• 瀏覽: 41,589
  • 回覆: 223
  • 追帖: 1
+7
引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-10-7 10:02 發表
香港現在D西餅
得呢間好食D

依間開分店的速度,短時間多到唔正常,唔通日本仔貶值得好利害

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-10-7 12:56 發表
有物業都無用全用來抵押給銀行了!
而家再被揭發欠薪&無供強積金&欠稅局1400萬!!! 所有債主會一鍋蜂湧上門追數, 基本上執笠已是隨時的事!!!
Certified 

引用:
原帖由 LYC09 於 2022-10-7 09:37 發表
凱施餅店拖欠員工8月份薪金及強積金供款,指經營上面對嚴峻考驗。《香港01》發現,凱施餅店母公司於9月底,遭稅務局入稟追討逾1400萬元稅款,近年

...
炒股high嘢啦

引用:
原帖由 lionking9 於 2022-10-7 16:24 發表
純因疫情及巿道影響生意導致財政困難的可能性不高,涉及炒賣炒燶輸身家更唔抵可憐,苦了員工們有汗出無糧出。
做飲食辛苦錢
鈔下樓,轉頭賺仲多過做一年飲食
比你都識簡喇

執硬

引用:
原帖由 Normal_Guy 於 2022-10-7 16:27 發表

我重以為中央廚房,做到咁大都唔用中央廚房減成本增加效率. 咁奇怪
中央廚房大投支
佢吾做,因為都吾諗住系飲食賺大錢
寧願拎投支果筆錢鈔樓鈔股好過

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-10-7 14:04 發表
唔知凱C過唔過到呢一關??
而家時間買空間
等到手頭鋪位升返,米套現到,之後還債,就咩事都無
但等吾到升返,惡性循環,鋪愈來愈來愈少,現金流愈來愈少,就玩完,

出品吾掂就等執

引用:
原帖由 505249341 於 2022-10-7 16:40 發表

中央廚房大投支
佢吾做,因為都吾諗住系飲食賺大錢
寧願拎投支果筆錢鈔樓鈔股好過
開頭大,但長遠係必需,咁可能佢冇心做或志不在餅店,如果冇心做,執係遲早嘅事

引用:
原帖由 LYC09 於 7-10-2022 09:37 發表
凱施餅店拖欠員工8月份薪金及強積金供款,指經營上面對嚴峻考驗。《香港01》發現,凱施餅店母公司於9月底,遭稅務局入稟追討逾1400萬元稅款,近年

...
又一間等執....

1) 執左D生意差既店舖;
2) 唔再續租;
3) 人手分配, 轉去其他店舖幫手, 如重疊或表現差既員工, 就要辭退

人工, MPF, 鋪租, 供應商, 日常開支每月都過百萬。。。。希望真過到年底。。。

引用:
原帖由 賭爸 於 2022-10-7 09:41 發表

用心良苦
為了讓大眾有麵包食抵押物業
良心老闆
會唔會係投資矢利呢?  不過經營不善就肯定,已經好耐時間見佢冷清清無咩生意

丹麥條。老婆餅好食

引用:
原帖由 505249341 於 2022-10-7 12:51 發表

做飲食
收系現金
貨期90日
鋪頭又可以用黎借錢
D錢米用黎鈔股鈔樓囉
乜q都玩貢杆, 全世界等爆

引用:
原帖由 Normal_Guy 於 2022-10-7 16:44 發表

開頭大,但長遠係必需,咁可能佢冇心做或志不在餅店,如果冇心做,執係遲早嘅事
開新鋪用意系可以問銀行借錢,借左d錢又可以用黎鈔樓

引用:
原帖由 fc80 於 2022-10-7 16:44 發表

又一間等執....

1) 執左D生意差既店舖;
2) 唔再續租;
3) 人手分配, 轉去其他店舖幫手, 如重疊或表現差既員工, 就要辭退

人工, MPF, 鋪租, 供應商, 日常開支每月都過百萬。。。。希望真過到年底。。。
吾系佢吾續約
系業主聽佢個朵吾租比佢
員工吾會辭退,因要賠錢,只會用手段令員工自己吾做
過吾過到年底?睇佢手頭上d貨賣吾賣得出,賣得出就可以頂住先,之後睇下樓主升吾升,如果一路跌就肯定玩完

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]