• 瀏覽: 20,811
  • 回覆: 115
  • 追帖: 1
+2
呢d統計
根本誤導
退休人士無收入
就等於貧窮了   

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-10-6 16:04 發表

酒樓,餐廳,裝修都會出現金
所以港燦怕強檢停市,周圍放毒攬住一齊屎

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-10-6 16:14 發表
呢d統計
根本誤導
退休人士無收入
就等於貧窮了   
退休人士隨時揸住幾球現金

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-10-6 16:30 發表

退休人士隨時揸住幾球現金
李+x 退左休
都變成窮人  

引用:
原帖由 I-HAVE 於 2022-10-6 11:54 發表
香港雖然是全球人均最富裕城市第2位,
但95%財富只集中在2%人手裡,
所以9成香港人其實並不算富裕的.
"虛有其表"呢個字香港實至名歸.

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-10-6 16:00 發表
平均日入$100??
這些假的,肯出去努力做工的都唔會咁低啦,去餐廳肯洗碗都兩皮嘢一個月,仲有價冇巿

引用:
原帖由 I-HAVE 於 2022-10-6 11:54 發表
住香港要最窮比正苦養!或有過億身家!
否則生活難

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-10-6 12:19 發表
點解D窮人唔諗下乜事!50年前香港大部份人做工廠,車衫、包裝、清潔工、搬運……勞力工作,當社會進步,學識技術提升,D人進步去做技術員,工程師,設計師,會計金融……工作,而你仲係做低技術勞力工作,社會進步繁榮就會拋離你越嚟越遠!你就會相對越窮!
你咁講又唔啱呀, 工廠車衫係冇咗,但係你個社會點進步清潔工搬運, 咪一樣要搵人做。如果個個都唔做到時又話要請外勞咪又係另一個問題

又係呢D鬥慘、邊個夠我慘之類既野…
咁慘唔好黎香港吧。
港府<-請唔好再制造輸入貧窮出黎,然後話D人點窮要點幫?無得幫架,不停輸入。

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-10-6 12:19 發表
點解D窮人唔諗下乜事!50年前香港大部份人做工廠,車衫、包裝、清潔工、搬運……勞力工作,當社會進步,學識技術提升,D人進步去做技術員,工程師,設計師,會計金融……工作,而你仲係做低技術勞力工作,社會進步繁榮就會拋離你越嚟越遠!你就會相對越窮!
你講就真係易,香港人口老化,70-80年代工廠嗰批,而家50-60出頭,如果真係做工廠,期間又冇轉型,而家點去做金融?在90年代轉型時,呢批人就要更行先,好似當年我迫啲同事學電腦,打字一樣,仲有,佢地仲要真係用心去學先可以「學習成功」,但也並不一定是「轉型成功」。
我反而覺得而家啲人好似大把錢,乜都唔想做咁,好似整天線咁,畀6舊水,行勻全條街都冇人願意整,情願匿響樓梯底賣電芯光管,我就唔明,賣電芯光管,一日可以賣到六七百都叫做好嘢,何況仲要賺六七百?但事實就係咁,個個情願坐響度都唔願做。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-6 16:39 發表

這些假的,肯出去努力做工的都唔會咁低啦,去餐廳肯洗碗都兩皮嘢一個月,仲有價冇巿
啲人而家唔肯做㗎,都唔知自己想點?

引用:
原帖由 paulchen 於 2022-10-6 11:53 發表
做兼職都唔只2700啦
係咪想呃捐錢咋
2700就搞笑咗啲,但兼職一樣有問題,係開工不足,未必你想開就有得開的。

講真,有部份人絕對唔係唔想做,係真係無關的人請。。根本有部份人樣又唔多醒目,身體又差。做餐飲都係比小小鐘你,唔會比得多,做地盤又無力,出下汗又頭暈

引用:
全球財富都係比幾%
嘅人擁有添

有乜既政府, 就有乜既社會....

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]