• 瀏覽: 10,483
  • 回覆: 70
+3
引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-6 12:16 發表
https://news.ltn.com.tw/news/world/paper/1544143
日經亞洲五日報導,美國海軍太平洋艦隊司令帕帕羅(Samuel Paparo)上將,日前在夏威夷受訪時明確表示,若中國對台灣實施海上封鎖,不僅美國本身就有能力突破,盟邦也有能力突破封鎖

帕帕羅告訴隨同國防部長奧斯汀一日前往夏威夷的記者,中國當然有執行海上封鎖的船艦數量和能力,接下來問題是:盟 ...
突破前,應該比東風打沉咗一半。

引用:
原帖由 傲慢遠遠的苦瓜 於 2022-10-6 23:35 發表

航母不靠近台灣,怎么突破解放軍封鎖。難道停在日本港口就叫突破了嘛
航母跑得咁慢當然唔會去啦!要派就派濱海戰鬥艦或DDG1000去,一種跑得快,一種你睇唔到佢。

引用:
原帖由 良心打白條 於 2022-10-6 22:22 發表
https://youtu.be/QviNPO5YUWE
如果美國咁有信心防衛台灣,就吾會迫台積電遷美啦!難道擔心台灣吾肯賣芯片。

原因只有一個,擔心台灣守吾住,驚美國無芯片用。

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-6 21:46 發表

盟軍死傷不多
除了南韓
南韓自己的數字是戰死13萬多
失蹤被俘60萬以上
(通常這些數字有6 成甚至七成以上是陴亡)
老解幾多人,死左幾多呢,你只係計美軍。南戰係打到老美怕左

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-6 21:46 發表

盟軍死傷不多
除了南韓
南韓自己的數字是戰死13萬多
失蹤被俘60萬以上
(通常這些數字有6 成甚至七成以上是陴亡)
南韓自己講南韓+其他死55萬,美軍死55000。南韓有刻下紀念公園。中國按兩方死傷30幾萬人。

吹水怪

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-7 10:28 發表

那首先解放軍的雷達及衛星沒有被美軍干擾
不過真實情況可能解放軍偵察不到美軍,
美軍電子戰太太太強了
點樣雷達戰強?
在東海雷達或發射站點夠中國多?

美軍埋黎恐怕迷失大氣層

引用:
原帖由 寒冷方正的蘿蔔 於 2022-10-6 18:09 發表

美狗當然,唔會進入攻擊範圍啦,先用B2突入用AGM158打晒D戰艦,再打導航系統,再用肥電深入攻擊沿岸雷達站
用飛機放AGM158美國有幾多架B2/B21?
用B1/B52怕唔怕比J20+PL15 或 H6+PL15打?
東亞老尾所有基地都係中國東風射程範圍內,
B52/B2/B1是否要冒險係東亞基地起飛?
定係要退到夏威夷先安全?
用船放AGM158要唔要諗下點避DF21 / DF21 同 YJ21?
美國用AGM158打大陸效率有幾高?

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-10-6 17:59 發表

睇見呢啲回覆字眼真係笑死人!

當年志願軍武器上簡直好似讓雙手,實情就係裝備不足,以人數搭夠,死十件當五傷!不過最慘情係北韓政府並無正式承認過有任何軍援朝鮮,只係輕輕帶過有班人曾經幫過吓手咁上下嘅字眼!

當年係聯合國出兵,所以唔係淨係得美軍,所以聯合軍隊傷亡條數唔等同美軍傷亡數字,亦無話美軍戰敗之說!實情又係聯合國部隊當時不想對方再出現嚴重傷亡,事關好多志願軍已變成冰雕,又有失救致死 ...
中國打戰從來晤怕死人. 志願軍從鴨錄江打到38線系事實, 死左好多人亦系事實.
台灣再打, 肯定死好多人, 中國人(包括台灣果D), 美國人, 日本人,都會死.

引用:
原帖由 過客128 於 2022-10-7 12:09 發表

中國打戰從來晤怕死人. 志願軍從鴨錄江打到38線系事實, 死左好多人亦系事實.
台灣再打, 肯定死好多人, 中國人(包括台灣果D), 美國人, 日本人,都會死.
我唔會話你錯,但唔好再用幾十年前大陸果套理論放在今天嚟講,幾百年前一場戰役死幾十萬人都係閒事,今天俄軍喺烏克蘭打咗大半年死六萬人已經震驚克宮,又要動員,又要核武威脅!

講返大陸,淨係一孩政策下,上年中印邊境衝突,最初係玩冷兵器,死咗幾十人,後來升溫,之後增調嘅年輕人,十個有九個都唔想去,個個喊苦喊忽,老豆老母就驚死絕後!印度後來真係集結武裝部隊,中國最後咪又係嘻嘻哈哈,當無事發生咁散咗水!

當然,我係唔希望打仗!但就係有班極端民族主義者喺度不斷洗人腦,日日老吹!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]