• 瀏覽: 21,313
  • 回覆: 50
港大感染及傳染病中心總監何栢良今早(6日)接受電台訪問時建議,政府設指定診所處理市民免針紙申請。何栢良指,英國、澳洲及意大利等國仍實行疫苗通行證時,都是由指定診所或醫生發出免針紙,以避免不同醫生專長不同產生判斷不一致,認為香港可以參考。他又指,有病人以往可以在同一醫生取得免針紙但近日被拒,可能是因為醫生因應新的醫學資訊

其實係政府處理不善才導致懷疑有濫發[免針紙]亦都畀機會無良醫生有機可乘
由某些診所如政府診所或某些指定私人診所, 收費亦應有規定, 佢地發出嘅[免針紙]才屬有效, 咁就可以大幅減少爭駁!
E+又變咗政府犯錯市民埋單
盧局長有無聽到意見呀?
樓主又預言會出現大量豬豬

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/疫情-何栢良倡設指定診所處理免針紙申請/341659

盧局長批評專家唔啱, 有無留意佢地有無道理?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-10-6 10:58 發表
盧局長批評專家唔啱, 有無留意佢地有無道理?
專家批評政府唔啱, 有無留意政府有無道理?
何栢良咁能悲天憫人。點解唔叫冇免針紙嘅人去佢度囉

引用:
原帖由 WakeUp77 於 2022-10-6 11:56 發表

大賺獨市
肥到庫都着吳落

這個唔係顧問既蹲家又出唻狗噏抽水

引用:
原帖由 win2win 於 2022-10-6 10:59 發表

大賺獨市
肥到庫都着吳落
相反斷了財路就真
政府無得亂開免針紙

引用:
原帖由 WakeUp77 於 2022-10-6 10:56 發表

己經鬧了手下不要出聲

不如取消免針紙
改為48小時核酸
到時大把人自動去打針

又益咗特定一批診所
如果放喺政府架構做
就只會變成 Reject 橡皮圖章
因為政府醫療應對新冠,只有一個使命 ... 迫針
我認識十幾二十個長期病患者曾經問政府醫生出都唔成功
只得一個簽到,因為佢心臟問題入政府醫院其間近乎死亡兩次,得半條命放番出嚟
不過當時醫生都同佢講,去打針喇,下次應該唔會簽
醫學界現只因幾枝枯枝
就對香港私家醫生無咗信心?
你都無哂信心,咁作為市民,應該點諗?

即刻改用健康碼
等人無得聲出
政府自己出主意比紅碼
做遲些核酸當然要罰

呃免針紙呀!典會去正常的E生度呢!除了小量堅嘅!😥🤔🙏

廢疫苗通行證,
經濟真正復甦,
不應抱殘守缺!

唔谷針
何來會有問題?

引用:
原帖由 失速的金星 於 2022-10-6 13:29 發表
呃免針紙呀!典會去正常的E生度呢!除了小量堅嘅!😥🤔🙏
YES, AGREE

即係話政府引專業人士犯罪。當日大大聲要俾豁免是專家。政府奉行專業人士self regulatory是錯,要加強監管專業人士操守靠現時專業團體係管唔掂

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]