• 瀏覽: 4,021
  • 回覆: 24
警方早前拘捕了7名涉嫌濫發「免針紙」的醫生,相關「免針紙」將在下周三起失效,即有2萬張「免針紙」被作廢。患有腦瘤的Sammy今日(6日)在電台節

警方早前拘捕了7名涉嫌濫發「免針紙」的醫生,相關「免針紙」將在下周三起失效,即有2萬張「免針紙」被作廢。
患有腦瘤的Sammy今日(6日)在電台節目分享自身經歷,指3名公立醫院醫生曾建議她不要打針,理由是腦內仍有一粒瘤「未搞掂」,後來政府政策改變,市民要持有「免針紙」才能豁免打針,相關的主診醫生便改口稱她可以打針,因此她現時已無法獲得「免針紙」,故出外時非常不便。
香港病人政策連線主席林志釉亦表示,有涉嫌濫發「免針紙」的醫生被捕後,他們曾收到市民求助,指過去公立醫院醫生曾為他們發出「免針紙」,但之後遭拒絕。

新冠疫苗推出時, 由於當時冇大數據支持, 所以醫生唔建議有病的人打針, 但依家全世界有幾十億人打咗針, 已經有大數據証明本身有基礎病及癌症的人都係適合打針.
呢個腦瘤病人怕打針, 但佢又唔怕中招想周圍去飲茶食飯, 係人都知餐廳茶樓係最易中招的地方, 而本身有危疾冇打針的人一旦中招就死得快, 佢日日為攞張免針紙而終日愁眉苦臉求呢個求嗰個, 咁搞法一定引發佢個腦瘤增生, 逼爆腦血管.
如果真係畀佢攞到張免針紙, 只係攞到張去黃泉路的單程車票而已.   

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/822391/公院三醫生曾建議不要打針-腦瘤病人不獲免針紙-要友人上門剪髮

你D數據只是睇左年幾時間, 長遠對人體有咩影響 . 有誰知 

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-10-6 18:15 發表
你D數據只是睇左年幾時間, 長遠對人體有咩影響 . 有誰知 
長遠來說, 我們都同歸於盡.

我舊年在香港打咗3針科興, 舊年9月返深圳簽樓花合約, 當地的小區網格員叫我打針, 我就打咗兩針國藥, 即係總共打咗5針疫苗, 至今都冇病冇痛, 只係有一樣嘢令我好唔舒服, 就係細佬好唔聽話, 成日都硬繃繃.

有病請在家休養, 不要四處去 

腦瘤⋯⋯點博丫怕的是唔死得⋯唔通唔水變了殘廢

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-10-6 18:32 發表
陳熟裝竄逃去台灣省開小食店.

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-10-6 18:33 發表
腦瘤⋯⋯點博丫怕的是唔死得⋯唔通唔水變了殘廢
有腦瘤的人即係上帝指到的選民, 隨時都會突然瓜柴, 咁就應該寫定平安紙, 之後心情平靜去打針, 因為唔打針的腦瘤病人, 一旦中招病毒上腦就即死.

去私家醫生開免針紙
笨七
人地7名私家也開到比人捉到

公立
死心吧
無人夠膽開比你
甚至上面不比佢地開免針紙
除非揾許e生

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-10-6 18:29 發表
我舊年在香港打咗3針科興, 舊年9月返深圳簽樓花合約, 當地的小區網格員叫我打針, 我就打咗兩針國藥, 即係總共打咗5針疫苗, 至今都冇病冇痛, 只係有一樣嘢令我好唔舒服, 就係細佬好唔聽話, 成日都硬繃繃.
  5 針 之 人 , 打上引, 唔打唔知身體好.

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-10-6 18:32 發表
腦瘤啊,移民台灣開小館都得啊, 有樣板你睇。

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-10-6 18:58 發表

5 針 之 人 , 打上引, 唔打唔知身體好.
隔開時間打針就冇事, 我下次返深圳要打埋康希諾疫苗.  

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-10-6 19:06 發表

隔開時間打針就冇事, 我下次返深圳要打埋康希諾疫苗.  
  大包圍,  打夠 10 支

免針紙即係 one way ticket.
身體健康的人中咗新冠只係喉嚨痛, 腫瘤病人中咗新冠係加強劑, 九死一生.  
衛生署每日公佈的新冠死亡病人, 本身都係五癆七傷或者係油盡燈枯老人.

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-10-6 19:08 發表

大包圍,  打夠 10 支
有二價針, 我都要打.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]