• 瀏覽: 10,455
  • 回覆: 4
+3
引用:
原帖由 大有爺 於 2022-10-6 17:20 發表
韓戰美軍係聯合軍隊,其實傷亡數字都唔少,當年志願武器上同敵軍比,簡直好似讓雙手,你話志願軍有幾叻。
睇見呢啲回覆字眼真係笑死人!

當年志願軍武器上簡直好似讓雙手,實情就係裝備不足,以人數搭夠,死十件當五傷!不過最慘情係北韓政府並無正式承認過有任何軍援朝鮮,只係輕輕帶過有班人曾經幫過吓手咁上下嘅字眼!

當年係聯合國出兵,所以唔係淨係得美軍,所以聯合軍隊傷亡條數唔等同美軍傷亡數字,亦無話美軍戰敗之說!實情又係聯合國部隊當時不想對方再出現嚴重傷亡,事關好多志願軍已變成冰雕,又有失救致死,又有餓死,又有戰死,已經死咗幾十萬人,所以最後決定退兵!

引用:
原帖由 過客128 於 2022-10-7 12:09 發表

中國打戰從來晤怕死人. 志願軍從鴨錄江打到38線系事實, 死左好多人亦系事實.
台灣再打, 肯定死好多人, 中國人(包括台灣果D), 美國人, 日本人,都會死.
我唔會話你錯,但唔好再用幾十年前大陸果套理論放在今天嚟講,幾百年前一場戰役死幾十萬人都係閒事,今天俄軍喺烏克蘭打咗大半年死六萬人已經震驚克宮,又要動員,又要核武威脅!

講返大陸,淨係一孩政策下,上年中印邊境衝突,最初係玩冷兵器,死咗幾十人,後來升溫,之後增調嘅年輕人,十個有九個都唔想去,個個喊苦喊忽,老豆老母就驚死絕後!印度後來真係集結武裝部隊,中國最後咪又係嘻嘻哈哈,當無事發生咁散咗水!

當然,我係唔希望打仗!但就係有班極端民族主義者喺度不斷洗人腦,日日老吹!

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-10-7 14:19 發表

雄三打漁船天下無敵
解放軍在這方面確實要俯首稱臣
雄三打漁船天下無敵,你講㗎咋!

大陸如果真係打台灣,要幾十萬人登島,軍艦、戰艦載到咁多人咩?唔用漁船,唔通游水?到時雄三不停打漁船,解放軍在這方面確實要俯首稱臣,都係你講㗎咋!

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-10-7 15:47 發表
"雄三打漁船天下無敵,你講㗎咋!"
當然是無敵啦
你偶像于北辰都可以三發70%變210%
台灣軍事的本事進化到可以無視數學原理
你說無不無敵?
又轉移視線!無用㗎!

引用:
原帖由 過客128 於 2022-10-8 11:28 發表

大陸晤肯死人係你估姐.
台獨D友仔要博, 都冇計.
你響尼度, 幫台獨友壯膽, 未搵佢地笨.
唔好搞錯,我唔贊成台獨,同美國一中政策立場一致,反對單方面破壞台海和平!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]