• 瀏覽: 24,899
  • 回覆: 19
+4
引用:
原帖由 cwm001 於 2022-10-9 00:13 發表

一旦開波,基本上已經封鎖海空,到時係撤唔走,只能靠和平時期撤離,但台積電資產同產能大部份係台灣,要搬走都唔係易事,佢只能夠搬走最先進製程
美國已經淘空緊台灣啦,不斷迫令台企去美國設廠,交出客戶資料

台積電finfet已經走到技術盡頭,下一代芯片技術GAAfet美國又依靠三星,便是意識到台灣保唔住

引用:
原帖由 wuenxiao 於 2022-10-9 00:42 發表

美媒彭博報導稱,兩岸開戰的最壞情況下,美國會撤離台灣芯片工程師。
台灣省偽經濟部立即回應,台海穩定對全球才是最好的供應鏈投資,想將台積電長期建立的基礎設施復制到其他地方,即使耗費巨資也幾乎不可能。暗示美國即使將台灣工程師都帶走,也無法取代台灣。

https://www.cna.com.tw/news/afe/202210083001.aspx
https://www.cna.com.tw/news/afe/202210080136.aspx
在美國複製台積電模式一定失敗

工資水平都不計了,美國職場文化同生活大大跟亞洲不同,美國工人對上司會聽聽話話接受命令?會願意拼命開OT?工人肯工會都唔肯!

「優秀」白種人點會接受黃種人指揮?黑人又分分鐘告你歧視

而且半導體工廠係高耗能亦係高汚染,當地政府同環保都玩死你

引用:
原帖由 wuenxiao 於 2022-10-9 17:54 發表

晶片制造軟硬件都是西方,台灣只有加工技術。加工技術不難(加工還有三星)西方完全可以掌握。對美國來講在本土制造關鍵是環保,人工,資金不划算,一句話,美國想要現成,最好是吃白食。
先進製程加工技術也不是不難,Intel便做唔到5nm芯片,已經改向3D IC出發, IBM亦是

大陸亦有3D IC技術,生產用光刻機以及大陸EDA軟件亦就位,即使生產不了3nm芯片,但3D IC卻可以補足

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-10 15:43 發表

台積電本來就是美資公司
台積電的高級工程師本來都是在美國讀書或受訓,
甚至都有綠卡,
回美國只是回家而矣,
更何況美國並不會當台灣是外人
Jensen" Huang也指揮很多白人工作
大家都接受同一文化教育
根本不會有隔膜
大話精

引用:
原帖由 雨農 於 2022-10-10 15:33 發表

吓⋯不用考慮成本與代價!
首先你不是一個軍人更不是一個黨員,才會說出這種說法!渡海作戰傷亡是非常巨大,估計雙方直接傷亡加埋六七十萬人!
如果不幸擊中城市或三峽大霸,受災影響係數以幾千萬人口,有可能動搖國之根本亡黨亡國!
下次想清楚,中共領導人都不敢亂來,你就亂說一通!
三峽大壩設計可以抵受核彈直接攻擊,台灣的導彈連炸個大坑都做唔到,而且大陸亦部署反導武器,唔洗你擔心😏

大陸要武統台灣,第一二波已經基本掃平台島海陸空所有主要防衛設施及武器,控制了海空才會「安全」登陸。

二次大戰自殺式搶灘登陸?你發夢啦😂😂😂😂😂

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-10 15:45 發表

INTEL因為有台積電
所以不用自己做
INTEL技術底子很深厚的
作嘔

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-10 17:09 發表

台積電不是美資公司嗎?
美國的台灣華人與美國白種人有民族歧視出現嗎?
好多人已經在不同版駁斥左你

你就不斷散播不實消息, Repeat又repeat

係真盲定有閱讀障礙?

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-10 17:28 發表

內地那家晶片廠能比intel
不斷廢話

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-10 17:25 發表

三峽大壩設計不過也是水泥鋼筋,竟可以抵受核彈直接攻擊?
黃牛都吹上天了
台灣的導彈不入擔心
因為倘若開戰
那肯定會有美國貨
繼續你既無知同幻想

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-10 18:05 發表

有甚麼水泥鋼筋,竟可以抵受核彈直接攻擊?
你問我呀?

你去問于北辰嘛,佢數學咁好,物理化學也應該一流,應該有你喜歡既答案

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-10 19:00 發表

水泥鋼筋抵受核彈攻擊應該不需要數學,
而是把黃牛吹上天的本領
無知就去學同問

而不是靠你自己幻想

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-10 19:00 發表

水泥鋼筋抵受核彈攻擊應該不需要數學,
而是把黃牛吹上天的本領
不過以你既不學無術,學也只會係白學

引用:
原帖由 雨農 於 2022-10-10 22:04 發表

如果解放軍總參謀長有你一半想法解放軍必敗!
你所想法是先發制人動用大量導彈作首波攻擊,你想想點解俄羅斯唔選用?
只要解放軍源海集結軍隊,台灣、日本、南韓、菲律賓所有導彈防禦系統馬上開啓!
解放軍擅長陸上戰鬥靠人多勢眾,打韓戰都是動用對方十倍兵力最後慘和死傷慘重,解放軍渡過戰只打過一仗是全軍覆滅!
美軍台軍搵你做總參就最好啦

幾十年都唔識update下自己個腦😏

引用:
原帖由 雨農 於 2022-10-10 22:31 發表

三峽本身只能𠄘受一定程度損壞,如果受到襲擊可能引致受損就大件事,當年旅遊三峽大霸都要接受安檢!
真無知唔係扮喎😂

旅遊安檢係怕你帶炸藥去炸大霸嗎?

個人能帶上幾多炸藥?就算比你綁曬成身炸彈,都炸唔出一個坑呀😂

番去求雨耕田做你既農民啦🤣

引用:
原帖由 Amingo328 於 2022-10-10 22:48 發表

我問乜你明唔明解呀?
九唔搭八都唔知你噏乜春
班黃L台蛙賤賤格格,打你唔贏咪玩恐怖襲擊,恐嚇炸你大霸,水淹華東,同歸於盡咁意思呱🤣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]