• 瀏覽: 52,407
  • 回覆: 331
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2022-10-7 19:05 發表
香港呢D先叫中立, 瑞士個D.... 
瑞士當年二戰話中立都只係其實背後幫德國洗黑錢啫😏

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-12-2 18:28 發表

你又一次承認中國不會中立了,我話你對架,你洗乜勞氣,你講得好好,中國不會中立的!
梗係唔會中立啦 美國喺度撩事鬥非 挑起混亂 對佢中立 對北韓咪好唔公平

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2022-12-2 18:58 發表

國防外交不能獨立自主;其他全部可以。
你還不知道我是講香港拒絕美艦訪港之事嗎?美艦訪港屬國防外交,所以香港不能中立,我從沒有說金融財經等!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-12-3 20:42 發表

你還不知道我是講香港拒絕美艦訪港之事嗎?美艦訪港屬國防外交,所以香港不能中立,我從沒有說金融財經等!
咁若國防嘅嘢,由回歸到現在,基本法亦講明要由中央決定,無容置疑。
但你當初係用俄富商平民嘅遊艇,來同美國軍艦事件雙提並論🙄

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2022-12-3 20:51 發表

咁若國防嘅嘢,由回歸到現在,基本法亦講明要由中央決定,無容置疑。
但你當初係用俄富商平民嘅遊艇,來同美國軍艦事件雙提並論🙄
你睇我晨咁早第7個貼,已經講香港拒絕美艦訪問,顯然不是中立了!

香港政府話准俄艇進入是代表香港中立,不會單方制裁,那拒絕美艦就自打咀巴了,如果真中立,不會拒美

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2022-12-2 23:22 發表

梗係唔會中立啦 美國喺度撩事鬥非 挑起混亂 對佢中立 對北韓咪好唔公平
對了,多謝你支持我揭穿香港官員的謊言!香港官員妖言蠱眾,不跟阿爺立場,應該下台!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-12-7 20:00 發表

對了,多謝你支持我揭穿香港官員的謊言!香港官員妖言蠱眾,不跟阿爺立場,應該下台!
其實你講嘢 根本就夾硬嚟 對住一個唔中立嘅美國 撩事鬥非嘅美國 根本唔可能中立 航空母艦要踩到自己屋企門口 仲要招呼佢先中立 你講嗰啲唔係中立 係懦弱 無能 中國唔係你想像中咁無能嘅國家

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-12-7 19:53 發表

你睇我晨咁早第7個貼,已經講香港拒絕美艦訪問,顯然不是中立了!

香港政府話准俄艇進入是代表香港中立,不會單方制裁,那拒絕美艦就自打咀巴了,如果真中立,不會拒美
講極都唔明軍艦同遊艇嘅分別!😔
即使民主美國,都唔會輕易批解放軍或別國軍艦入港;而私人遊艇批准就易得多。
希望你能分清軍艦及遊艇之分。我唔想成日將軍船及私人船混埋講。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2022-12-7 20:02 發表

其實你講嘢 根本就夾硬嚟 對住一個唔中立嘅美國 撩事鬥非嘅美國 根本唔可能中立 航空母艦要踩到自己屋企門口 仲要招呼佢先中立 你講嗰啲唔係中立 係懦弱 無能 中國唔係你想像中咁無能嘅國家
對了,香港政府根本無權中立,唔可能中立, 你又一次支持我批評香港官員的謊言!

香港官員妖言蠱眾,不跟阿爺立場,應該下台!

無夾硬,中美反目,香港跟阿爺立場反美點會夾硬,有腰骨的香港官員都走晒,好合理,就算香港被美國制裁也無辦法

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2022-12-7 20:46 發表

即使民主美國,都唔會輕易批解放軍或別國軍艦入港;而私人遊艇批准就易得多。
希望你能分清軍艦及遊艇之分。我唔想成日將軍船及私人船混埋講。
如果是普通俄國遊艇當然唔會有報導,無人會關心,呢隻遊艇的主人是普京的親密戰友,這艇非普通遊艇,同樣被國際制裁,

香港准許其入港,香港會被歐美視為支持侵略者立場,美國也有出聲此事傷害香港聲譽。

你知唔知美艦以前有多少次訪港,包括97回歸之後,

你話軍艦同遊艇有分別,請解釋下為何回歸後仍准美艦訪港,近年卻拒絕?為何準則改變了。

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-12-11 17:14 發表

對了,香港政府根本無權中立,唔可能中立, 你又一次支持我批評香港官員的謊言!

香港官員妖言蠱眾,不跟阿爺立場,應該下台!

無夾硬,中美反目,香港跟阿爺立場反美點會夾硬,有腰骨的香港官員都走晒,好合理,就算香港被美國制裁也無辦法
你唔好喺度妖言惑眾 我唔係支持你講嘅嘢 中立嘅意思 係當一個國家對其他國家不中立嘅時候 我哋國家都會對嗰個國家不中立 例如美國走過嚟撩事鬥非 就唔可能對美國中立 香港亦都係必需跟國家嘅方向一齊走 你要求嘅中立 其實立場就係偏向美國 並不中立

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-12-11 17:24 發表

如果是普通俄國遊艇當然唔會有報導,無人會關心,呢隻遊艇的主人是普京的親密戰友,這艇非普通遊艇,同樣被國際制裁,

香港准許其入港,香港會被歐美視為支持侵略者立場,美國也有出聲此事傷害香港聲譽。

你話軍艦同遊艇有分別,請解釋下為何回歸後仍准美艦訪港,近年卻拒絕?為何準則改變了。
你又喺度妖言惑眾 呢隻遊艇唔係比國際制裁 只係畀歐美製裁 歐美絕對唔能夠代表全世界 所以你嘅言論絕對係錯嘅

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-12-11 17:24 發表

國咩際呀?聯合國有制裁佢咩?只有強盜國,強搶百姓財富咋😡😡😡😡

引用:

軍艦唔能夠像普通民用船向港府申請來港,必定要向中央申請。當時中美關係好,中央嘛批佢來港。而民用船只需向港府申謂,由港府批准。
到呢刻你都仲未識分軍用民用😩

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2022-12-7 20:46 發表

佢根本係亂咁up.
中立, 根本唔等於無掩雞籠.
世上無一個國家會容許軍艦, 無准許自出自入. 全部都係case by case
相反, 民用船隻, 係有晒規定. 只要符合條件, 就自動攞到入港permit. 要reject 先係要case by case.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]