• 瀏覽: 24,936
  • 回覆: 9
+4
引用:
原帖由 robin09 於 2022-10-8 09:09 發表
收復台灣之戰,中國人不會考慮什么代價和成本,所有代價都遠遠不及丟失台灣。
台灣島上所有的匪徒和漢奸都將被消滅。
吓⋯不用考慮成本與代價!
首先你不是一個軍人更不是一個黨員,才會說出這種說法!渡海作戰傷亡是非常巨大,估計雙方直接傷亡加埋六七十萬人!
如果不幸擊中城市或三峽大霸,受災影響係數以幾千萬人口,有可能動搖國之根本亡黨亡國!
下次想清楚,中共領導人都不敢亂來,你就亂說一通!

引用:
原帖由 HEYAYA 於 2022-10-10 16:52 發表

三峽大壩設計可以抵受核彈直接攻擊,台灣的導彈連炸個大坑都做唔到,而且大陸亦部署反導武器,唔洗你擔心😏

大陸要武統台灣,第一二波已經基本掃平台島海陸空所有主要防衛設施及武器,控制了海空才會「安全」登陸。

二次大戰自殺式搶灘登陸?你發夢啦😂😂😂😂😂
如果解放軍總參謀長有你一半想法解放軍必敗!
你所想法是先發制人動用大量導彈作首波攻擊,你想想點解俄羅斯唔選用?
只要解放軍源海集結軍隊,台灣、日本、南韓、菲律賓所有導彈防禦系統馬上開啓!
解放軍擅長陸上戰鬥靠人多勢眾,打韓戰都是動用對方十倍兵力最後慘和死傷慘重,解放軍渡過戰只打過一仗是全軍覆滅!

引用:
原帖由 Amingo328 於 2022-10-10 22:17 發表
其實三峽大壩究竟係乜嘢設施?點解會成為攻擊目標?
三峽本身只能𠄘受一定程度損壞,如果受到襲擊可能引致受損就大件事,當年旅遊三峽大霸都要接受安檢!

引用:
原帖由 HEYAYA 於 2022-10-10 22:50 發表

真無知唔係扮喎😂

旅遊安檢係怕你帶炸藥去炸大霸嗎?

個人能帶上幾多炸藥?就算比你綁曬成身炸彈,都炸唔出一個坑呀😂

番去求雨耕田做你既農民啦🤣
唔怕炸毀安檢來做什麼?
就係少少炸藥破壞已經足夠毀掉大霸!

引用:
原帖由 HEYAYA 於 2022-10-11 13:25 發表

唔該你先了解下大霸既結構, 尺寸同厚度先講

用小小炸藥, 可以炸毀一些設備既, 或者會影響一下運作. 但係對呢座超厚又高強度石屎表面炸, 坑仔都炸唔出呀, 燻黑應該會既

用美軍最勁既鑽地彈啦, 重複又重複炸同一位置, 最終係會炸穿既, 不過都只係會崩左一忽啦, 大霸係唔會全段崩潰的. 不過, 你過到解放軍既防空系統先講
對對對,只是少少軍事重地,由解放軍隨隨便便高度駐防⋯⋯ok

原來軍事重地都是象徵式,解放軍重兵佈防都是給遊客拍拍照片!

大壩水壓很大經不起缺堤,炸核電廠太污染環境!
但誰發動戰爭接著導彈無眼亂射,擊中那裡大家都不太清楚!
唔好太相信防空系統因中國未實戰過,到時唔成功就芭比Q!

引用:
原帖由 花寶多小強 於 2022-11-5 18:26 發表

你知道大壩在那裡嗎,距離呆灣過千公里,你呆灣有咩導彈有呢種射程?你憑乜?呆蛙吹水不要臉,獨步全球
戰機飛入內陸作戰空對地投射導彈。
但我反而覺得美軍會直接與中國開戰,大陸已經開始儲存糧食,怕一旦開戰自己本身老百姓會先亂起來!始終十幾億人口大國糧食唔簡單,中國一向都要向外大量購買糧食中國人才能溫飽!

B2長程轟炸機已經足夠炸毀大霸!

引用:
原帖由 心很想 於 2022-11-6 09:26 發表

距離呆灣過千公里, 戰機飛入內陸作戰空對地投射導彈
長程戰機須要加油, 途中要經幾重防空導彈, 就算F-35是隱身戰機, 都不能去到/見到三峽大霸.
大陸已經開始儲存糧食, 就算不是打仗大陸儲存糧食是經常動作, 十幾億人口一年糧夠不夠, 連石油都有地底儲存庫足夠..
今次儲糧係戰備儲糧,意味開戰必被制裁,到時豬肉價貴到飛起!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]