• 瀏覽: 20,772
  • 回覆: 115
  • 追帖: 1
+2
樂施會今日(5日)發表《香港貧窮狀況報告:疫下本港貧窮與就業面貌》,分析政府統計處數據,比較最貧窮及最富裕一成住戶月入中位數,發現「貧富差

香港資本主義特色

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/822109/窮者愈窮-香港最窮一族月薪跌穿-3000-富者疫情下月入反升-7600?utm_medium=Social&utm_source=fbpost&utm_campaign=mama&fbclid=IwAR0VV6NcNWMCe6XyaDgrWlzjPKXie8fObC-Aynv22MCycykj7jAXmMokmVo

富者可以每月多7600咁好?好想做富者啊 

做兼職都唔只2700啦
係咪想呃捐錢咋

香港雖然是全球人均最富裕城市第2位,
但90%財富只集中在2%人手裡,
所以9成香港人其實並不算是富裕的.

富者越富,貧者越貧。香港一向都是這樣。政府10多萬聘請一個人去扶貧,誰叫你不是這人

點解D窮人唔諗下乜事!50年前香港大部份人做工廠,車衫、包裝、清潔工、搬運……勞力工作,當社會進步,學識技術提升,D人進步去做技術員,工程師,設計師,會計金融……工作,而你仲係做低技術勞力工作,社會進步繁榮就會拋離你越嚟越遠!你就會相對越窮!

仲少過長者生活津貼

月入低過3000千那些唔係窮,係懶啫!
懶人唔抵可憐

窮唔係因為你搵得少,窮係因為你搵得少又洗得多。香港好多人唔識點樣洗錢, 理財&自制能力勁差。

畀你係星球人(一星期賺一球)又如何?一樣係月光族.

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-10-6 12:20 發表
仲少過長者生活津貼
仲低過而家民主派的支持度

香港地方又細又窄 街道污糟邋遢 住樓又貴又細 黃絲品性又複雜 吸人才?

條面數係低收入囉,我身邊同眼見都大把人專搵現金糧日日清工作做,可以申請埋低收入津貼貼綜援,分分鐘多錢使過你返長工

平均日入$100??

樂死會收皮啦

引用:
原帖由 紅制 於 2022-10-6 13:14 發表
條面數係低收入囉,我身邊同眼見都大把人專搵現金糧日日清工作做,可以申請埋低收入津貼貼綜援,分分鐘多錢使過你返長工
酒樓,餐廳,裝修都會出現金

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]