• 瀏覽: 65,151
  • 回覆: 208
  • 追帖: 1
港大感染及傳染病中心總監何栢良指,新冠病毒正演變成風土病,長期維持核酸檢測要求是不恰當的公共衛生措施。他指,目前世界防疫的重點均在於預防重症,無必要找出其他無症狀或輕症患者,亦不再是採取全民檢測、核酸、封城等長時間檢疫措施,去中斷傳播鏈。

何栢良在一個電台節目中表示,以家居密切接觸者為例,現時本港規定,如果有人士

港大感染及傳染病中心總監何栢良指,新冠病毒正演變成風土病,長期維持核酸檢測要求是不恰當的公共衛生措施。他指,目前世界防疫的重點均在於預防重症,無必要找出其他無症狀或輕症患者,亦不再是採取全民檢測、核酸、封城等長時間檢疫措施,去中斷傳播鏈。

何栢良在一個電台節目中表示,以家居密切接觸者為例,現時本港規定,如果有人士確診,其他同住人士需要在家檢疫至少7天,他認為有關做法已不合時宜,又引述世衞7月時所作的建議,確診人士的密切接觸者,如果已完成接種疫苗,免疫力仍在有效期,這些密切接觸者不需要檢疫,可以正常上班。他指,政府應考慮世衛建議,取消已經接種疫苗的密切接觸者家居檢疫要求,允許他們如常上班上學,指密切接觸者檢疫對公共服務造成很大影響。

何栢良料流動採樣站常規化因配合逆向隔離
無論是本地新冠疫情,或是外地來港人士,大部分情況下,快測已可取代核酸檢測。而政府宣布提升社區檢測服務,將多個流動採樣站常規化。何栢良估計,政府是為了稍後的逆向隔離措施,方便到內地的市民接受檢測,如果政府決定堅持推行核酸檢測,就應該解釋理據。

其實內地點做香港就會跟住做㗎啦

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/疫情-何栢良倡取消密切接觸者檢疫-防疫重點是預防重症/341888

如果取消可唔可以覆核唔比取消架 ? 

港大感染及傳染病中心總監 <= 點解可以叫政府做嘢?

不應抱殘守缺!
廢疫苗通行證,
經濟真正復甦!

經濟行先嘛,你要躺平就唔該躺到盡!咪撚再攬住你哋啲爛鬼醫生個命根子,疫苗通行證!
留返個疫苗通行證嚟做乜鳩嘢?外國主流係打一到兩針,留個通行證嚟趕客?

最好就躺平躺到盡0+0,什麼疫苗通行證安心出行全部掉落垃圾桶!
到時生意都係唔好就冇得賴,大家疊埋心水清零給內地客。

乜嘢措施同我停曬佢,起碼三個月,到時如果都係每日遊客得一二千,唔該搵個捨得搞清零嘅人上嚟做,如果通大陸關香港起碼唔會差得去邊。

麥切真係多 9 魚, 人人都係麥切, 身邊總有人中招 . 

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2022-10-7 15:05 發表
如果取消可唔可以覆核唔比取消架 ? 
應該冇架喎。以後冇1萬消費劵,有冇得覆核?

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-10-7 15:53 發表
  麥切真係多 9 魚, 人人都係麥切, 身邊總有人中招 . 
最實際係將所有抗疫措施全部取消,然後三個月觀察期,睇下經濟情況點樣。
若然都係差,全部主張躺平吧嘅唔該收口。
然後香港就跟返大陸嗰套。

呢幾日外國客其實每日得幾百,0+3其實冇撚用。
我亦都夠膽講0+0都唔會有用,只不過香港嘅大官貴人好想返鄉下(日本),借經濟嚟過橋。

核酸要收錢做
每人收150元
大廈強核48小時核酸
大出血

清零先付出
比錢

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-10-7 16:00 發表

最實際係將所有抗疫措施全部取消,然後三個月觀察期,睇下經濟情況點樣。
若然都係差,全部主張躺平吧嘅唔該收口。
然後香港就跟返大陸嗰套。

呢幾日外國客其實每日得幾百,0+3其實冇撚用。
我亦都夠膽講0+0都唔會有用,只不過香港嘅大官貴人好想返鄉下(日本),借經濟嚟過橋。
  比你糟蹋左三年, 你想三個月就救得返 ?

破壞容易, 建設難啊 .

日日係度刷存在感

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-10-7 16:05 發表

比你糟蹋左三年, 你想三個月就救得返 ?

破壞容易, 建設難啊 .
旅行呢家嘢,小別勝真軍。
你一開,加上開之前賣下廣告,有人要嚟嘅話,好快就會進入高峰期,因為啲人好耐冇嚟過會有類似貪新屎坑嘅效應,之後反而會進入平淡期。
若然冇,就係冇,等耐啲唔見得會特別多人嚟。

人地係點係人地既事

人地死幾百萬人
我地又要死幾百萬人?

講乜都冇用, 而家呀腦生蟲係都要跟復常對著幹, 大部份香港人洗晒啲積蓄之後, 就 "共赴黃泉" 嘞

共赴黃泉。但政府講左唔會參考啲專家意見

講來講去就係想躺平

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]