• 瀏覽: 52,362
  • 回覆: 331
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2022-11-13 17:14 發表

錯,香港除了國防外交無中立外,金融經濟係獨立自主。否則你用緊人民幣,及有外滙管制啦!🙄
咁美艦訪港咪就是國防外交事務囉,唔通美艦訪港屬金融經濟事嗎? 所以香港無得話事,要跟阿爺

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-11-18 20:30 發表

美國60年來都經常在亞洲軍演,也一直多次訪港無影響,南北韓表態度緊張關香港叉事?

香港美國一直關系良好,軍演不是針對香港,不會挑釁香港,為何拒絕美艦訪問?你將軍演同訪問混為一談,混淆視線,

所以香港拒絕美艦,只有我說的原因,被迫跟阿爺立場,中美反目,香港點可能中立,哪香港官員敢不跟阿爺?
你有病 支持軍演 即係支持美國對北韓軍事挑釁 中國態度擺明中立 點可以畀佢停留 中港60年代 仲係英國政府話事 你想聽佢哋講 去英國啦 香港唔適合你

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-11-18 20:33 發表

咁美艦訪港咪就是國防外交事務囉,唔通美艦訪港屬金融經濟事嗎? 所以香港無得話事,要跟阿爺
基本法講明啦🤔
若美艦防港是金融,香港就可以獨立決定。
你都識講美艦防港係國防,咁就要跟基本法。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2022-11-18 20:53 發表

你有病 支持軍演 即係支持美國對北韓軍事挑釁 中國態度擺明中立 點可以畀佢停留 中港60年代 仲係英國政府話事 你想聽佢哋講 去英國啦 香港唔適合你
你錯了,如果美國對北韓軍事挑釁,中國態度點可能是中立,中朝是過命的盟友,
當年中共維護朝鮮政權付出幾百萬生命,中共會背叛朝鮮嗎?

中美反目咁耐你仲以為中國中立,即是話中國無力反擊美國啦,你太睇少中國了!

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2022-11-18 20:55 發表

基本法講明啦🤔
若美艦防港是金融,香港就可以獨立決定。
你都識講美艦防港係國防,咁就要跟基本法。
你都同意美艦訪港係外交國防,要跟基本法,所以咪由中央決定囉,香港無權決定。

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-11-23 17:32 發表

你都同意美艦訪港係外交國防,要跟基本法,所以咪由中央決定囉,香港無權決定。
咁香港始終都係中國國土,若連國防外交都自主,咁同獨立有咩分別?

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-11-23 17:30 發表

你錯了,如果美國對北韓軍事挑釁,中國態度點可能是中立,中朝是過命的盟友,
當年中共維護朝鮮政權付出幾百萬生命,中共會背叛朝鮮嗎?

中美反目咁耐你仲以為中國中立,即是話中國無力反擊美國啦,你太睇少中國了!
你錯了 美國嘅挑釁係事實 不容改變 中國嘅態度亦都係不歡迎 咁咪唔畀佢嚟香港囉 其實好簡單嘅道理 不過你萌塞嘅態度 唔肯相信

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2022-11-23 18:15 發表

你錯了 美國嘅挑釁係事實 不容改變 中國嘅態度亦都係不歡迎 咁咪唔畀佢嚟香港囉 其實好簡單嘅道理 不過你萌塞嘅態度 唔肯相信
你話中國態度態是不歡迎,即是承認不會中立了!一早應該認啦,好簡單嘅道理仲話中國中立,

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2022-11-23 18:09 發表

咁香港始終都係中國國土,若連國防外交都自主,咁同獨立有咩分別?
所以你都同意我的說法,香港官員講大話,根本香港無權決定,更無權中立!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-11-27 20:34 發表

你話中國態度態是不歡迎,即是承認不會中立了!一早應該認啦,好簡單嘅道理仲話中國中立,
傻佬 美國派軍艦嚟搞搞震 重點可以中立呀 你有病就睇醫生啦 攞住支槍去到人哋屋企門口 仲同佢講中立 美國做嘅嘢根本唔可能令到中國對住佢中立

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-11-27 20:36 發表

所以你都同意我的說法,香港官員講大話,根本香港無權決定,更無權中立!
一半啱,一半錯啦!

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2022-10-7 18:59 發表
【星島日報報道】被指與俄羅斯總統普京關係密切,正受歐美多國制裁的俄國第二大富商莫爾達紹夫(Alexey Mordashov),其擁有價值5億美元(折合約39億港元)的巨型豪華遊艇「諾德」(Nord)正停泊本港水域。

「諾德」泊於交椅洲與青衣島之間的水域。根據資料,所有入境船隻入境香港前需向海事處申請,但船主是否被制裁則不在考慮之列。海事處回覆傳媒表示不會評論個別抵港船隻的事宜,但指特區政府無權力 ...
查實, 香港如果要趕佢走,有邊條法律可以用?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2022-11-27 20:50 發表

傻佬 美國派軍艦嚟搞搞震 重點可以中立呀 你有病就睇醫生啦 攞住支槍去到人哋屋企門口 仲同佢講中立 美國做嘅嘢根本唔可能令到中國對住佢中立
你又一次承認中國不會中立了,我話你對架,你洗乜勞氣,你講得好好,中國不會中立的!

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2022-11-28 03:24 發表

一半啱,一半錯啦!
邊一半啱,邊一半錯?講來分析下

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-12-2 18:29 發表

邊一半啱,邊一半錯?講來分析下
國防外交不能獨立自主;其他全部可以。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]