• 瀏覽: 41,482
  • 回覆: 223
  • 追帖: 1
+7
舖都值過億,幾百萬就禁賣,真搞笑

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2022-10-7 09:51 發表
原來有開咗40幾年,
今次又有冇人去排隊幫襯呢
呢間藍到黑
藍曱甴當然會排隊啦

引用:
原帖由 505249341 於 2022-10-7 12:51 發表

做飲食
收系現金
貨期90日
鋪頭又可以用黎借錢
D錢米用黎鈔股鈔樓囉
呢幾年少咗好多些數,好多都即pay交貨(情願平啲賣),好多食肆走佬,有啲情願唔做些數生意(聽班批發講),走佬風險好高,一間普通食肆都些成10皮,佢地話點做,走佬又追唔到(聽到佢地講都心up), 

母公司比人追稅, 即係無水.......

其實面包店而家係難做, WFH下的確少左人會去買面包, 相應有即食麵公司的年報反映, 即食麵需求係上升.....

呢個寫照 講俾香港聽 唔好咁着重炒賣 只會加重別人負擔 害埋自己業務

引用:
原帖由 054D 於 2022-10-7 16:11 發表
母公司比人追稅, 即係無水.......

其實面包店而家係難做, WFH下的確少左人會去買面包, 相應有即食麵公司的年報反映, 即食麵需求係上升.....
有幾何見凱施汁,即使疫情

名古屋翻版

引用:
原帖由 Normal_Guy 於 2022-10-7 16:06 發表

呢幾年少咗好多些數,好多都即pay交貨(情願平啲賣),好多食肆走佬,有啲情願唔做些數生意(聽班批發講),走佬風險好高,一間普通食肆都些成10皮,佢地話點做,走佬又追唔到(聽到佢地講都心up), 
細鋪好少比人些
有得些都有返咁上下規模

引用:
原帖由 賭爸 於 2022-10-7 09:41 發表

用心良苦
為了讓大眾有麵包食抵押物業
良心老闆
價錢冇良心呢

間間店都有自己焗爐,連旺角銀行中心咁細間舖都請一個師傳整包,價錢也不是特別貴如果執咗真係好可惜

引用:
原帖由 香港終歸變漁港 於 7-10-2022 12:49 發表
D蛋糕正垃圾,好多cream, 好難食
  間店的食品。性價比低不堪入目。

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-10-7 10:02 發表
香港現在D西餅
得呢間好食D

但貴囉。

引用:
原帖由 505249341 於 2022-10-7 16:15 發表

細鋪好少比人些
有得些都有返咁上下規模
以前個班做耐咗都可以,而家值頭唔些,大鋪重衰,迫班友些耐啲,之後走佬(突然執咗),喊都無謂,食肆好興突然執粒,欠租,唔找數(貨)

純因疫情及巿道影響生意導致財政困難的可能性不高,涉及炒賣炒燶輸身家更唔抵可憐,苦了員工們有汗出無糧出。

引用:
原帖由 奧林巴斯 於 2022-10-7 16:19 發表
間間店都有自己焗爐,連旺角銀行中心咁細間舖都請一個師傳整包,價錢也不是特別貴如果執咗真係好可惜
我重以為中央廚房,做到咁大都唔用中央廚房減成本增加效率. 咁奇怪

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]