221008141857478-1008_00992_001.html

離經叛道
思想和言行背離經典和正統的規範
美國即系話台積電工程師系人, 其他台灣人唔系人.

即係話美帝首先係解放台積電,得閒先救蔡陰魂

基本上擺咗台積電都無用
因為美國會停止供應零件
但攞咗台灣電世界半導體分分鐘斷層,供應鏈亂哂籠
成個台灣,得個台積電值錢同有戰略性

搶人才 

其他人等同屎一樣,自生自滅 

晶片工程師去美國轉行做掃街?

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2022-10-8 19:06 發表
基本上擺咗台積電都無用
因為美國會停止供應零件
其實相對重要既光刻機, 都唔係美國野...

美國係先進制程既技術,應只掂5-10%, 因為禁止幫華為生產芯片,係要用10%美國技術收緊到5%先迫到台積電唔可以幫華為生產芯片...

即係如果你同鄰居嘈,我就先「救」你老婆返我屋企

放心,你老婆喺我度會生活得好好

睇離台積電會被搬去美國亞利桑那州,話唔定之後會改埋名叫美積電。

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2022-10-8 19:09 發表
其他人等同屎一樣,自生自滅 

引用:
原帖由 香港內戰火焚城 於 2022-10-8 18:53 發表
美國傳媒周五(7日)報道,美國政府為中國大陸攻台進行兵棋推演,計劃在解放軍全面攻台的最壞情況下,撤走台灣半導體生產商台積

笑話,事實係科研人員陸續離開尾 ...
都話咗架啦!
係美國眼中,台積電先係台灣唯一價值

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2022-10-8 19:06 發表
基本上擺咗台積電都無用
因為美國會停止供應零件
台積電唔生產的話,最大鑊係美國半導體公司,佢地既技術領先非常依賴台積電
台積電停產等於多比中國幾年追趕

美國更大鑊既問題係,佢大半實業利潤都極度依賴半導體

對中國黎講,以傷換傷絕對換得過,同埋消除東南安全威脅本身就有賺
如果不顧念台灣人既傷亡,直接開戰非常接近最優解

引用:
原帖由 songsong17 於 2022-10-8 19:14 發表

美國係先進制程既技術,應只掂5-10%, 因為禁止幫華為生產芯片,係要用10%美國技術收緊到5%先迫到台積電唔可以幫華為生產芯片...
分析到位

引用:
原帖由 songsong17 於 2022-10-8 19:14 發表

睇過話光刻機內部唔少配件或者程式都係美國提供
所以而家美國禁制中國較高層次芯片都從零部件人手

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]